Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta17924.10.20189

9458-2017 (041)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan vuoden 2018 talouden 3. osavuosikatsaus

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 179

Talouspäällikkö Anne Takalo 17.10.2018:

 

Kolmannen osavuosikatsauksen käsitteleminen

 

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallituksella ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2018 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Kolmas osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1. - 30.9.2018. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä ennusteen taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta.

 

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

 

Kolmannessa ennusteessa, jossa on otettu huomioon valtuuston määrärahalisäys liittyen talousarvioon sisältymättömään kunta-alan palkkaneuvotteluissa sovittuun kertaluonteiseen tuloksellisuuserään, vuoden 2018 toteumaksi arvioidaan talousarvion alitusta n. 1,2 milj. euroa (0,4 %). Tulojen ylitysennuste on 1,8 milj. euroa ja menojen ylitysennuste 0,6 milj. euroa.

 

Suurin yksittäinen arvioitu säästö on ennakoitu ruokapalvelumenoihin, joista saatavan säästön arvioidaan olevan noin 1,0 milj. euroa. Tämä näkyy lisäksi palvelualueilla menosäästöinä, sillä uuden sopimuksen kustannukset kohdentuvat kokonaisuutena toimialan yhteisiin menoihin. Vanhoihin sopimuksiin kuuluvien yksiköiden osalta menot kohdentuvat kokonaisuudessaan vielä entiseen tapaan yksiköille ja sitä kautta palvelualueille. Tähän arvioon ja siitä saatavaan säästön suuruuteen sisältyy kuitenkin vielä suuri epävarmuus.

 

Ammatillisen koulutuksen palvelualueen osalta talousarviosta on puuttunut uuden valtionosuusrahoitteisen työvoimakoulutuksen järjestämisestä aiheutuvat lisäkustannukset, jotka ovat noin 771 000 euroa vuonna 2018.

 

Liite 1                                  Talousarvion kolmas toteutumisennuste 2018, määrärahat ja tuloerät

 

Henkilöstötavoitteiden toteutuminen

 

Henkilötyövuosien osalta toimialan kokonaisuus osoittaa vuoden takaiseen tilanteeseen lisäystä 22,7 htv. Vuodelle 2018 ennustetaan työvoiman käytöksi 3 700 htv. Toimialalla on muutettu osa-aikaisten opettajien sopimusten työaikaprosentin kirjaamiskäytäntö vuoden 2017 syksystä lähtien. Vanhoja sopimuksia ei voida korjata, vaan muutokset tulevat voimaan sitä mukaa, kun uusia sopimuksia viedään järjestelmään. Tästä syystä vanhat vuodet eivät ole vertailukelpoisia nykytoteumaan htv-luvuissa ja toimialalla ei ole sitovaa htv-tavoitetta.

 

 

Liite 2                                  3. osavuosikatsaus

 

Palvelualuejohtaja, toimialajohtajan varahenkilö Vesa Kulmala:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2018 kolmannen osavuosikatsauksen tiedokseen.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta merkitsi vuoden 2018 kolmannen osavuosikatsauksen tiedokseen.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta huomauttaa, että sen budjettiin ei ole ohjattu työvoimakoulutukseen ministeriön myöntämää 771 000 euron määrärahaa vaikka koulutukset on käynnistetty.

Samalla kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että sivistystoimialalle kaupunginvaltuuston päätöksen 13.11.2017 § 221 mukaisesti kompensoidaan 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen aiheuttamat kustannukset.

Päätös työvoimakoulutuksen määrärahaa koskevan huomautuksen osalta tehtiin Koivusalon tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti. Päätös 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen aiheuttamien kustannusten korvaamisen osalta tehtiin Hartialan tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä


Liitteet:

Kasopelk § 179
Liite 1:Talousarvion kolmas toteutumisennuste 2018, määrärahat ja tuloerät
Liite 2:3. osavuosikatsaus