Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta17824.10.20188

9857-2018 (12 01 03)

Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalon ym. energiajuomien kieltämistä koskevaan aloitteeseen

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle on tehty aloite energiajuomien kieltämisestä Turun peruskoulujen alueella koulupäivien aikana. Rehtorit ovat todenneet yksimielisenä kantanaan, että Turun perusopetuksessa siirrytään käytäntöön, jossa energiajuomia ei kouluaikana tai koulun alueella käytetä. Lautakunnalle esitetään, että vastaus merkitään tiedoksi ja aloite käsitellyksi.

Kasopelk § 178

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen 19.10.2018:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo ym. tekivät 29.8.2018 § 148 seuraavan aloitteen:

 

"Erilaisten energiajuomien käyttö on viime vuosina lisääntynyt lasten ja nuorten keskuudessa huomattavasti. Valtiovalta ei ole onnistunut rajoittamaan energiajuomien myyntiä, vaikka niiden käyttöä ei suositella alle 15-vuotiaille. Käytännössä monet kauppiaat yhä myyvät energiajuomia kaikenikäisille ja niiden käytön on havaittu haittavan lasten keskittymistä esimerkiksi oppitunneilla kouluissa ja lisäksi ne aiheuttavat lapsille univaikeuksia.

 

Nykyisen elintarvikelain mukaan energiajuomien myyntiä lapsille ja nuorille ei ole mahdollista rajoittaa, minkä vuoksi vastuu niiden käytöstä jää yksinomaan heille itselleen. Jotkut koulut ovat kuitenkin omatoimisesti rajoittaneet energiajuomien käyttöä koulun alueella. Näin tulisi tehdä laajemminkin lasten terveyden ja oppimisen turvaamiseksi.

 

Me kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet esitämme, että energiajuomien käyttö kielletään rehtorien päätöksellä Turun peruskoulujen alueella koulupäivien aikana ja asia kirjataan koulujen järjestyssääntöihin.

 

Mari-Elina Koivusalo

Sini Rantanen

Kimmo Kajander

Laura Rantanen

Mette Karlsson

Tuomo Liljenbäck

Jarmo Aalto

Riikka Oksanen

Aki Haapanen

Helen Honkasaari

Remo Ronkainen

Kaija Hartiala”

 

Aloitetta on käsitelty aluerehtorikokouksessa 9.10.2018 ja alueellisissa rehtorikokouksissa. Rehtorit toteavat yksimielisenä kantanaan, että Turun perusopetuksessa siirrytään käytäntöön, jossa energiajuomia ei kouluaikana tai koulun alueella käytetä. Asia kirjataan koulussa yhdessä sovittaviin asioihin järjestyssääntöjen yhteydessä.

 

Palvelualuejohtaja, toimialajohtajan varahenkilö Vesa Kulmala:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTuominen Tommi