Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta16403.10.20185

1615-2017 (510, 653)

Lausunto Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 164

Toimitilapäällikkö Nora Hilden ja hankepäällikkö Kaisa Simula 14.9.2018:

 

Hepokullan päivähoitoyksikön Niitunniskantien päiväkoti sijaitsee osoitteessa Niitunniskantie 1. Päiväkodissa tarjotaan normaalien päivähoitopaikkojen lisäksi iltahoitoa maanantaista perjantaihin. Päiväkodissa toimii myös alueellinen integroitu erityisryhmä ja pienennetty ryhmä. Päiväkoti on rakennettu vuonna 1978. Päiväkotiin ei ole tehty pienten kunnossapitotöiden lisäksi muita suurempia korjauksia.

 

Kohteen tarveselvitys on hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 15.3.2017 § 38 ja kaupunginhallituksessa 3.4.2017 § 151. Tällöin toteutusvaihtoehdoksi valittiin nykyisen päiväkotirakennuksen peruskorjaus niin, että päiväkoti muuttaa väistötiloihin rakentamisen ajaksi. Väistötilaratkaisu oli tarkoitus suunnitella hankesuunnitteluvaiheessa. Tarveselvityksessä esiteltiin myös uudisrakennusvaihtoehto.

 

Hankesuunnittelun käynnistyttyä ja suunnittelun edetessä oli perusteltua muuttaa kustannussyistä tarveselvitysvaiheessa hyväksyttyä vaihtoehtoa peruskorjata nykyinen rakennus. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päätti kokouksessaan 9.4.2018 § 41 päivittää tarveselvitystä niin, että hankesuunnittelua jatketaan uudisrakennuksen toteuttamisella Tommilankatu 24:ään aiemmin hyväksytyn tarveselvityksen tilaohjelman mukaisesti. Niitunniskantien päiväkodin toiminta siirtyisi suoraan nykyisistä tiloistaan uusiin tiloihin.

 

Kaupunkiympäristötoimialan toimitilojen rakennuttaminen, Tilapalvelukeskuksen ja sivistystoimialan varhaiskasvatuksen edustajat ovat laatineet liitteenä 1 olevan Tommilankadun päiväkoti -hankkeen hankesuunnitelman.

 

Alueella ei ole juurikaan muita kunnallisia päivähoitopaikkoja, joten hankkeella turvataan kunnallisten päivähoitopaikkojen tarjonta. Päivähoidon kasvavan kysynnän johdosta hankkeessa on tavoitteena lisätä päivähoitopaikkoja nykyisestä. Hoitopaikkoja Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksella olisi saatu toteutettua 127, ja uudisrakennukseen hoitopaikkoja tulee enintään 152.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on lausunnossaan 15.8.2018 (Koulu- ja päiväkotikohteiden investointisuunnitelma) ottanut kantaa, että päiväkotirakennusten uudisrakentamis- ja peruskorjauskohteissa tilamitoituksen tulisi perustua 21 lapsen ryhmäkokoon, ei lain sallimaan 24 lapsen maksimimitoitukseen. Tommilankadun päiväkodin hankesuunnittelun työryhmä esittää, että tilojen mitoitusperusteena käytetään lain sallimaa suhdelukua 1/8 eli 24 lapsen ryhmiä, vaikka Turussa tällä hetkellä käytettävä ryhmäkoon maksimimäärä on 21 lasta. Tämä mitoitusperuste on ollut käytössä myös vuonna 2017 hyväksytyssä tarveselvityksessä uudisrakennusvaihtoehdossa. Tilojen mitoitusperusteen säilyttämistä 24 lapsessa tukee varautumissuunnittelu tulevaisuuden mahdollisiin ryhmäkokomuutoksiin ja esim. väistötilatilanteissa siihen, että lapsia voidaan sijoittaa tiloihin tilapäisesti 24.

 

24 lapsen tilamitoituksen kustannusvaikutuksia on selvitetty tilaohjelmaperusteisesti. Tilamitoituksen muuttaminen pienemmille lapsiryhmille vaikuttaa wc-, suihku- ja kuraeteistiloihin neliömäärältään yhteensä noin 25 m2 ja sen kustannusvaikutus on n. 85 000 €. Vaikutus neliömäärään jää vähäiseksi, sillä lapsiryhmien koon pienentäminen ei poista tarvetta rakentaa ryhmätiloja samalle määrälle lapsiryhmiä (7 kpl), eikä tilavähennys ole näin ollen suoraan johdettavissa m2/lapsi luvusta. Edellä mainittu kustannusvaikutus on kokonaisuuden kannalta vähäinen erityisesti verrattuna siihen, jos ilmanvaihtoa ja wc-, suihku- ja kuraeteistiloja pitäisi tilanteen niin vaatiessa muuttaa jo olemassa olevassa rakennuksessa.

 

Hankesuunnitelman mukainen rakennuksen bruttoala on n. 1 760 brm2.

 

Uudisrakennuksen kustannusarvio on 6 032 000 €. Uudisrakennuksen neliöhinnaksi tulee n. 3 430 €/brm2. Lisäksi vanhan rakennuksen purkukustannukset ovat noin 139 000 €. Kokonaiskustannusarvio hankkeelle on 6 171 000 €.

 

Edellä esitetyn kustannusarvion pohjalta laskettu alustava vuokra-arvio sivistystoimialalle on noin 509 681 € vuodessa. Lisäksi käyttäjän tulee varata hankkeesta aiheutuviin käyttäjän hankintoihin (irtokalusteet jne.) arviolta noin 195 000 €.

 

Niitunniskantien päiväkodin nykyinen sisäinen vuokra toimialalle on noin 133 300 € vuodessa.

 

Tilapalvelukeskus pyytää lausuntoa Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelmasta kasvatus- ja opetuslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Lausunnossa pyydetään tuomaan esiin, hyväksyykö toimielin laaditun hankesuunnitelman. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunnosta tulee käydä ilmi, sitoutuuko se hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

 

Palvelualuejohtaja, toimialajohtajan varahenkilö Vesa Kulmala 25.9.2018:

 

Sivistystoimialan edustus on ollut mukana hankesuunnitelman laadinnassa. Sivistystoimiala puoltaa hankkeen hyväksymistä ja sitoutuu aiheutuviin kustannuksiin. Niitunniskantien päiväkodin tiloista on perusteltua luopua uuden tilan valmistuttua.

 

Asiaa on kokouksessa esittelemässä toimitilapäällikkö Nora Hildén ja hankepäällikkö Kaisa Simula.

 

Liite 1                                  Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelma

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että se hyväksyy osaltaan liitteenä 1 olevan Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelman ja sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että se luopuu Niitunniskantien päiväkodin tiloista Tommilankadun päiväkodin valmistuttua.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Koivusalon tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Toimitilapäällikkö Nora Hilden ja hankepäällikkö Kaisa Simula olivat kokouksessa vastaamassa kysymyksiin.

Jakelu

palTilapalvelukeskus
palHildén Nora
palSimula Kaisa


Liitteet:

Kasopelk § 164
Liite 1:Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelma