Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta10913.06.20183

5966-2018 (02 08 02)

Koulu- ja päiväkotikohteiden kymmenen vuoden investointisuunnitelma

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 109

Tilacontroller Minna Juselius 21.5.2018:

 

Sivistystoimialan tilaverkkoa on tarkasteltu juuri valmistuneessa koulu- ja päiväkotikohteiden investointisuunnitelmassa. Selvitykseen on kerätty tietoa koulu- ja päiväkotikohteiden nykytilanteesta sekä arvioitu tulevia tarpeita kohteiden kunnon, sivistystoimialan toiminnallisten tarpeiden sekä kaupungin väestökehityksen näkökulmasta. Selvitys on laadittu vuoden 2018 lisätalousarviokirjauksen toimeksiantamana.

 

Selvitys on esitetty liitteenä 1.

 

Selvityksen mukaan seuraavan kymmenen vuoden ajanjaksolla on merkittävä tarve peruskorjata niin koulu- kuin päiväkotikohteita. Erityisesti varhaiskasvatustiloista suuri osa on rakennettu 1970-80-luvuilla ja alkavat näin ollen lähestyä tai olla jo teknisen käyttöikänsä loppupäässä. Haasteena useammassa päiväkotirakennuksessa on niiden paikkamäärien vähentämisen tarve ilmanvaihdon riittämättömyyden vuoksi, vaikka päinvastoin paikkamääriä olisi tarve niin sanottuina ruuhkahuippuina lisätä. Parin viime vuoden aikana erityisesti vuorohoidon kysyntä on kasvanut ja puitteet sen järjestämiseen eivät vastaa tällä hetkellä tarvetta. Uusia hoitopaikkoja kaivataan erityisesti keskusta-alueelle.

 

Peruskorjausten lisäksi kaupungin kasvun vuoksi tarvetta on myös muutamille uudisinvestoinneille. Kasvualueita ovat erityisesti Skanssin, Linnakaupungin ja Itäharjun alueet.

 

Kokemuksen mukaan suuri kouluyksiköiden lukumäärä tuo tullessaan vääjäämättä myös suuren määrän kiinteistöjen kuntoon liittyviä riskejä. Saneerausohjelma yhdistettynä yllättäviin kiinteistökriiseihin voisi olla perusteena sellaiselle suunnitelmalle, jossa valmisteltaisiin ja toteutettaisiin pysyvä väistötila kaupungin väistötarpeisiin.

 

Selvityksen mukaan sivistystoimialalla olisi investointitarpeita seuraavan 10 vuoden jaksolle yhteensä noin 487 000 000 euron edestä. Todettakoon, että listassa on mukana myös Itäharjun monitoimitalo, jonka ei ole ajateltu toteutuvan ennen kuin noin 2030. Vuotuinen investointitaso koko kaupungin tilahankkeissa tällä hetkellä on keskimäärin 25 000 000 euroa. Selvityksessä on esitetty, että osa investointihankkeista voitaisiin toteuttaa yhtiömuotoisina tai vuokrahankkeina. Tämä ei toki poista hankkeiden myötä aiheutuvaa toimialan käyttötalousmenojen kasvua.

 

Selvityksessä on esitetty väestöennusteiden pohjalta aluekohtaiset muutostarpeet koulu- ja päiväkotiverkkoon sekä kohteiden PTS-suunnitelmien pohjalta esiin nousevat peruskorjaustarpeet.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 19.5.2018:

 

Sivistystoimialan palveluverkko- ja investointisuunnitelma on tehty yhteistyössä sivistystoimialan, tilapalvelukeskuksen ja konsernihallinnon strategia ja kehittäminen -vastuualueen kesken.

 

Työn aikana on ilmennyt monia erilaisia haasteita:

 

-

 

 

 

 

 

Kaupungin kokonaistalouden näkökulmasta suunnitelma on taloudellisesti kestämätön ja toimeenpano edellyttäisi vuosikymmenen sijasta vähintään kahta. Investointiohjelma on euromääräisesti kerta kaikkiaan aivan liian laaja. Kaupungin talousjohdon ja eräiden suurten kaupunkien tekemän arvion mukaan kaupungin investointimahdollisuudet heikkenevät mahdollisen maakuntauudistuksen jälkeen.

-

 

Kokemus on osoittanut, että eräät rakennukset tulevat kohtaamaan ikäviä yllätyksiä, joihin ei lainkaan ole voitu varautua investointiohjelmassa.

-

 

 

 

 

Turku on saanut käyttöönsä Helsingin käyttämän väestöennusteen. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan arvion mukaan väestöennuste on toiminut hyvin oppivelvollisuusikäisten mutta ei varhaiskasvatusikäisten osalta. Varhaiskasvatuksen kysyntään vaikuttaa potentiaalisen lapsimäärän lisäksi mm. naisten työllisyystilanne.

-

 

 

 

 

 

 

 

 

Turku elää voimakasta murrosvaihetta pitkään jatkuneen taloudellisen taantuman jälkeen. On arveltu, että poikkeuksellisen pitkään jatkunut taloudellinen taantuma on merkittävästi vähentänyt syntyvyyttä ja jos taloudellinen toiveikkuus kasvaa, voi odottaa, että myös syntyvyys kääntyisi nousuun. Tämä näkyisi vuoden viiveellä varhaiskasvatuksen kysynnässä ja 2020-luvun loppupuolella. Vaikka tilanne näyttää nyt Turussa kokonaisuudessaan varsin valoisalta, ei ole toistaiseksi mitään takeita, että tilanne pysyy samanlaisena 2020-luvun jälkipuoliskolla perusopetuksessa.

-

Eri toimialojen investointitarpeet ovat pääosin vielä yhteensovittamatta.

-

 

 

 

 

 

Investointiohjelmaan tehtävät merkittävät leikkaukset toteutuessaan heikentäisivät pahimmassa tapauksessa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lähipalveluperiaatetta ja aiheuttaisivat osaltaan ryhmäkokojen kasvattamista erityisesti perusopetuksessa, jos huonokuntoisimpia ja kaupunginosien ainoita kouluja jouduttaisiin sulkemaan ja oppilaat ahtaamaan jäljellä oleviin koulurakennuksiin.

 

Vaikka kasvatus- ja opetuslautakunta voi tehdä asiassa oman esityksensä, on erittäin perusteltua, että asiasta käydään poliittisissa ryhmissä keskustelua ennen kuin kasvatus- ja opetuslautakunta antaa asiaan oman lausuntonsa, koska investointiohjelma on poikkeuksellisen laaja monine haasteineen.

 

Liite 1                                  Koulu- ja päiväkotikohteiden investointisuunnitelma 2018-2028

 

Liite 2                                  Koulu- ja päiväkotikohteiden investointisuunnitelma 2018-2028, diaesitys

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 6.6.2018:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää liitteenä 1 olevan koulu- ja päiväkotikohteiden kymmenen vuoden investointisuunnitelman Turun kaupunginhallitukselle.

PäätösAsia pantiin pöydälle Hartialan tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kasopelk § 109
Liite 1:Koulu- ja päiväkotikohteiden investointisuunnitelma 2018-2028
Liite 2:Koulu- ja päiväkotikohteiden investointisuunnitelma 2018-2028, diaesitys