Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta12613.06.201820

374-2018 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 126

Toimialajohtaja Timo Jalonen 4.6.2018:

 

1.

 

 

Kaupunginhallitus päätti 22.5.2018 § 195, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 8.5.2018 pöytäkirjaa eikä ruotsinkielisen jaoston 17.5.2018 pöytäkirjaa.

 

 

2.

 

 

Kaupunginhallitus päätti 4.6.2018, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 23.5.2018 eikä lukio- ja ammattiopetusjaoston 22.5.2018 pöytäkirjoja.

 

 

3.

 

 

Kaupunginvaltuusto päätti 28.5.2018 § 118 myöntää vastuuvapauden kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenille ja toimielimen tehtäväalueen johtavalle viranhaltijalle.

 

 

4.

 

 

 

 

 

Opetushallitus on myöntänyt 30 miljoonaa valtioavustuksia koulutuksellisen tasa-arvon vahvistamiseksi esi- ja perusopetuksessa. Tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä opinnoissaan riippumatta kotitaustasta ja erilaisista lähtökohdista. Avustusta sai kaikkiaan 235 opetuksen järjestäjää.

 

 

 

Tasa-arvoavustuksen avulla edistetään joustavien toimintamallien, rakenteiden ja käytänteiden kehittämistä esi- ja perusopetuksessa. Sillä vahvistetaan inklusiivista toimintakulttuuria, jossa keskeistä on kaikkien oppilaiden oppiminen ja osallisuus. Tuen avulla varmistetaan opetuksen järjestämisen kannalta välttämätön ja riittävä varhainen tuki jokaiselle. Tavoitteena on oppimisen ja hyvinvoinnin sekä yhdenvertaisuuden, vuorovaikutuksen ja lähikouluperiaatteen edistäminen.

 

Tasa-arvon vahvistamiseen myönnettiin tukea yhteensä 30 miljoonaa euroa vuosille 2018 - 2019. Päätösten perusteena käytetyt koulukohtaiset koulujen toiminta-alueita kuvaavat indikaattorit olivat: 30-54 -vuotiaiden vain perusasteen suorittaneiden osuus ikäluokasta, työttömyysaste, vieraskielisten osuus sekä opetukseen käytetty resurssi (euroa/oppilas) vuonna 2017. Avustukset myönnetään kokonaisuudessaan opetuksen järjestäjille, jotka päättävät niiden lopullisista kohdennuksista koulujen kesken.

 

Nyt rahoitusta hakeneissa hankkeissa avustusta käytetään opettajien palkkaamiseen samanaikaisopettajiksi, opetusryhmien jakamiseen tai jakotunteihin sekä avustajien palkkaamiseen sellaisiin esi- ja perusopetuksen opetusryhmiin, joissa opiskelee osittain tai kokonaan tehostetun tuen, erityisen tuen piirissä olevien oppilaita tai erikoissairaanhoidon piirissä olevia oppilaita. Avustuksella voidaan myös tuottaa materiaalia erityisopetuksen tueksi.

 

Hallitus päätti tasa-arvorahoituksen kaksinkertaistamisesta syksyn 2017 budjettiriihessä. Samalla hallitus päätti kohdentaa erikseen 10 miljoonaa euroa uutta lisärahoitusta kouluille, jotka eri syistä ovat vaarassa jäädä kehittämistoiminnan ulkopuolelle tai joilla on hyvin vähäisesti resursseja siihen.

 

Turun kaupunki sai rahoitusta toimintakaudelle 2018-2019 876.600 euroa.

 

 

5.

 

 

 

 

 

Hallitus esittää vuoden 2018 lisätalousarvioesityksessään osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseen yhteensä 60 miljoonan euron rahoitusta. Kertaluonteisilla ja nopeilla toimenpiteillä helpotetaan osaavan työvoiman saatavuutta työvoimapula-aloilla. Aikuisten digiajan tulevaisuustaitoja varmistetaan uudella ohjelmalla. Toisen asteen koulutuksessa materiaalikustannuksia alennetaan uusilla malleilla.

 

 

 

Yritykset raportoivat osaavan työvoiman saatavuuden ongelmista, jotka liittyvät usein osaamisen puutteisiin. Osaamisen varmistamiseksi hallitus on uudistamassa koko suomalaisen koulutusjärjestelmän varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Akuuttiin työvoimatilanteeseen vastaamiseksi käynnistetään lisäksi uusia nopeita toimenpiteitä. Työvoiman osaamista kehitetään ja koulutustarpeisiin vastataan aloilla, joilla on pulaa osaajista ja jotka ovat keskeisiä kasvun kannalta.

 

ICT-alan ja muiden työvoimapula-alojen osaajien muuntokoulutuksiin esitetään 10 miljoonan euron määrärahaa korkeakouluille. Ammatilliseen koulutukseen esitetään 16 miljoonaa euroa käytettäväksi pilottiin, jossa kehitetään mallia alan vaihdon täsmäkoulutuksiin. Täsmäkoulutusta kohdennetaan myös heikkojen perustaitojen varassa olevien osaamisen parantamiseen.

 

Hallitus käynnistää Digiaikakauden taidot -ohjelman aikuisille, tavoitteena digitaitojen ja heikkojen perustaitojen vahvistaminen. Eriarvoisuuden lisääntymisen ehkäisemiseksi ja kansalaisten perustaitojen vahvistamiseksi lisätään matalan kynnyksen koulutusta kaikenikäisille henkilöille, joilla on heikot perustaidot sekä puutteita esimerkiksi monilukutaidossa tai digitaidoissa. Ohjelmaan varataan 7 miljoonan euron rahoitus. Tarjonnan lisäys toteutetaan vapaan sivistystyön oppilaitosten kautta ja yhteistyössä muiden koulutuksen järjestäjien, kansalaisjärjestöjen ja muun kolmannen sektorin kanssa.

 

Maahanmuuttajien paremmaksi integroimiseksi suomalaiseen yhteiskuntaan hallitus lisää luku- ja kirjoitustaidon ja suomen tai ruotsin kielen osa-aikaista ja joustavaa koulutusta vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2 miljoonalla eurolla.

 

Toisen asteen oppimateriaalikustannusten alentamiseksi luodaan uusia malleja. Tähän varataan 2 miljoonan euron määräraha. Koulutuksen järjestäjille jaettava avustus suunnataan opiskelukustannusten pienentämiseen. Tavoitteena on erityisesti kehittää malleja oppimateriaalien ja -välineiden kierrätykseen sekä tehokkaaseen hyödyntämiseen. Lisäksi voidaan tukea avointen digitaalisten ratkaisujen kehittämistä.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.