Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta11213.06.20186

6748-2018 (10 03 01)

Turun kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön tarveselvitys

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 112

Toimitilapäällikkö Nora Hildén ja tilacontroller Johanna Aarnio 6.6.2018:

 

Kaupunginhallitus on 10.3.2003 § 250 (dnro 376-2003) päättänyt Turun kansainvälisen koulun (Turku International School) opetuksen tuottamisesta ja järjestämisestä. Kaupunginhallituksen hyväksymän sopimuksen mukaan opetuksesta vastaa Turun yliopisto. Opetuslautakunta on 12.5.2010 § 103 (dnro 5579-2010) päättänyt opetuksen tuottamista ja järjestämistä koskevan sopimuksen tarkistamisesta 1.8.2010 lukien.

 

Turun kansainvälinen koulu sijaitsee Varissuolla kahdessa eri osoitteessa. Alakoulu toimii pääasiassa osoitteessa Kraatarinkatu 4, Varissuon nuorisotalon tiloissa. Alakoulun aineopetukset, yläkoulu ja lukio toimivat Turun normaalikoulussa osoitteessa Annikanpolku 9. Varissuon nuorisotalo sijaitsee Normaalikoulun viereisellä tontilla.

 

Kansainvälisen koulun perusopetuksessa on tällä hetkellä n. 250 oppilasta, joista 155 on alakoulussa. Koulun oppilaista noin puolet on ulkomaalaisia ja noin puolet ovat taustaltaan suomalaisia.

 

Kansainvälisen koulun tilatarveselvityksen lähtökohtana on ollut oppilasmäärän kasvattaminen nykyisestä 450:een oppilaaseen. Oppilasmäärän kasvattaminen ei ole mahdollista nykyisissä tiloissa, vaan toiminnalle tulee löytää korvaavat tilat, jotka sijaitsevat lähempänä keskusta-aluetta. Koska oppilaita tulee eri puolilta Turkua sekä lähikunnista, tulisi tilojen sijaita hyvien kulkuyhteyksien varrella ja olla helposti saavutettavissa. Lähtökohtana on myös ollut, että kansainvälinen lukio jatkaa edelleen toimintaansa Normaalikoulussa.

 

Turusta puuttuu kokonaan kunnallinen englanninkielinen varhaiskasvatusyksikkö. On tunnistettu, että sen sijoittuminen kansainvälisen koulun yhteyteen olisi tarkoituksenmukaista. Tällöin se noudattaisi samaa periaatetta kuin muissakin Turun kaupungin uusissa kouluissa, joissa päiväkoti suunnitellaan koulujen yhteyteen.

 

Kansainväliselle koululle ja englanninkieliselle varhaiskasvatusyksikölle tehdyn alustavan tilaohjelman mukaan huoneistoala olisi yhteensä noin 4 500 m2. Neliömäärä ei pidä sisällään liikenne- ja teknisiä tiloja.

 

Kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön sijoitusvaihtoehdoiksi on tutkittu Sepänkatu 2:ta sekä Mestarinkatu 2:ta. Molemmat vaihtoehdot ovat peruskorjausvaihtoehtoja. Mestarinkadulle on tutkittu myös uudisrakennusvaihtoehtoa, koska tontti mahdollistaisi myös sellaisen.

 

Sepänkatu 2:n tilat eivät sovellu kansainvälisen koulun perusopetuksen käyttöön mm. siksi, että rakennus ei ole tilaohjelman mukaisille tiloille riittävän suuri eikä tontti ei mahdollista riittävän suurta piha-aluetta. Edellä mainituista syistä johtuen tästä vaihtoehdosta ei ole laskettu kustannusennustetta.

 

Mestarinkatu 2:n rakennuksen laajuus mahdollistaisi kansainvälisen koulun sekä englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön perustamisen tilaohjelman mukaisesti. Tontti mahdollistaisi myös uudisrakentamisvaihtoehdon. Molemmissa vaihtoehdoissa on kuitenkin todettavissa välituntipihan ahtaus, eikä tontti mahdollista erillisiä liikuntapaikkoja, vaan ne olisi osoitettava lähiympäristöstä.

 

Peruskorjauksen huoneistoala on n. 8 100 m2 ja bruttoala n. 9 200 m2. Peruskorjauksen kustannusennuste on noin 22 M€ (alv 0 %; hintataso 4/2018). Tästä aiheutuva vuokrakustannus on 1 851 293 €/vuosi.

 

Uudisrakennuksen huoneistoala on n. 6 250 m2 ja bruttoala n. 7 000 m2. Uudisrakennuksen kustannusennuste on noin 21 M€ (alv 0 %; hintataso 5/2018). Tästä aiheutuva vuokrakustannus on 1 841 962 €/vuosi.

 

Näiden kustannusten lisäksi henkilökunnan lisäyksen myötä tuleva kustannus koulun osalta on n. 1 200 000 € ja varhaiskasvatusyksikön osalta noin 500 000 €/vuosi. Ensikertaiset kaluste- ja varustekustannukset ovat noin 750 000 €.

 

Koska Turun kansainvälisen koulun opetuksen tuottaminen ja järjestäminen on tälläkin hetkellä Turun kaupungin ulkopuolisen toimijan (Turun yliopisto) vastuulla, on tarveselvitysvaiheen aikana tunnistettu palvelun järjestämisen vaihtoehtona toteuttaa kyseinen toiminta laajennettuna palveluostona kattaen sekä opetuksen tuottamisen ja järjestämisen että siihen liittyvät oheispalvelut ja näihin tarvittavat tilat.

 

Edellä esitetyssä Mestarinkatu 2:n vaihtoehdoissa (peruskorjaus ja uudisrakentaminen) haasteeksi havaittiin mm. piha-alueen koko ja peruskorjausvaihtoehdosta tulisi hyvin väljä mitoitukseltaan. Lisäksi Mestarinkatu sijaitsee kuitenkin haastavammalla puolella kaupunkia ajatellen mm. ulkopaikkakuntalaisia ja Itä-Turun suunnalta tulevia oppilaita. Kilpailuttamalla mahdollistettaisiin Kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön kokonaistoteutusratkaisu, joka olisi sijainniltaan hyvässä paikassa, toiminnan näkökulmasta mahdollisimman tehokas ja toiminnallisesti tarkoituksenmukainen.

 

Turun yliopiston näkemys kansainvälisen koulun siirtymisestä nykyisistä tiloista

 

Turun yliopisto on antanut 1.6.2018 päivätyllä sähköpostilla näkemyksensä kansainvälisen koulun siirtymisestä pois nykyisistä tiloistaan ja sen mahdollisista vaikutuksista normaalikouluun. ”Turun yliopiston normaalikoulu sijaitsee Varissuolla juuri peruskorjatuissa ja uudistetuissa tiloissa. Tilojen remontointi on toteutettu viimeisintä pedagogista tietämystä soveltaen ja oppimisympäristöt on suunniteltu mahdollisimman oppimista tukeviksi. Lähes puolet Normaalikoulun oppilaista on maahanmuuttajataustaisia. Turun yliopisto on voimakkaasti sitoutunut pitämään Normaalikoulun monikulttuurisessa ja opetuksen suhteen vaativassa ympäristössä. Turun yliopiston kokemuksen perusteella Normaalikoululla on myös suuri positiivinen merkitys Varissuon kaupunginosan yhteisöllisyyteen. Turun kansainvälisen koulun mahdollinen poistuminen Varissuon alueelta ei vaikuta millään tavoin yliopiston tahtotilaan pitää Normaalikoulu Varissuolla.”

 

Edelleen yliopiston näkemyksenä on esitetty: ”Turun kaupungin kansainvälinen koulu Varissuolla toimii hyvässä yhteistyössä Normaalikoulun kanssa. Turun yliopistolta on tiedusteltu näkemystä Kansainvälisen koulun siirtymisestä lähemmäksi kaupungin keskustaa. Turun yliopisto on siinäkin tapauksessa erittäin kiinnostunut tuottamaan kansainvälisen koulun opetussisällön. Yliopiston näkemyksen mukaan Turun kansainvälinen koulu on nykyisellään liian pieni kasvavaan kysyntään nähden ja laajenemismahdollisuudet Normaalikoulun välittömässä läheisyydessä ovat rajalliset. Kansainvälisen koulun siirtyminen lähemmäksi kaupungin keskustaa ei vaaranna opetusyhteistyötä Normaalikoulun suuntaan ja helpottaa yhteistyön kehittymistä opettajakoulutuksen laitoksen ja muun kasvatustieteellisen tiedekunnan kanssa.”

 

Tilapalvelukeskus pyytää kasvatus- ja opetuslautakuntaa lausumaan ja hyväksymään osaltaan kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatuksen tarveselvityksen 14.6.2018 mennessä. Tämän jälkeen tilapalvelukeskus saattaa tarveselvityksen kaupunginhallitukseen.

 

Liite 1                                  Kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön tilatarveselvitys

 

Liite 2                                  Kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön tilatarveselvitys, diaesitys

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus:        Kasvatus-ja opetuslautakunta päättää hyväksyä osaltaan Turun kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön tarveselvityksen. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan, että kansainvälisen koulun ja mahdollisen englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön hanketta tulisi jatkovalmistella palveluostona niin, että se kattaa opetuksen tuottamisen ja järjestämisen sekä siihen liittyvät oheispalvelut ja näihin tarvittavat tilat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kasopelk § 112
Liite 1:Kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön tilatarveselvitys
Liite 2:Kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön tilatarveselvitys, diaesitys