Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8508.05.20188

4741-2018 (10 03 02)

Lausunto Katedralskolanin liikuntasalirakennuksen peruskorjaushankkeen etenemisestä ja jatkokäytöstä

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 85

Rakennuttajainsinööri Jouni Anttila 20.4.2018:

 

Turun kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentamisen palvelualueen toimitilojen rakennuttaminen -yksikkö vastaa Katedralskolanin liikuntasalin peruskorjaushankkeen rakennuttamisesta.

 

Peruskorjaushankkeen tarveselvitysvaiheessa ja suunnittelussa on ollut kaupunkiympäristötoimialan edustajien lisäksi edustukset sivistystoimialalta ja vapaa-aikatoimialan museokeskukselta.

 

Tarveselvityksessä on esitetty arvio hankkeen aikatauluksi siten, että arkeologiset kaivaukset olisivat valmistuneet vuonna 2017 ja perustusten vahvistusta olisi siten päästy tekemään alkuvuodesta 2018 sekä peruskorjaus olisi valmis vuoden 2019 kesällä.

 

Arkeologiset kaivuut ovat osoittautuneet oletettua laajemmiksi, ja siten ne ovat myös kestäneet kauemmin.

 

Katedralskolanin liikuntasalin sisäpuoliset arkeologiset kaivuut ovat olleet käynnissä lokakuusta 2017 lähtien, ja kaivuut ovat pääosiltaan valmistumassa toukokuun 2018 aikana. Arkeologisten tutkimusten aikataulun viivästyminen siirtää myös peruskorjauksen valmistumista eteenpäin.

 

Rakennus on ollut käyttämättä vuodesta 2012 lähtien, ja se toimi päärakennuksen peruskorjauksen aikana esimerkiksi työmaan toimisto- ja sosiaalitiloina.

 

Arkeologiset tutkimukset tehdään rakennuksen perustustenvahvistamista varten, ja ne perustuvat muinaismuistolakiin 295/1963. Turun kaupungin vanha asemakaava-alue on yksi yhtenäinen muinaisjäännös (Mj853500004).

 

Tarveselvitysvaiheessa budjetoitiin arkeologisiin kaivauksiin 500 000 euroa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että budjetissa pysytään kaivuiden osalta.

 

Turun museokeskus on esittänyt ns. pop up -museon järjestämistä kesällä 2018 kohteessa. Pop up -museon jälkeen voidaan edetä kohteen perustusten vahvistamisen osalta. Pop up -museon aikana on tarkoitus viimeistellä arkeologisia kaivauksia ja pitää löydetyt kohteet kunnossa.

 

Arkeologisten kaivausten ja tutkimusten valmistumisen jälkeen ja kun pop up -museo suljetaan, löydetyt rauniot on tarkoitus peittää. Arkeologisesti merkittävät rakennelmat säilyvät peitettynä paremmin kuin peittämättä. Peittämisen jälkeen liikuntasalirakennus on tarkoitus peruskorjata ensin vahvistamalla rakennuksen perustukset ja sen jälkeen peruskorjaamalla koko rakennus liikuntasalikäyttöön hyväksytyn tarveselvityksen mukaisesti (päätös: kh 19.9.2016 § 354, dnro 1285-2015).

 

Perustusten vahvistuksen suunnitelmat viimeistellään kaivuiden etenemisen mukaan ja kilpailutetaan, kun pop up -museon aikataulu on vahvistettu.

 

Kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentamisen palvelualue, toimitilojen rakennuttaminen -yksikkö pyytää lausuntoa kohteen peruskorjauksen jatkamisesta. Lähtökohtana on, että arkeologisesti merkittävät rakennelmat peitetään ja liikuntasalin toteuttamishankehanke jatkuu tarveselvityksen mukaisesti.

 

Kulttuurilautakunnan/Turun museokeskuksen lausunnossa toivotaan kiinnitettävän huomiota siihen, että millä aikavälillä kaivauksissa esille tulleita rakennelmia halutaan pitää yleisesti nähtävillä ja mistä ajankohdasta lähtien kohteen voi ottaa perustustenvahvistuksen urakka-alueeksi.

 

Liite 1                                  Tarveselvitys

 

Lausuntoja pyydetään 14.5.2018 mennessä.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 3.5.2018:

 

Sivistystoimiala edelleen esittää, että peruskorjausta jatketaan alkuperäisen suunnitelman mukaan.

 

Toimiala suhtautuu myönteisesti väliaikaiseen museohankkeeseen, jossa kaivauksien tuloksia esitellään asiasta kiinnostuneille. Asia on herättänyt poikkeuksellista mielenkiintoa myös kansainvälisesti. Edes tilapäinen museohanke ei saa kohtuuttomasti viivästyttää peruskorjausta, ja rakennus tulisi luovuttaa takaisin lukion käyttöön elokuussa 2019.

 

Mikäli päädyttäisiin raunioiden pitämiseen jatkuvasti esillä, ei sivistystoimiala sitoudu tällaisiin kustannuksiin.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan, että peruskorjauksessa tulee edetä alkuperäisen suunnitelman mukaan tai niin, ettei sivistystoimialalle synny lyhyt- tai pitkäaikaisia taloudellisia vastuita museotoiminnasta

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunkiympäristötoimiala, toimitilojen rakennuttaminen


Liitteet:

Kasopelk § 85
Liite 1:Tarveselvitys