Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta7511.04.20181

3713-2018 (02 02 02)

Sivistystoimialan selvitys kaupunginhallitukselle 1. osavuosikatsauksen yhteydessä

Tiivistelmä:

Käsitellessään vuoden 2017 kolmatta osavuosikatsausta kaupunginhallitus edellytti kasvatus- ja opetuslautakunnalta ja sivistystoimialalta varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen liittyviä selvityksiä.

Kasopelk § 75

Kaupunginsihteeri Merja Jokela 6.4.2018:

 

Käsitellessään vuoden 2017 kolmatta osavuosikatsausta 6.11.2017 § 466 kaupunginhallitus päätti mm., että

 

-

 

 

 

se merkitsee tiedoksi kasvatus- ja opetuslautakunnan 18.10.2017 antaman selvityksen sivistystoimialan tuottavuuden kasvattamisesta sekä tuetun opetuksen ja varhaiskasvatuksen osuudesta ja edellyttää, että selvitystä tulee jatkaa tuetun opetuksen kriteeristön määrittelemiseksi,

-

 

 

 

kunnallisten päiväkotien täyttöaste nostetaan samalle tasolle kuin yksityisten päiväkotien ja täyttöasteen tavoitetason on oltava 100 %. Palveluohjauksessa on seurattava tavoitteen toteutumista ja pyrittävä varmistamaan kunnallisten päivähoitopaikkojen tehokas käyttö,

-

 

 

sivistystoimialan tulee selvittää, miten palveluohjausta voidaan kehittää niin, että kunnallinen varhaiskasvatus olisi vähemmän herkkä luonnollisen kausivaihtelun aiheuttamalle käyttöastevajaukselle,

-

 

 

edellä mainitussa selvityksessä tulee ottaa myös kantaa kaupungin palveluverkon optimointimahdollisuuksiin tuottavuuden lisäämisen näkökulmasta.

 

Lisäselvitykset tulee toimittaa kaupunginhallitukselle vuoden 2018 ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä.

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen 6.4.2018:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on käsitellyt tuetun opetuksen kriteeristöä sekä erityisen ja tehostetun tuen palveluita sekä niiden järjestämistä 7.2.2018 § 21. Perusopetuksessa laaditaan parhaillaan erityisopetuksen kehittämissuunnitelmaa. Se tuodaan kasvatus- ja opetuslautakunnan hyväksyttäväksi ennen kesälomakauden alkua.

 

Palvelualuejohtajat Vesa Kulmala ja Maija-Liisa Rantanen 8.4.2018:

 

Täyttöasteen tavoitetason toteutumista on seurattu palveluohjauksen toimesta säännöllisesti. Palveluohjauksen henkilökunta seuraa yksiköiden täyttöastetta suunnitellessaan ja toteuttaessaan varhaiskasvatuspaikkajärjestelyjä yhteistyössä yksiköiden johtajien kanssa. Lisäksi paikkatilannetta ja tavoitetason toteutumista tarkastellaan joka toinen viikko pidettävissä palveluohjauksen kokouksissa. Tavoitetason toteutumista ja tarvittavista henkilöstöresurssimuutoksista keskustellaan neljän viikon välein pidettävissä kokouksissa, joissa ovat läsnä palveluohjauksen henkilöstö, aluepäälliköt, erityispalvelupäällikkö ja palvelualuejohtajat.

 

Kuten yleensä keväällä, myös keväällä 2018 kaikki paikat ovat pääsääntöisesti täynnä ja 100 prosentin tavoitetaso toteutuu. Jos tavoitetaso ei ole toteutunut, siihen on pääsääntöisesti ollut syynä se, että osa ryhmistä sijaitsee koulun yhteydessä ja ne ovat esiopetusryhmiä. Yleensä kesken toimintavuotta aloittavat on 1-5-vuotiaita, painottuen vielä erityisesti 1-2-vuotiaisiin. Esiopetusryhmiä ei voida tällöin hyödyntää. Näyttäisi myös siltä, että eteläisessä Turussa ja Hirvensalossa ei kaikissa yksiköissä tavoitetaso toteudu. Huoltajille on tarjottu paikka, mutta he ovat kieltäytyneet paikasta vedoten pääsääntöisesti kuljetusongelmiin. Lisäksi joihinkin tiloihin on asetettu rajoituksia lapsimäärien suhteen muiden viranomaisten toimesta.

 

Toisaalta joihinkin yksiköihin on lisätty varhaiskasvatuspaikkoja (noin 50 paikkaa) poikkeusjärjestelyin, jotta on pysytty vastaamaan kysyntään.

 

Palveluohjauksen on jatkuvasti seurattava täyttöastetta. Paikkoja vapautuu yksiköissä jatkuvasti, ja toisaalta lapsen täyttäessä kolme vuotta sovellettava suhdeluku muuttuu. Yhteistyötä yksiköihin on edelleen kehitettävä, jotta tieto mahdollisesti vapautuista paikoista on tiedossa hyvissä ajoin palveluohjauksessa. Ennakoimalla entistä paremmin pystytään saavuttamaan vielä paremmin tavoitetaso.

 

Palveluohjaus on yhteistyössä sekä kunnallisen että yksityisen tuotannon kanssa laatinut jo useana vuonna aikataulun, jonka mukaisesti toimitaan keväällä, jotta elo- ja syyskuun aloittajien varhaiskasvatuspaikat saadaan toteutettua kesäkuun alkuun mennessä. Keväällä 2018 kiinnitetään erityistä huomiota kunnallisten päiväkotien täyttöön. Jo aikaisemmilta keväiltä on osoitettavissa esimerkkejä päiväkodeista, joissa palveluohjauksen ja yksikönjohtajan yhteistyö on tuottanut sen tuloksen, että yksikön täyttö on ollut koko toimintavuoden tavoitetason mukainen.

 

Yhteistyön lujittamiseksi ja palveluohjauksen prosessien tehostamiseksi on päädytty tekemään asiakastietojärjestelmään täydennyshankinta. Yhteydenpito palveluohjauksen ja yksiköiden välillä tapahtuu jatkossa nopeasti ja tietoturvallisesti tietojärjestelmän sisällä, ja toisaalta hakemusten hallinta tehostuu. Huoltajat tulevat jatkossa saamaan sähköiset päätökset, mikäli suostuvat sähköiseen asiointiin. Huoltajat voivat myös ilmoittaa sähköisesti, ottavatko tarjotun varhaiskasvatuspaikan vastaan. Näin prosessit myös nopeutuvat huomattavasti.

 

Kausittainen vaihtelu on merkittävää, mutta vuosittain tilanne näyttää hyvin samalta. Syyskuussa 2017 kunnallisissa päiväkodeissa oli lapsia 5 189, joista ruotsinkielissä palveluissa 365, ja 2018 huhtikuussa 5 477, joista ruotsinkielissä palveluissa 396. Syyskuussa 2016 kunnallisissa päiväkodeissa oli lapsia 5 118, joista ruotsinkielissä palveluissa 366 ja 2017 huhtikuussa 5 483, joista ruotsinkielissä palveluissa 391. Keväällä 2018 esiopetuksessa on noin 1 500 lasta, näistä lapsista 210 on suomenkielissä palvelusetelipäiväkodeissa, joista lähes kaikki lähtevät perusopetukseen.

 

Hakemuksia, joille paikka on myönnettävä viimeistään 30.9.2018, on jätetty yhteensä 725. Näissä hakemuksissa ensimmäisenä toiveena on perhepäivähoito 39 hakemuksessa, kunnallinen päiväkoti 576 hakemuksessa ja palveluseteli 101 hakemuksessa.

 

Laskelma vapautuvista paikoista ja hakemuksista, jotka tulee käsitellä syyskuun loppuun 2018 mennessä:

 

 

alle 3-v.

yli 3.v.

paikkatilanne

Henkilöstön ja lasten suhdeluku

1/4

1/7

1/7

Esiopetusikäiset perusopetuksen aloittavat

 

1 500

1 500

Hakemusten määrä

533

158

 

Hakemusten määrässä huomioitu henkilöstön ja lasten suhdeluku

933

158

1 091

Vapaat paikat

 

 

409

 

Hakemusten määrässä on syytä huomioida se, että 725 hakemuksesta 533 hakemusta on 0-2-vuotiaiden hakemuksia, ja näiden lasten varhaiskasvatuksen toteuttaminen vie paikkoja 933 (1,75*533). Jos kaikki hakemuksensa tällä hetkellä jättäneet ottavat paikan vastaan, tarvitaan näin ollen paikkoja 1 091. Lähtökohtaisesti voidaan laskea, että näistä paikoista alle 3-vuotias lapsi vie edellä mainitun 1,75 paikkaa ja yli 3–vuotias vie yhden paikan, jos lapsi käyttää palvelua yli 35 viikkotuntia. Vapaana on näin ollen kaupungin päiväkodeissa noin 400 paikka. Lisäksi lapselle voi olla kerroin, jolloin yksi lapsi vie useamman edellä mainituista paikoista.

 

Elo- ja syyskuun paikkajärjestelyt on tehty tavoiteaikataulun mukaisesti kesäkuun alussa. Edelliset vuodet ovat osoittaneet sen, että heinäkuussa ja vielä elokuussakin perheiden tilanteissa tapahtuu merkittäviä muutoksia ja näin ollen tilanne elää palveluohjauksessa koko ajan.

 

Syksyn 2018 tila- ja henkilöstöresurssien valmistelu kaupungin päiväkotien osalta on vielä kesken huhtikuun alussa 2018. Tiedossa on, että syksyllä on avautumassa uusia päiväkoteja, mutta samaan aikaan joudutaan vähentämään paikkoja joistakin päiväkodeista. Lisäksi on huomioitava vuorohoidon kysynnän kasvu, mikä vaikuttaa ns. perusvarhaiskasvatuspaikkojen määrää vähentävästi. Resurssitilanne tarkentuu kesään mennessä.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 6.4.2018:

 

Tilapalvelukeskus valmistelee tällä hetkellä sivistystoimialan palveluverkon analyysia valtuuston talousarvion yhteydessä tekemän päätöksen pohjalta. Selvitys valmistuu huhtikuussa ja on tulossa päätöksentekoon toukokuussa 2018, jotta sitä voidaan käyttää vuoden 2019 ja sitä seuraavien vuosien talousarvion valmistelussa. Työstä vastaa tilapalvelukeskuksen johtaja Tuomas Koskiniemi.

 

Yhteenvetona on todettavissa, että:

-

 

perusopetuksen tehostetun opetuksen selvitys ja tilaselvitys valmistuvat kevätkauden aikana ja ne tuodaan viipymättä poliittiseen käsittelyyn

-

 

 

operatiivisessa sopimuksessa linjataan, että kunnallisen varhaiskasvatuksen täyttöasteen tulee olla 100 % yhdeksänä kalenterikuukautena (kesäkuukausina sallitaan matalampi täyttöaste).

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää lähettää edellä olevan selvityksen kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvKaupunginhallitus