Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6111.04.20186

4085-2018 (02 05 00)

Palvelusetelin suurimman arvon tarkistaminen 1.8.2018 alkaen

Tiivistelmä:

Lasten varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurin arvo tarkistetaan sääntökirjan mukaan aina parillisen vuoden keväällä. Lautakunnalle esitetään palvelusetelin arvon tarkistamista indeksin mukaisesti.

Kasopelk § 61

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja aluepäällikkö Pia Jokinen 4.4.2018:

 

Palvelusetelin arvon tarkistamisen periaatteet

 

Sääntökirjan luvussa 6.1. määritellään palvelusetelin suurimman arvon tarkistamisen periaatteet, jotka ovat seuraavat:

 

”Päiväkotihoidon palvelusetelin suurin arvo ja leikkikoulu- ja kerhotoiminnan tasasuuruinen arvo hyväksytään Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnassa.

 

Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Palvelusetelin arvoa tarkistetaan aina parillisen vuoden keväällä 30.4. mennessä. Tarkistetun palvelusetelin uusi arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan. Uusi tarkistettu setelin arvo otetaan käyttöön aina uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä.”

 

Indeksien vaikutus

 

Tarkasteltaessa edellä mainitulla periaatteella palvelusetelin suurinta arvoa indeksin vaikutus 2016 - 2018 olisi 0,27 prosenttia käyttäen perusvuotta 2015=100 ja 0,30 prosenttia käyttäen perusvuotta 2010=100, jolloin suurin arvo olisi päiväkodeissa 828 euroa kuukaudessa, korotusta kaksi euroa kuukaudessa. Ryhmäperhepäivähoidossa suurin arvo olisi tarkistuksen jälkeen 1 103 euroa, korotusta kolme euroa kuukaudessa. Laskelma on esityslistan liitteenä. Muiden palveluntarpeiden arvot saadaan sääntökirjan 6.2.1 luvun mukaisilla kertoimilla. Lapsikohtaisen palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja tuottajan välisessä palvelusopimuksessa sovitun palveluntarpeen perusteella.

 

Palveluntuottajien kuuleminen

 

Palveluntuottajien kanssa on neuvoteltu palvelusetelin arvoon liittyen 1.2.2018. Tuolloin oli käytössä ansiotasoindeksin osalta vain 3/2017 indeksi. Lisäksi neuvottelut työehdoista olivat kesken. Tuottajilta pyydettiin kirjallisesti lausuntoja maaliskuun lopussa 2018, koska yleisesti oli tiedossa palkkaratkaisut.

 

Keskeiset lausunnoissa esille tuodut seikat palvelusetelin arvoon liittyen ovat:

 

-

 

 

 

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen osalta yleiskorotukset aiheuttavat 1,33 % korotuksen 1.4.2018 ja 1,34 % korotuksen 1.4.2019. Matalapalkka-alan tasokorotuksena tulee 80-130 € suoraan taulukkoon. Kokonaiskorotus seuraavalla sopimuskaudella tulee olemaan 3,4 %.

-

 

Avanta-sopimuksen osalta vastaava palkkakehitys on laskettu olevan yli 3,46 %.

-

 

 

 

 

Helmikuussa solmitun yksityistä sosiaalipalvelualaa koskevan työehtosopimuksen mukaiset palkkojen korotukset tulevat olemaan kustannusvaikutukseltaan merkittäviä. Vuoden 2018 aikana yksityisen varhaiskasvatuksen palkankorotukset tulevat nostamaan palkkakustannuksiamme 2,3 % ja vuoden 2019 aikana 2,2 %.

-

 

 

 

Osa tuottajista on saanut verottajalta päätöksen ns. oman käytön arvonlisäveron piiriin kuulumisesta päiväkotien puhtaanapidon osalta. Tämä tarkoittaa, että päiväkotiapulaisten ja laitoshuoltajien palkasta 30 % on arvonlisäverollista.

-

 

Verottajan tämänhetkinen uusi tulkinta oman toiminnan arvonlisäverosta aiheuttaa toimintaamme arviolta 0,2 %:n kustannusvaikutuksen.

-

 

 

 

Pyydämme, että tämä merkittävä kustannusten nousu huomioidaan varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvossa siten, että palveluseteliä korotetaan 1.8.2018 alkaen 3,6 % huomioiden indeksi ja palkankorotukset ja 1.8.2019 alkaen 1,6 % huomioiden palkankorotukset.

-

 

Vuokrakustannusten sekä sähkön, veden ja muiden kiinteiden kulujen nousu on ollut noin 2-3 % vuositasolla.

-

 

Lastentarhanopettajien lapsiryhmän ulkopuolisen työn osuuden lisääntyminen 8 %:sta 13 %:iin.

-

 

Lomarahaleikkaukset eivät koske yksityistä sektoria, joten palkkakustannukset eivät tämän osalta ole pienentyneet.

-

 

Ryhmäperhepäivähoidon osalta ei ole esitetty muuta korotustarvetta kuin indeksin mukainen tarkistus.

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että korotusesitykset 1.8.2018 alkaen ovat 2,83 %, 3 % ja 3,5 %, myös vaiheittainen korotusesitys tuotiin esille elokuussa 2018 3,6 % ja elokuussa 2019 1,6 %.

 

Lausunnot ovat oheismateriaalina 1.

 

Johtopäätös ja kustannusvaikutus

 

Koska tuottajien kanssa on sääntökirjaa laadittaessa päädytty noudattamaan indeksin mukaista tarkistusta tietäen, että indeksit kuvaavat toteutuneita muutoksia, ei ole perusteltua lähteä muuttamaan käytäntöä vielä yhden palkkaratkaisun myötä. Sen sijaan on perusteltua suunnata määrärahoja palvelun laadun kehittämiseen.

 

Päiväkotituottajat ovat omalta osaltaan todenneet, että sääntökirjassa voimassa oleva toiminta- ja rahoitusmalli vieraskieliselle suomea taitamattomalle lapselle ei ole osoittautunut toimivaksi malliksi. Osa palveluntuottajista on ollut kehittämässä uutta toimintamallia, ns. positiivisen diskriminaatio Turussa palvelusetelipäiväkodeissa ja hankitussa esiopetuksessa -mallia. Käyttöönotto tulee aiheuttamaan kustannusten nousua. Mallia on esitelty kokouksessa 1.2.2018 palveluntuottajille. Asia käsitellään omana päätöspykälänä.

 

Indeksin mukaisen korotuksen kustannusvaikutus nykyisellä asiakasmäärällä ja nykyisillä lapsikohtaisen palvelusetelin arvon määrityksen periaatteilla on noin 65 000 euroa vuositasolla.

 

Turku on mukana 2013 syntyneiden lasten 20 tuntia viikossa maksutonta varhaiskasvatusta kokeilussa. Kokeiluun liittyen tulee päättää tuottajalle maksettavasta kompensaatiosta asiakasmaksukertymän vähentyessä. 20 tunnin osalta perheeltä ei voida kokeilun aikana periä minkäänsuuruista omavastuuta. Tuottajilta pyydettiin samassa lausuntoa samassa yhteydessä kun kysyttiin lausuntoa palvelusetelin arvoon liittyen. Asia käsitellään erillisenä asiana ennen kesää 2018.

 

Liite 1                                  Laskelma indeksin vaikutuksesta

 

Oheismateriaali 1               Lausuntopyyntö ja tuottajien lausunnot

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että palvelusetelin suurin arvo kuukaudessa 1.8.2018 lukien on päiväkodeissa 828,00 euroa yli 3-vuotiaan kokopäivähoidossa ja ryhmäperhepäivähoidossa palvelusetelin suurin arvo on 1 103,00 euroa. Muut arvot saadaan sääntökirjassa päätetyillä kertoimilla ja kertoimella saadut summat pyöristetään lähimpään tasaeuroon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSivistystoimiala, varhaiskasvatus, yksityiset palvelut
tpvJokinen Pia
tpvKulmala Vesa


Liitteet:

Kasopelk § 61
Liite 1:Laskelma indeksin vaikutuksesta