Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6911.04.201814

4080-2018 (12 00 00)

Lausunto Perhekuntoutuskeskus Lausteen Satulavuoren koulun opetuksen järjestämislupaan liittyen

Tiivistelmä:

Perhekuntoutuskeskus Lausteen Satulavuoren koulu on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa opetuksensa järjestämisluvan tarkistamista varten.

Kasopelk § 69

Erityispalvelupäällikkö Tea Kiviluoma 4.4.2018:

 

Perhekuntoutuskeskus Lausteella ja sen Satulavuoren koululla on ollut oikeus järjestää perusopetusta asiakkailleen. Opetuksen järjestämiseen tarvitaan opetus- ja kulttuuriministeriön lupa. Lastensuojelutyön muuttuessa myös koulun asiakkuudet ovat monimuotoistuneet, eikä vuonna 1999 edellisen kerran päivitetty lupa vastaa enää kaikilta osin asiakaslähtöisen toiminnan vaatimuksiin. Tavoitteena on järjestämisluvan tarkistaminen vastaamaan tämän hetken palvelutarvetta.

 

Satulavuoren koulu pyytää kunnilta opetus- ja sivistyslautakuntien lausuntoa siitä, miten Perhekuntoutuskeskus Lauste ry:n opetuspalvelut vastaavat perusopetuslain 7 §:n tarkoittamaan kunnan erityiseen koulutus- ja sivistystarpeeseen ja vaativien perusopetuksen oppilaiden palvelutarpeisiin (perusopetuslaki 4 ja 4a §).

 

Ehdotus Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunnoksi:

 

Kunta voi järjestää perusopetuslain 4 §:n mukaan laissa tarkoitetut palvelut itse tai yhdessä muiden kuntien kanssa taikka hankkia ne 7 tai 8 §:ssä tarkoitetulta perusopetuksen järjestäjältä. Perhekuntoutuskeskus Lauste ry on perusopetuslain 7 §:n tarkoittama rekisteröity yhteisö, jonka kanssa kunnalla on palvelutuotannon yleiset ehdot määrittelevä sopimus palvelun tuottamisesta. Lisäksi palvelua hankittaessa tehdään oppilaskohtainen palvelusopimus.

 

Perhekuntoutuskeskus Lauste ry:n Satulavuoren koulun opetuspalvelut vastaavat perusopetuslain 7 §:n mukaiseen kunnan erityiseen koulutus- ja sivistystarpeeseen. Palvelulla turvataan erityisen vaativan asiakasryhmän perusopetuspalvelut, joita ei ole oppilaan edun mukaista järjestää kunnassa niiden yksilöllisen luonteen ja tuottamiseen tarvittavan erityisen osaamisen vuoksi. Kyseessä on oppilasryhmä, jonka tarpeet ovat satunnaisia, hyvin yksilöllisiä ja erityisiä.

 

Satulavuoren koulun opetuspalveluita käyttävät lapset ovat myös perusopetuslain 4a §:ssä mainittuja lapsia, jotka ovat samanaikaisesti sekä erikoissairaanhoidon että lastensuojelun asiakkaina. Kunta vastaa näiden oppilaiden opetuksen ja tuen järjestämisestä ottaen huomioon heidän terveytensä, pedagogiset erityistarpeet ja hoidolliset sekä kuntoutukselliset toimenpiteet.

 

Turun kaupunki hyödyntää Perhekuntoutuskeskus Lausteen erityispalveluita lapsille, joiden tuen tarve on poikkeuksellisen suuri. Tähän oppilasryhmään kuuluu sekä laitoshoidossa olevia että lastensuojelun avohuollon ja sosiaalihuoltolain perusteella palveluita saavia lapsia. Näiden oppilaiden opetus tapahtuu yksilöllisesti tuetusti kokoaikaisessa pienryhmässä. Lasten kuntoutumisen kannalta on tärkeää, että koulunkäynnissä voidaan huomioida heidän erityiset tarpeensa ja koulu on osa kokonaisvaltaista kuntoutusta.

 

Perhekuntoutuskeskus Lausteen Satulavuoren koulun palvelut vastaavat vaativahoitoisten asiakkaiden erityisopetuksen tarpeeseen. Turun kaupunki tarvitsee vaativia yksilöllisesti tuettuja opetuspalveluja oppilaille, jotka käyvät Perhekuntoutuskeskus Lauste ry:n Satulavuoren koulua kotoaan tai muusta sijaishuoltopaikasta käsin. Kuntien ei ole välttämättä tarkoituksenmukaista järjestää itse vastaavia palveluja omana toimintana tälle marginaaliselle ryhmälle, eivätkä nämä koulupalvelut siten kilpaile kunnan omien koulupalvelujen kanssa. Perhekuntoutuskeskus Lausteen erityisosaamista edellyttävät opetuspalvelut tukevat kuntaa tärkeällä tavalla palveluiden järjestämisvelvoitteen täyttämisessä ja lasten sekä perheiden hyvinvoinnin edistämisessä.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Perhekuntoutuskeskus Lausteen Satulavuoren koululle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausPerhekuntoutuskeskus Lauste ry