Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta7011.04.201815

4079-2018 (10 03 02)

Hepokullan ABC-rakennuksen kunnostaminen ja vuokraaminen sivistystoimialan käyttöön

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 70

Tilacontroller Minna Juselius ja rakennuttajainsinööri Anne Antola 3.4.2018:

 

Hepokullan koulun tontilla sijaitseva rakennus (ABC-rakennus) on tällä hetkellä tyhjänä. Hepokullan koululla ja esiopetuksella on tilatarpeita, joita ei voida ratkaista olemassa olevissa tiloissa, joten ABC-rakennuksen tilat on tarkoituksenmukaista ottaa käyttöön ja muuttaa uusien toimintojen tarpeiden mukaisiksi.

 

Tarpeet

 

Koulu

 

Hepokullan koulun oppilasmäärä kasvaa vuonna 2018 noin 20 uudella oppilaalla (352 syksyllä 2017). Tämän lisäksi tavoitteena on keskittää pohjoisen alueen pienluokkatoimintaa yhteen. Alueelliset pienluokat, yhteensä noin 40 oppilasta, tarvitsevat 4 pienluokkatilaa (näitä ei nyt ole Hepokullan koulussa). Lisäksi Hepokultaan tarvitaan 1 uusi luokkatila sekä musiikki- ja kuvataiteen luokat. Yhteensä kokonaisuus käsittää noin 140-150 oppilasta. Kaikkea ei tarvitse sijoittaa ABC -rakennukseen, vaan ratkaisu voi olla sekoitus pääkoulun ja ABC:n tilojen käyttöä.

 

Varhaiskasvatus

 

Kokonaistilanne esiopetustilojen osalta alueella on haastava. Kärsämäen koululta on lähdössä yksi tila pois käytöstä, Lyseon koulurakennukseen ei mahdu esiopetusta ja Antreaksenkujan paikkamäärää joudutaan pienentämään. ABC-rakennukseen pitäisi voida sijoittaa ainakin 1 esiopetusryhmä (+ täydentävä päivähoito), eli yhteensä 21 lasta.

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

 

Tilojen tulee sijaita koululla. Nykyinen tila on liian pieni 64 lapselle. Mikäli pienluokkien määrä vielä lisääntyy, tarvitaan lisää myös ippe-ryhmien tilaa (eriyttämistilaa oltava). Yksi uusi kotipesä pitäisi siis saada ABC-rakennukseen.

 

Näin olleen ABC-rakennukseen sijoittuva kokonaisuus olisi seuraava:

 

3 luokkaa + 3 pienluokkaa (3 x n. 25 + 3 x 10 = 100 oppilasta)

1 eskariluokka (21 lasta)

1 ippen kotipesä (noin 40 lasta)

 

Henkilökunta:

- Koulu 10-12

- Esiopetus 3

- Ippe 3

Yhteensä 16-18

 

Toteutus

 

Suunnittelussa on lähdetty siitä, että tiloissa huomioidaan nykyaikaisen oppimisympäristön vaatimukset ja pyritään tilojen monikäyttöisyyteen mm. tilojen yhdistettävyys ja yhteisopettajuus käytännöt mahdollistaen.

 

Luokkatilojen sijoitus on vanhan pohjan mukainen, koska nauhaikkunat julkisivussa sanelevat pitkälti väliseinien paikat. Aiempaan käyttötarkoitukseen (erityiskoulu) verrattuna tiloihin tulee enemmän oppilaita, jolloin wc tilojen määrä ei ollut riittävä. Niitä on jouduttu suunnitelmassa lisäämään jotta terveysviranomaisen mitoitusperuste (1/15 oppilasta, 1/10 päiväkotilasta) täyttyy.

 

Luokista tehdään yhdistettäviä isolla tuplaväliovella, joka mahdollistaa kahden opetustilan samanaikaisen käytön ja yhteisopettajuuden. Musiikkiluokka siirtyy pääkoulusta abc-kouluun ja uuden musiikkiluokkatilanakin toimivan luokan aulanpuoleinen seinä on suunniteltu avattavaksi siirtoseinäksi. Nykyiseen musiikkiluokkaan pääkouluun sijoittuu iltapäiväkerhon toinen ryhmä. Tämä ratkaisu on käyttäjien yhdessä sopima.

 

Esiopetustila varustetaan samoin kuin luokat, joten sen pystyy muutoksitta ottamaan tarvittaessa opetuskäyttöön. Esiopetusta varten on tehty oma sisäänkäynti kuraeteisineen, joka palvelee myös tarvittaessa alkuopetusta, jos sitä sijoitetaan myöhemmin rakennukseen.

 

ABC-koulun aulatila otetaan hyötykäyttöön ja sitä on tarkoitus käyttää opetus/ryhmätyötilana ja esiopetuksen lisätilana. Lisäksi rakennukseen jää taukotila/sosiaalitilat henkilökunnalle.

 

Rakennuksen korjaustyön suurin haaste on sen sisältämä asbesti. Korjaustöitä on mahdotonta suorittaa kun kaikki seinät ovat asbestipitoista lujalevyä. Yhdenkin reiän poraaminen, taulun kiinnittäminen, sähkökourun asentaminen tms. on tehtävä asbestityönä. Ainoa järkevä tapa rakennuksen korjaamiseen on siis asbestin poistaminen, joka käytännössä tarkoittaa kaikkien väliseinien purkamista ja uudelleen tekoa. Koska myös rakennuksen lämmönjakotilan seinät ovat asbestia pitää lämmönvaihdin purkaa. Laitteisto on jo niin vanha että se tulee samalla uusia.

 

Hankkeen etenemisen nopeuttamiseksi ja yllätysten minimoimiseksi asbestipurkutyö on suoritettu etukäteen, alkuvuodesta 2018. Näin rakennusurakoitsija pääsee korjaustöihin välittömästi.

 

Kustannusvaikutukset

 

Hanke on kilpailutettu ja kokonaishinnaksi muodostuu noin 950 000 € (alv 0 %).

 

Päätökset urakoiden hankinnasta tulee tehdä mahdollisimman pian jotta hankkeen aikataulu (valmis 1.8.2018) ei vaarannu.

 

Käyttäjälle aiheutuvat vuokravaikutus on 12 767,70 €/kk ja 153 212,40 €/v. Vuokrattava ala on 730 m2.

 

Asian valmistelussa on huomioitu, että mahdollinen raitiolinja liittyy Hepokullan koulun tonttiin. Mikäli Turkuun päätetään toteuttaa raitiotie ja esillä olleista reittivaihtoehdoista päädytään toteuttamaan Runosmäkeen menevä linja, niin jatkossa raitiovaunu kulkisi Runosmäkeen Varkkavuorenkatua. Näin ollen tulevaisuudessa voi tulla suunniteltavaksi Hepokullan koulun jatkokäyttö hieman uudesta näkökulmasta. Nykytiedon mukaan raitiovaunun liikennöinti voisi kuitenkin aikaisimmillaan alkaa vuonna 2025. Nyt suunnitellun ABC-rakennukseen peruskorjausinvestointi ehtii siis ainakin osin kuolettua, ennen kuin raitiotiehanke mahdollisesti toteutuisi.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy esitetyn tilamuutoksen ja sitoutuu uusiin vuokrakustannuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvTilapalvelukeskus
tiedAntola Anne
tiedJuselius Minna