Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Sivistystoimiala 
Toimialajohtaja/sarja 10904.04.2018 

12654-2016 (065, 021)

Sivistystoimialan koulujen ja päiväkotien ruokailun kilpailutus, vaihe 3

Talouspäällikkö Anne Takalo ja strategisen hankinnan osuus hankinta-asiantuntija Päivi Aaltonen 3.4.2018:

 

Turun kaupungin strateginen hankinta on pyytänyt osallistumishakemuksia neuvottelumenettelyyn hankinnassa Ruokapalvelut, vaihe 3.

 

Sopimus tulee voimaan 1.8.2018 ja on kolme (3) vuotta määräaikainen, jonka

jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana noudattaen yhdeksän (9) kuukauden molemminpuolista irtisanomisaikaa, kuitenkin siten, että sopimuskausi on yhteensä enintään viisi (5) vuotta.

 

Hankinta on jaettu kahteen (2) kohderyhmään:

Kohderyhmä 1 alue 4

Kohderyhmä 2 alue 5

 

Hankinnasta tehdään sopimus kohderyhmittäin yhden Palveluntuottajan kanssa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Hankinnasta on julkaistu ilmoitus Internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Hankintamenettelyksi on ilmoitettu neuvottelumenettely. Osallistumispyyntö on ollut saatavilla Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa https://tarjouspalvelu.fi/turku.

 

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

 

Annettuun määräaikaan 27.11.2017 klo 11.00, saatiin kolme osallistumishakemusta: Arkea Oy, Palmia Oy ja Fazer Food Service Oy:ltä.

 

Hankintailmoituksessa ilmoitettiin, että osallistumishakemuksen jättäneistä valitaan neuvottelumenettelyyn vähintään kolme (3) soveltuvuusvaatimukset täyttävää ehdokasta. Mikäli soveltuvuusvaatimukset täyttäviä osallistumishakemuksia on vähemmän kuin kolme, valitaan kaikki soveltuvat ehdokkaat.

 

Alustava tarjouspyyntö oli osallistumiskutsun liitteenä.

 

Kaikki osallistumishakemuksen jättäneet täyttävät osallistumiskutsussa esitetyt tarjoajalle asetetut vähimmäisvaatimukset sekä vakuuttavat täyttävänsä tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

 

Palmia Oy, Arkea Oy ja Fazer Food Service Oy kutsuttiin neuvottelumenettelyyn.

 

Arkea Oy:n ja Fazer Food Service Oy:n kanssa käytiin sisältömäärityksiä täsmentävät neuvottelut viikolla 2/2018.

 

Annettuun määräaikaan 12.3.2018 klo 11.00 mennessä saapui kaksi (2) tarjousta: Arkea Oy ja Fazer Food Service Oy:ltä.

 

Tarjoukset vertaillaan kahdessa vaiheessa:

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

 

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaate edellyttää, että tarjouksia arvioidaan lähtökohtaisesti sellaisina kuin ne on toimitettu hankintayksikölle tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan mennessä. Tarjoaja kantaa osaltaan vastuun tarjouksensa sisällöstä.

 

Tarjousvertailussa tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu voi toteutua ainoastaan, jos tarjoukset ovat keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia. Hankintayksikkö on velvollinen hylkäämään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen silloin, kun tarjouksen puutteellisuus tai tarjouspyynnön vastaisuus vaarantaa tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun tarjousvertailussa.

 

Fazer Food Service Oy:n tarjous ei täyttänyt tarjouspyynnön vaatimusta koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokasuositusten hedelmien, kasvisten ja marjojen sekä varhaiskasvatuksen ruokasuosituksen juuston määrän osalta.

 

Tarjouspyynnön liitteessä 2 on ilmoitettu, että palveluntuottajan tulee tuottaa ruokapalvelu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suositusten mukaisesti. Kouluruoka- sekä varhaiskasvatuksen ruokasuositusten mukaisesti kasvisten, hedelmien ja marjojen osalta tulee olla vähintään kolme komponenttia tarjoilukerralla. Varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksen mukaan juustoa voidaan tarjota joko aamiaisella tai välipalalla kerran viikossa.

 

Fazer Food Service Oy:n tarjous ei vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia, eikä sitä voida vertailla. Tarjous tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

 

Arkea Oy:n tarjous todettiin täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset ja se otettiin mukaan tarjousten vertailuun.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden vertailun laadun osalta suoritti ruokapalvelujen palvelupäällikkö Suvi Haukioja.

 

Tarjousten vertailu ja valinta

 

Hankintaan saatiin vain yksi tarjouspyynnön mukainen tarjous, joten vertailua ei voida suorittaa.

 

Edellä esitetyn perusteella ehdotamme, että

-

 

Fazer Food Service Oy:n tarjous kohderyhmien 1 ja 2 osalta hylätään tarjouspyynnön vastaisena.

-

 

 

 

Sopimus ruokapalvelut, vaihe 3 kohderyhmä 1 alue 4 solmitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneen Arkea Oy:n kanssa 1.8.2018 alkavalle sopimuskaudelle tarjotuin hinnoin ja alennuksin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

-

 

 

 

Sopimus ruokapalvelut, vaihe 3 kohderyhmä 2 alue 5 solmitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneen Arkea Oy:n kanssa 1.8.2018 alkavalle sopimuskaudelle tarjotuin hinnoin ja alennuksin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

Päätös          Päätän, että

-

 

Fazer Food Service Oy:n tarjous kohderyhmien 1 ja 2 osalta hylätään tarjouspyynnön vastaisena.

-

 

 

 

Sopimus ruokapalvelut, vaihe 3 kohderyhmä 1 alue 4 solmitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneen Arkea Oy:n kanssa 1.8.2018 alkavalle sopimuskaudelle tarjotuin hinnoin ja alennuksin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

-

 

 

 

Sopimus ruokapalvelut, vaihe 3 kohderyhmä 2 alue 5 solmitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneen Arkea Oy:n kanssa 1.8.2018 alkavalle sopimuskaudelle tarjotuin hinnoin ja alennuksin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

Hankintayksikköä sitova kirjallinen sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävillä kirjallisella tilauksella/sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

 

 

 

Timo Jalonen

Toimialajohtaja

 

Lisätiedot: hankinta-asiantuntija Päivi Aaltonen, puh. 040 1760 107.

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä.

Jakelu

aoArkea Oy
aoFazer Food Service Oy
aoPalmia Oy
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKonsernihallinto, strateginen hankinta
tpvAaltonen Päivi
tiedRantanen Maija-Liisa
mtpvSalmio-Nurminen Sari
tpvTakalo Anne
tiedTuominen Tommi