Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5221.03.20184

1615-2017 (510)

Niitunniskantien päiväkodin tarveselvityksen muutosesityksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 52

Tilacontroller Minna Juselius ja hankepäällikkö Kaisa Simula 15.3.2018:

 

Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksesta on käynnissä hankesuunnittelu. Kohteen tarveselvitys on hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 15.3.2017 § 38 ja kaupunginhallituksessa 3.4.2017 § 151. Tällöin toteutusvaihtoehdoksi valittiin nykyisen päiväkotirakennuksen peruskorjaus niin, että päiväkoti muuttaa väistötiloihin rakentamisen ajaksi. Väistötilaratkaisu oli määrä suunnitella hankesuunnitteluvaiheessa. Tarveselvityksessä esiteltiin myös uudisrakennusvaihtoehto.

 

Hankesuunnittelun käynnistyttyä ja suunnittelun edetessä on laskettu, että Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksen tavoitehintakustannusarvion mukainen hinta on n. 3,5 M€. Tarveselvityksessä hinta-arvioksi saatiin 2,4 M€.

 

Lisäksi on selvinnyt, että ainoa vaihtoehto väistötiloiksi on Tommilankatu 24 sijaitseva kiinteistö. Tällä hetkellä tilat ovat Kastun koulun väistötiloina. Rakennus tyhjenee alkuvuonna 2019. Talon muuttaminen päiväkodin väistötilaksi maksaa arviolta n. 610 000 €. Arvioon liittyy vielä epävarmuustekijöitä. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että kohteen laaja peruskorjaus tulisi maksamaan neliöhintaperusteisesti laskettuna 4,7 M€ - 5,6 M€ neliöhintojen ollessa 2300€/m2 - 2700€/m2.

 

Edellä esitettyjen kustannustasojen nousun myötä on tullut tarkoituksenmukaiseksi arvioida vielä uudestaan uudisrakennusvaihtoehtoa.

 

Tarveselvitysvaiheessa Tommilankadulle sijoitettavan uudisrakennuksen kustannukseksi arvioitiin 5,3 M€. Tämän hetken indeksikorjattu hinta-arvio on 5,8 M€ sisältäen Tommilankadun nykyisen kiinteistön purkukustannukset.

 

Päivähoidon kasvavan kysynnän ja tilahaasteiden näkökulmasta on tarpeellista lisäksi tarkastella päivähoitopaikkojen lisäämisen mahdollisuutta Niitunniskantien päiväkotihankkeen myötä. Nykyisen päiväkodin tai Tommilan nykyisen rakennuksen peruskorjaus ei tuota lisää hoitopaikkoja. Hoitopaikkoja Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksella saadaan toteutettua 127 ja uudisrakennukseen hoitopaikkoja tulisi 152.

 

Vuokravaikutuksia on tarveselvityksessä arvioitu alustavalla tasolla. Sen mukaan peruskorjaushankkeen vuokra toimialalle olisi ollut vuositasolla noin 322 000 € ja uudisrakennuksen noin 437 000 €. Kustannusarviomuutosten myötä erotus pienenee ja huomioitava on myös, että uudishankkeen myötä paikkamäärä kasvaa. Vuokra-arvio päivitetään hankesuunnitelmassa.

 

Muutosesitys

 

On perusteltua muuttaa tarveselvitysvaiheessa hyväksyttyä vaihtoehtoa peruskorjata nykyinen rakennus, koska Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksen hinta on noussut noin miljoonalla ja on selvinnyt, että väistötilojen korjaus maksaa noin 610 000 € eikä peruskorjausvaihtoehdolla saada toteutettua lisää hoitopaikkoja. Tommilankadun kiinteistön peruskorjausta ei nähdä vaihtoehtona samoilla perusteilla kuin Niitunniskantien päiväkodin peruskorjaustakaan ei esitetä enää toteutettavaksi.

 

Toteutusmalliksi ehdotetaan uudisrakennuksen toteutusta Tommilankatu 24:ään aiemmin hyväksytyn tarveselvityksen tilaohjelman mukaisesti. Niitunniskantien päiväkoti siirtyisi suoraan nykyisistä tiloistaan uusiin tiloihin.

 

Suikkilan Talinkorventien päiväkodin ja koulun tarveselvitys on meneillään. Ketjutuksella voidaan ratkaista tässä yhteydessä myös Talinkorventien päiväkodin väistötilojen toteuttaminen. Kun Niitunniskantien päiväkoti muuttaa uusiin tiloihin, voi nykyinen päiväkotirakennus tämän jälkeen toimia Talinkorventien päiväkodin väistötilana.

 

Niitunniskan päiväkoti hanke on hyväksytyssä investointiohjelmassa ohjelmoitu vuosille 2018 - 2020 (suunnittelu 2018, toteutus 2019 - 2020) eli viivästystä ei näin ollen pitäisi tulla.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 16.3.2018:

 

Varhaiskasvatuksen edustajia on kuultu ja hankkeessa siirtyminen uudisrakennusvaihtoehtoon nähdään hyvänä ratkaisuna, kunhan hankkeen kokonaisaikataulu ei merkittävästi viivästy. Lisäksi hanke helpottaa toisenkin päiväkodin peruskorjausajan väistötilaratkaisuja.

 

Uudishankevaihtoehto tuottaa alueelle uusia hoitopaikkoja, mitä peruskorjauksen myötä ei saataisi.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy Niitunniskantien tarveselvityksen muutosesityksen, jonka mukaan tilaratkaisuksi ja hankesuunnittelun pohjaksi valitaan peruskorjauksen sijaan uudisrakennus Tommilankatu 24 tontille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvTilapalvelukeskus
tiedJuselius Minna
tiedSimula Kaisa