Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2807.02.20189

1540-2018 (10 03 02, 02 02 02, 11 05 02)

Mars-korttelissa olevien rakennusten muuttaminen päiväkotikäyttöön

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 28

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen ja tilacontoller Minna Juselius 30.1.2018:

 

Turun kaupunki omistaa niin kutsutun Mars-korttelin kiinteistön. Kokonaisuus koostuu useammasta historiallisesta rakennuksesta, joihin tulee väistämättä kohdistumaan korjaustarpeita. Samaan aikaan keskusta-alueella on suuri tarve kunnallisille päivähoitopaikoille. Tilapalvelukeskus on yhdessä sivistystoimialan ja kaupunkiympäristötoimialan kanssa alustavasti selvittänyt, voisiko kiinteistöä jalostaa varhaiskasvatuksen tarpeisiin.

 

Kohteen muuttaminen päiväkotikäyttöön nykyisiä tiloja korjaamalla sekä osittain uudisrakentamalla nähdään mahdolliseksi ja hankkeesta voitaisiin käynnistää tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessi. Tätä ennen on nähty tarpeelliseksi laatia asiasta esiselvitys ja saattaa se niin kasvatus- ja opetuslautakunnan kuin kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi. Mikäli tätä hanketta lähdetään edistämään, alkaa kustannuksia syntyä normaalia hanketta enemmän jo hyvin aikaisessa vaiheessa ja toisaalta tilojen nykyiset vuokralaiset tulisi myös irtisanoa nopealla aikavälillä. Vuokrasopimusten irtisanomisaika on 1-6 kk.

 

Liite 1                                  Valmistunut esiselvitys

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 1.2.2018:

 

Lautakunta käsitteli viime kokouksessa päiväkodin sijoittamista Hemmettiin. Nyt esitetään päiväkodin perustamista Marsiin ja siellä olevaan Manalaan (Köydenpunojantalo). Sairashuoneenkadulla on ollut päiväkotitoimintaa pitkään, joten siinä mielessä ratkaisu ei ole kovinkaan radikaali. Nyt kuitenkin tarkoituksena on, että toimintaa voitaisiin laajentaa myös muihin rakennuksiin olemassa olevia rakennuksia korjaamalla ja tekemällä uutta lisärakentamista. Osa kohteista on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja peräisin 1700-luvun puolivälistä. Kaupungin on ollut vaikea löytää rakennuksiin muuta toimintaa. Sivistystoimiala on kuitenkin valmis järjestämään tiloissa varhaiskasvatustoimintaa, jotta rakennuksiin saadaan järkevää käyttöä. Turkulaisen kulttuuriperinnön säilyttäminen aiheuttaa sivistystoimialalle jonkin verran lisäkustannuksia, joka pitää hahmottaa ja hyväksyä päätöstä tehtäessä.

 

Kokonaisuus ei ole mitenkään optimaalinen normaaliin päiväkotitoimintaan, mutta epätavanomaiseen ympäristöön sijoitettu päiväkoti tarjoaa hyvä mahdollisuudet järjestää päivähoitoa kodinomaisessa ympäristössä varsinkin ilta- ja viikonloppuhoidon osalta. Tällaisen palvelumuodon kysyntä on kasvussa, koska yhteiskunta on auki yhä enemmän 24/7/365-periaatteella. Sivistystoimiala puoltaa selvitystyön jatkamista, mutta ei vielä tällä suosittele, että asiasta tehdään sitovaa päätöstä.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että se osaltaan sitoutuu suunnittelutyön jatkamiseen, mutta toteaa, että se ei tällä päätöksellä se ei vielä sitoudu asiasta syntyviin kustannuksiin vaan että asia on tuotava vielä uuteen käsittelyyn tarkempien suunnitelmien valmistuttua.

PäätösAsia pantiin pöydälle Hartialan ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kasopelk § 28
Liite 1:Esiselvitys Mars-korttelin päiväkotihankkeesta