Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2507.02.20187

1533-2018 (00.03, 00 01 04)

Sivistystoimialan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan selonteko 2017

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään tiedoksi sivistystoimialan vuoden 2017 sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan selonteko

Kasopelk § 25

Talouspäällikkö Anne Takalo 23.1.2018:

 

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan selonteon 2017 käsitteleminen

 

Sisäinen tarkastus on ohjeistanut selonteon käsittelemisestä seuraavaa:

 

Kirjanpitolautakunnan kuntajaoston vuonna 2013 antaman tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimista koskevan yleisohjeen mukaan on toimintakertomuksessa annettava selonteko sisäisen valvonnan ja konsernivalvonnan järjestämisestä. Selonteko edellyttää kaupunki- ja konsernitason arviointia merkittävimpien toimintaprosessien valvonnasta, mahdollisista epäkohdista sekä kehittämistoimista.

 

Toimiva johto sekä tilivelvolliset viranhaltijat vastaavat sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestelmistä ja niiden toimivuuden seurannasta. Selonteko sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimivuudesta voidaan sisällyttää myös liikelaitosten ja tytäryhteisöjen toimintakertomuksiin alla mainituilla edellytyksillä.

 

Selonteko edellyttää sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan eri osa-alueiden järjestelmällistä ja dokumentoitua arviointia. Arvioinnissa voidaan hyödyntää es. COSO-IC, COSO-ERM-, CAF- tai muuta vastaavaa toimintaan soveltuvaa yleisesti käytössä olevaa mallia. Mikäli sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi toimialalla, yksikössä tai tytäryhteisössä on suoritettu sisäisen tarkastuksen toimesta, voi lausunnon antaja hyödyntää sen yhteydessä tehtyjä havaintoja ja suosituksia.

 

Sivistystoimialan selonteko sisäisen valvonnan järjestämisestä sekä arvio merkittävimmistä riskeistä, epävarmuustekijöistä ja muista toiminnan kehittymiseen vaikuttavista seikoista vuodelta 2017

 

Arvioinnissa on käytetty liitteenä 1 olevaa COSO-ERM arviointitaulukkoa.

 

Liite 1                                   COSO-ERM Turku 2015, Sito (salassa pidettävä JulkL 24 § 1 mom. 8 kohta)

 

Lisäksi toimiala on antanut seuraavan selonteon arvioistaan merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä sekä muista toiminnan kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä. Selonteko liitetään myöhemmin osaksi toimintakertomusta.

 

Liite 2                                  Sivistystoimialan riskienhallinnan selonteko 2017

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2017 sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan selonteon tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasopelk § 25
Liite 1:COSO-ERM Turku 2015, Sito (salassa pidettävä JulkL 24 § 1 mom. 8 kohta)
Liite 2:Sivistystoimialan riskienhallinnan selonteko 2017