Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2307.02.20185

1532-2018 (02 02 02, 07 02 01)

Vuoden 2016 kustannusraportit koskien perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 23

Toimialajohtaja Timo Jalonen 30.1.2018:

 

Tilastokeskus ja Opetushallitus ovat vuoden vaihteessa julkaisseet vuoden 2016 kustannustiedot. Valitettavaa on, että ne tulevat kovin myöhään.

 

Peruskoulut

 

Peruskoulujen osalta on todettavissa, että Turku järjestää edullisemmin perusopetuksen kuin muut kunnat tai koulutuksen järjestäjät keskimäärin. Myös suurten kaupunkien joukossa Turun kustannukset ovat keskimääräistä alemmat. Henkilöstömenot ovat jonkin verran vähentyneet ja taustalla ovat supistuneet valtionavustukset. Muut menot ovat kasvaneet hieman. Kustannusten kasvu on ollut pienempää kuin oppilasmäärän kasvu.

 

Keskimääräistä alhaisemmat kustannukset eivät näy mitenkään opetuksen laadussa. Viisi turkulaista koulua osallistui Pisa-tutkimukseen ja näistä kouluista saadut tulokset osoittavat selvästi, että tulokset Turussa ovat huippuluokkaa ylittäen selvästi Suomen keskimääräisen tason, joka on Viron ohella Euroopan paras. Tulokset Turussa ovat samalla tasolla kuin Aasian ns. tiikeritalouksissa Singaporessa, Japanissa, Hongkongissa tai Etelä-Koreassa.

 

 

Lukiot

 

Lukioiden osalta on todettavissa, että Turku järjestää selvästi edullisemmin koulutuksen kuin muut kunnat tai koulutuksen järjestäjät keskimäärin. Myös suurten kaupunkien joukossa Turun kustannukset ovat keskimääräistä alemmat. Henkilöstömenot ovat jonkin verran vähentyneet. Myös muut menot ovat pienentyneet. Kustannukset ovat kokonaisuudessaan pienentyneet. Lukiokoulutukseen kaupunki on käyttänyt valtionosuuden ulkopuolista rahaa 811.000 euroa (3,6 %).

 

Keskimääräistä alhaisemmat kustannukset eivät ole juurikaan näkyneet toiminnan tuloksellisuudessa. Turkulaiset lukiot menestyvät kansallisissa arvioinneissa erinomaisesti ja Turussa lukiokoulutuksen tulostaso ylioppilaskirjoituksissa on suurten kaupunkien joukossa paras, joka on Turulle vertailukelpoisin viiteryhmä.

 

Ammatillinen koulutus

 

Ammatillisen koulutuksen rahoitusraportti poikkeaa jonkun verran yleissivistävästä koulutuksesta. Ammatillisen koulutuksen osalta henkilöstömenot ovat jonkin verran pienentyneet ja muut menot kasvaneet. Valtion rahoitus on pienentynyt ja erityisesti pienenemistä tapahtui vuoden 2017 aikana. Tulojen ja menojen erotus on kokonaisuudessaan -2,0 miljoonaa euroa. (4 % menoista).

 

Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuutta on vaikeampi mitata. Turku on kuitenkin saanut vuosittain merkittävästi tuloksellisuusrahaa hyvistä toiminnan tuloksista.

 

Yhteenvetona on todettavissa, että koulutus järjestetään Turussa taloudellisesti tehokkaasti eikä tehokkuus näy toiminnan tuloksissa. Valtionosuusleikkaukset näkyvät merkittävästi taloudessa ja kaupunki joutuu aiempia vuosia enemmän itse kattamaan aiheutuvia menoja. Tästä on kuitenkin muodostunut kansallinen toimintamalli, jolloin kuntien osuus koulutuksen rahoituksesta on kasvanut ja valtion vähentynyt. Kokonaisuutena opetus- ja kulttuuritoimen käyttökustannukset ovat kasvaneet kuten alla olevasta kuvasta käy ilmi. Kasvatus- ja opetuslautakunnan talousarvio on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2016.

 

 

Liite 1                                  Vertailuraportti

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä vuoden 2016 kustannusraportit tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasopelk § 23
Liite 1:Vertailuraportti