Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta17915.11.20178

12033-2017 (653)

Sirkkalan ja Sirkkalabackenin koulun tilatarveselvitys

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 179

Tilacontroller Minna Juselius, ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelualuejohtaja Liliane Kjellman 7.11.2017:

 

Sirkkalan alueella on pitkään ollut tilanne, jossa koulu- ja päivähoitopaikkojen kysyntä on ollut suurempaa, kuin tarjonta. Erityisesti esiopetuspaikoista on ollut jatkuvaa pulaa ja lähes vuosittain on jouduttu järjestämään erilaisia väliaikaisratkaisuja. Keväällä 2016 sivistystoimiala päätti vielä luopua Sirkkalan koulun rakennuksesta 3 (Kärnhuset), sillä siellä koettiin sisäilmaoireilua. Rehtorin päätöksellä varsinainen luokkaopetus päättyi rakennuksessa jo keväällä 2015. Valtaosa rakennuksesta 3 on purettu kesällä/syksyllä 2017 (koko rakennusta ei voitu purkaa, sillä siellä sijaitsevat koko kiinteistöä palvelevat tekniset tilat).

 

Sivistystoimiala on esittänyt tarveselvityksen laatimista Sirkkalan alueen kasvatuksen ja opetuksen tilaratkaisujen löytämiseksi ja strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on yhdessä työryhmän kanssa laatinut selvityksen.

 

Liite 1                                  Tarveselvitys

 

Sirkkalan koulun pihapiirissä sijaitsevat nykytilanteessa Sirkkalan koulu ja Sirkkalabackenin koulu ja esiopetusta sekä Tähtitorninkadun päiväkoti. Aamu- ja iltapäivätoiminnot sijaitsevat Vartiovuorenkadulla.

 

Selvitysprosessin aikana on selvitetty koulujen sijoittamista uuteen paikkaan ja tarpeiden toteuttamista nykyisellä tontilla. Sepänkatu 1 -kiinteistöä tutkittiin vaihtoehtona, mutta tätä ei pidetty sopivana ratkaisuna, johtuen mm. piha-alueratkaisujen ja korkeiden kustannusten takia. Näin ollen tarveselvityksen pohjalta esitetään uudisrakennusta Sirkkalan koulun tontille.

 

Uudisrakennuksen koko on 3 100 br-m2. Rakennukseen sijoittuisi 11 kpl luokkatiloja, 2 kpl pienluokkatiloja ja eriyttämistiloja, käsityöopetuksen tilat, kuvataide, musiikki, aamu- ja iltapäivätoiminnan kotipesä, henkilöstön tauko- ja työskentelytilat, hallinto, toimintaterapia/liikuntatila sekä esiopetuksen tilat.

 

Nykyinen liikuntasali alkaa käydä ahtaaksi ja tunteja on vaikea jakaa kaikille tarvitseville. Liikuntatiloja ei uudishankkeessa saada merkittävästi lisää (uudisosaan on mitoitettu pieni liikuntaan soveltuva tila, 80 m2), joten ratkaisua on haettava myös Sirkkalan koulun ulkopuolelta. Myös ruokasali koetaan liian pieneksi. Ruokailujärjestelyihin voidaan hankesuunnitelmassa pyrkiä etsimään ratkaisuja, mutta uudisosaan ei ole mitoitettu uutta ruokasalia.

 

Uuden rakennuksen sijoitusta esitetään siten, että piha-alue jää mahdollisimman avoimeksi. Uudisosan toteuttaminen vaatii joka tapauksessa kaavanmuutosta. Kaavanmuutos esitetään käynnistettäväksi tarveselvityksen hyväksyminen jälkeen. Rakennuksen sijoittamisesta tontille on tehty viitesuunnitelma ja sen mukaan toteuttamiskelpoinen ratkaisu on löydettävissä.

 

Uudisrakennuksen tilaohjelman pohjalta on laskettu tarveselvitysvaiheen alustava kustannusarvio: 7 999 000 € (alv 0 %).

 

Olemassa oleviin rakennuksiin kohdistuu mm. pintaremonttitarpeita ja rakennukseen 4 myös toiminnallisia muutostarpeita, yhteensä noin 3 M€:lla. Näiden muutosten kustannuksia on arvioitu tarveselvityksessä vasta karkealla tasolla ja hinta täsmentyy suunnittelun edetessä.

 

Uudishanke aiheuttaa käyttäjälle vuokravaikutuksia. Alustava vuokra-arvio on noin 59 200 €/kk ja vuositasolla 710 600 €. Pihan parakista voidaan hankkeen toteutuessa luopua.

 

Uudisrakennuksen kalustamiseen tulee varautua sivistystoimialan budjetissa. Alustava arvio kalustekustannuksista on noin 340 000 €.

 

Hankkeen rakennusajaksi tarvitaan väistötilat. Nämä ratkaistaan hankesuunnittelun yhteydessä.

 

Käyttäjän näkökulmasta uudet tilat tarvitaan niin pian kuin mahdollista. Hankkeen aikataulu on kuitenkin riippuvainen niin talousarviosta, kaavanmuutoksesta kuin myös väistötiloista.

 

Työryhmä on arvioinut, että nopein mahdollinen aika projektin läpiviemiselle tarveselvityksen hyväksymisen jälkeen on 42 kuukautta, eli kolme ja puoli vuotta. Tämä aikataulu ei vielä huomioi väistötilojen vaikutusta hankkeeseen. Sopivan väistötilan löytäminen/vapautuminen vaikuttaa rakennustöiden aloitusajankohtaan.

 

Uudisrakennus ei mahdollista Tähtitorninkadun päiväkodin sijoittumista. Järjestelyn yhteydessä päiväkodin rakennus 4 (Gula huset) vapautuu takaisin päiväkodin käyttöön, mutta muuten päiväkodin tilatarpeita ei kyetä tässä yhteydessä ratkaisemaan. Erikseen tuleekin selvittää, onko päiväkodin pitkän aikavälin ratkaisuna sijainti nykytiloissa, vai sijoitus uuteen paikkaan. Tätä varten käynnistetään oma hanke.

 

Hyväksymällä tarveselvityksen käyttäjätoimiala sitoutuu hankesuunnitteluun.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 8.11.2017:

 

Sivistystoimialan edustajat ovat olleet aktiivisesti mukana tarveselvityksen laatimisessa ja heidän näkemyksensä on otettu hyvin huomioon selvitystä laadittaessa. Tästä johtuen sivistystoimiala on valmis hyväksymään tarveselvityksen ja sitoutuu tarveselvityksessä kuvattuun hankesuunnitteluun.

 

Kuten edellä on todettu, on hanke kiireellisesti toteutettavien joukossa. Uudisrakentaminen muutenkin ahtaalla tontilla tulee aiheuttamaan väistötilaratkaisuja, mutta koska niiden tarkka ajankohta on vielä avoin, tulee asia ja tarve ratkaista myöhemmin suunnittelun edetessä. Koska mm. ammattikorkeakoululta on vapautumassa runsaasti koulutilaa, ei väistötilan saamisessa liene suuria hankaluuksia.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä osaltaan tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedKjellman Liliane


Liitteet:

Kasopelk § 179
Liite 1:Tarveselvitys