Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16509.08.20176
Kasvatus- ja opetuslautakunta11716.08.20171

8052-2017 (011)

Vammaisten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan siirtäminen hyvinvointitoimialalta sivistystoimialalle

Tiivistelmä: -

Sosterla § 165

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 3.7.2017:

Turussa on pitkään selvitetty vammaisten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan hallinnollista sijaintia. Muiden koululaisten osalta perusopetuslain mukainen aamu- ja iltapäivätoiminta on keskitetty kokonaan sivistystoimialalle 1.1.2015 (kh 8.12.2014 § 492).

Hyvinvointitoimiala vastaa noin 130 kehitysvammaisen koululaisen aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Koko toiminta toteutetaan 1.8.2017 alkaen erityiskoulujen tiloissa ja niiden henkilöstöllä, jonka palkkauskustannuksista hyvinvointitoimiala maksaa aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä kesäaikaisen hoidon osuuden. Hyvinvointitoimialalle ei jäänyt enää iltapäivätoiminnan tiloja eikä henkilöstöä, kun kolmen kerhon toiminta (noin 50 lasta) ja vakanssit siirtyivät sivistystoimialalle (kaupunginjohtaja 30.6.2017 § 108).

Hyvinvointitoimialan (vammaispalvelut ja taloushallinto) ja sivistystoimialan (Luolavuoren koulu ja siton hallinto) edustajat ovat neuvotelleet siitä, että vuoden 2018 alusta kehitysvammaisten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta siirtyy kokonaisuudessaan sivistystoimialan järjestettäväksi. Katariinan ja C.O. Malmin koulujen erityisen tuen oppilaiden iltapäivätoiminta on siirretty sivistystoimialalle jo muutamia vuosia sitten. Muista syistä vahvaa erityistä tukea tarvitsevia oppilaita on tällä hetkellä parikymmentä eri puolilla kaupunkia sijaitsevissa kerhoissa. Hyvinvointitoimialan kahta iltapäivätoiminnan vakanssia on käytetty omaa avustajaa tarvitseville lapsille. Myös nämä vakanssit siirtyivät sivistystoimeen 1.8.2017. Sitran ja STM:n määrittämissä sote -tietopaketeissa vammaisten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta on linjattu kuntien tehtäväksi sote-uudistukseen liittyen.

Vammaisten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan siirtoa tukevat seuraavat näkökulmat:

Vuoden 2018 talousarvioesitys on laadittu siten, että sivistystoimiala on varannut vammaisten lasten kouluvuoden aikaiseen aamu- ja iltapäivätoimintaan tarvittavan määrärahan omaan talousarvioonsa. Hyvinvointitoimialan talousarvioesitykseen on varattu määrärahaa kesäaikaista toimintaa varten sekä palkkauskustannukset yhdelle vakanssille, jota käytetään vammaisten lasten kotona tapahtuvaan ilta- ja viikonloppuhoidon järjestämiseen. Yhtä iltapäivähoidon toimintayksikön vakansseista on käytetty em. toimintaan.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy edellä esitetyt linjaukset aamu- ja iltapäivätoiminnan siirtämisen jatkovalmistelun pohjaksi ja toteaa lausuntonaan, että vammaisten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta tulee siirtää sivistystoimialalle 1.1.2018 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kasopelk § 117

Toimialajohtaja Timo Jalonen 10.8.2017:

 

Sivistystoimiala esittää, että sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä ollut toiminnan siirto voidaan toteuttaa 1.1.2018 lukien ja että asia otetaan huomioon määriteltäessä vuoden 2018 talouden toimintaympäristöä molempien lautakuntien osalta.

 

Sivistystoimiala toteaa, että se soveltaa ko. aamu- ja iltapäivätoiminnassa perusopetuslakia ja siihen pohjautuvia muita normeja ja ohjeita. Ko. lapsilla on pääsääntöisesti tarvetta myös sosiaali- ja terveyspalveluihin.

 

Mikäli sosiaali- ja terveyspalvelut tulevat tulevaisuudessa siirtymään maakunnille, jää perusopetuslainmukainen aamu- ja iltapäivätoiminta kuntien vastuulle. Kun nyt muodostetaan vastuualuejako toimialojen välille, tulee mainittu vastuu jako toteutumaan tulevaisuudessa Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen maakunnan välille. Siksi asia on valmisteltava huolellisesti loppuun asti, jotta Turun kaupungille ei muodostu sellaisia velvoitteita, joista sen ei tule huolehtia vuoden 2020 jälkeen.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy osaltaan toimintojen siirron 1.1.2018 lukien, mikäli edellä esitetyt reunaehdot otetaan huomioon jatkovalmistelun yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJalonen Timo