Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta11016.08.20174

9458-2017 (041)

Vuoden 2018 strategisen sopimuksen, operatiivisten sopimusten ja talousarvioesityksen valmistelu

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 110

Toimialajohtaja Timo Jalonen 11.8.2017:

 

Vuoden 2018 strategisen sopimuksen valmistelu on aloitettu jo helmikuussa 2017. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle asiaa esiteltiin iltakouluasiana 26.4.2017 ja varsinaisena asiana 17.5.2017. Lautakunnan ja jaostojen puheenjohtajisto on käynyt kaupunginhallituksen puheenjohtajiston kanssa keskustelua tulevien vuosien tavoitteista 3.5.2017. Näissä tilaisuuksissa nousivat esille mm. palvelujen kysynnän kasvu ja henkilötyövuosien mitoitus sekä ammatillisen koulutuksen reformi.

 

Aikataulu:

-

 

16.8.2017 kasvatus- ja opetuslautakunta: nykytilanteen kuvaus, vuotta 2018 koskevat keskeiset toiminnalliset muutokset.

-

 

 

6.9.2017 kasvatus- ja opetuslautakunta: strategisen sopimuksen ja palvelualueiden operatiivisten sopimusten, henkilöstösuunnitelman sekä määrärahojen yhteensovittaminen.

-

20.9.2017 kasvatus- ja opetuslautakunnan esitys kaupunginhallitukselle.

-

27.11.2017 kaupunginvaltuuston päätös vuoden 2018 talousarviosta.

-

 

 

13.12.2017 kasvatus- ja opetuslautakunnan lopullinen päätös sopimuksista ja määrärahojen jaosta vuodelle 2018.

 

Toiminnan suunnittelu - strategisten ja operatiivisten sopimusten valmistelu

 

Kaikki toimialat ovat valmistelleet strategisen sopimuksen, johon on kirjattu sekä taloudelliset että toiminnalliset tavoitteet maaliskuussa päätettyjen suunnitteluraamien mukaan. Tämän lisäksi toimialojen ulkopuolella olevat yksiköt ovat valmistelleet toimintasuunnitelmaan sisällytettäviä talousarviokortteja. Virkamiesvalmiit sopimusluonnokset käsiteltiin kaupunginhallituksen puheenjohtajan kutsumissa neuvotteluissa lauta-/johtokuntien puheenjohtajiston kanssa.

 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että talousarvion hyväksymiseen tarvittava materiaali on valmisteltu varsin pitkälle jo kevään aikana. Suunnitteluprosessia on kehitetty muutoksenhallinnan näkökulmasta, koska nopeasti muuttuva toimintaympäristö edellyttää entistä nopeampaa reagointia.

 

Strategiset sopimukset toimivat operatiivisten sopimusten raamina. Kaupunginvaltuuston päättämien suunnittelulukujen mukaan tehdään tarvittavat tarkennukset strategisiin sopimuksiin, jonka jälkeen viimeistellään operatiiviset sopimukset. Operatiivisissa sopimuksissa tullaan jalkauttamaan strategiset tavoitteet käytännön tekemiseen ja konkreettisempiin tavoitteisiin.

 

Operatiivisten sopimusten valmistelun yhteydessä saattaa ilmentyä tarpeita tehdä sisällöllisiä täsmennyksiä strategisiin sopimuksiin. Lauta- ja johtokuntien tulee hyväksyä operatiiviset sopimukset ja mahdolliset tarkennukset strategisiin sopimuksiin 22.9.2017 mennessä.

 

Nykytilanteen kuvaus ja vuotta 2017 koskevat keskeiset toiminnalliset muutokset:

 

Toimialajohtaja ja palvelualuejohtaja käyvät läpi nykytilanteen ja vuotta 2017 koskevat keskeiset tiedossa olevat toiminnalliset muutokset. Vuotta 2017 ja 2018 koskevat operatiiviset sopimukset esitellään kokouksessa 6.9.2017.

 

Vuoden 2017 on pääasiassa kokonaisuus huomioon ottaen varsin vähäisiä ylityksiä ja alituksia eri palvelualueiden osalta päivähoidon palvelusetelimenoja ja päivähoidon asiakasmaksutulojen alijäämää lukuun ottamatta. Kuitenkin alitusten määrä on siinä määrin suuri, että ne huomattavalta osin kattavat palvelusetelimenojen ylitykset koko toimialan osalta. Lisäksi on otettava huomioon, että erillisrahoituksen väheneminen perusopetuksessa sekä ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat tasapainotustoimenpiteet tasapainottavat talousarviota entisestään loppuvuoden aikana.

 

Liite 1                                  Nykytilanteen kuvaus ja vuotta 2017 koskevat keskeiset toiminnalliset muutokset

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta kuulee tässä vaiheessa selvityksen toimialan nykytilanteesta, asiakokonaisuuden valmistelutilanteesta ja antaa tarvittavat valmisteluohjeet 6.9.2017 kokoukseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasopelk § 110
Liite 1:Nykytilanteen kuvaus ja vuotta 2017 koskevat keskeiset toiminnalliset muutokset