Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta10916.08.20173

5118-2016 (041)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan vuoden 2017 talouden 2. osavuosikatsaus

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 109

Toimialajohtaja Timo Jalonen 9.8.2017:

 

Toisen osavuosikatsauksen käsitteleminen

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2017 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1. – 30.6.2017. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta.

 

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan strategisissa sopimuksissa vahvistettujen strategisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti sekä annetaan selvitys sisäisten ja ulkoisten toimintamenojen poikkeamista.

 

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

 

Liite 1                                  Sivistystoimiala, toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta

 

Liite 2                                  Talousarvion toinen toteutumisennuste 2017, määrärahat ja tuloerät

 

Merkittävin poikkeama liittyy talousarvioennusteeseen, joka näyttää ylittyvän 2,9 miljoonaa euroa. Varhaiskasvatuksen palvelusetelimenojen ylitysennuste on peräti 1,75 miljoonaa euroa. Lisäksi päivähoitomaksujen tulokertymä alittunee noin 1,2 miljoonaa euroa. Aamu- ja iltapäivätoiminnan menot ovat ylittymässä noin 670.000 euroa ja ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen ylitys on noin 200.000 euroa. Vastaavasti perusopetuksessa arvioidaan säästyvän noin 650.000 euroa ja lukiokoulutuksessa 265.000 euroa.

 

Henkilötyövuosien osalta raportointiluvut tullaan saamaan 16.8.2017 ja ne raportoidaan kokouksessa.

 

Koska talousarvioylitys on merkittävä, tulee toimialan ja lautakunnan viipymättä ryhtyä toimenpiteisiin talouden tasapainon saavuttamiseksi. Tämä edellyttää yhteiseen hallintoon, perusopetukseen, lukiokoulutukseen, ammattikoulutukseen sekä aikuiskoulutukseen tehtäviä leikkauksia siten, että kaikkiin edellä lueteltuihin toimintoihin asetetaan yhden prosentin (1 %) säästötavoite, että talousarvion toteutuma vuoden 2017 lopussa on 99 %. Edellä kuvatuilla toimenpiteillä saadaan aikaan noin 2 miljoonan euron säästötavoite.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2017 toisen osavuosikatsauksen tiedokseen ja päättää, että sivistystoimialan taloutta tasapainotetaan asettamalla yhteiseen hallintoon, perusopetukseen, lukiokoulutukseen, ammattikoulutukseen sekä aikuiskoulutukseen yhden prosentin (1 %) säästötavoite.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta merkitsi vuoden 2017 toisen osavuosikatsauksen tiedokseen.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että sivistystoimialan talousarviota korotetaan 2,9 miljoonalla eurolla. Talousarvioennusteen ylittymiseen vaikuttavat pääosin varhaiskasvatuksen asiakasmäärän kasvusta (yli 200 lasta) johtuva menojen kasvu sekä asiakasmaksulain ja päivähoitomaksujen tulorajojen muutoksista aiheutuva tulojen vähentyminen, jonka valtioneuvosto on päättänyt kompensoida kunnille kiinteistöveron nostamisella.

Päätös tehtiin Hartialan Koivusalon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
mtpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä


Liitteet:

Kasopelk § 109
Liite 1:Sivistystoimiala, toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta
Liite 2:Talousarvion toinen toteutumisennuste 2017, määrärahat ja tuloerät