Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9207.06.20179

435-2017 (017)

Ilmoitusasioita

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 92

Toimialajohtaja Timo Jalonen 30.5.2017:

 

1.Kaupunginvaltuusto päätti 29.5.2017 myöntää vastuuvapauden kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenille ja toimielimen tehtäväalueen johtavalle viranhaltijalle.

2.Kaupunginhallitus päätti 22.5.2017 § 221 että Turun kaupunki luovuttaa Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnot ja henkilöstön liikkeenluovutuksella Arkea Oy:lle 1.8.2017 lukien liikkeenluovutussopimuksessa kuvatussa laajuudessa ja ehdoin.

3.Kaupunginhallitus päätti 22.5.2017 § 224, ettei se ota käsittelyynsä seuraavia pöytäkirjoja:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta 17.5.2017

Kasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto 11.5.2017

Kasvatus- opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto 16.5.2017

 

4.OKM tiedotti 11.5.2017, että osana ammatillisen koulutuksen reformia toteutettava ammatillisen koulutuksen järjestämislupien uudistaminen käynnistyy. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää uusista järjestämisluvista syyskuun 2017 loppuun mennessä edellyttäen, että uusi ammatillisen koulutuksen laki on vahvistettu. Luvat tulevat voimaan vuoden 2018 alusta.

 

Hallitusohjelman mukaan ammatillisessa koulutuksessa siirrytään yhteen järjestämislupaan, joka kattaa nykyiset ammatillisen peruskoulutuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen luvat. Uusien järjestämislupien sisältö on kuvattu huhtikuussa annetussa hallituksen esityksessä uudeksi ammatillisen koulutuksen laiksi.

 

Uudessa tutkintojen ja koulutuksen järjestämisluvassa päätettäisiin mm. tutkinnoista, joita koulutuksen järjestäjällä on oikeus myöntää ja joihin se voi järjestää tutkintokoulutusta, opetus- ja tutkintokieli, ensisijainen toiminta-alue sekä opiskelijavuosien vähimmäismäärä. Jatkossa koulutuksen järjestäjä voisi järjestää oppisopimuskoulutusta kaikissa järjestämisluvan mukaisissa tutkinnoissa. Myös opetus- ja kulttuuriministeriön 1.1.2018 alkaen hallinnoiman työvoimakoulutuksen järjestäminen olisi luvassa päätettävä oikeus.

 

Nykyiset järjestämisluvat päättyisivät 1.1.2018. Ministeriö muuttaa kaikki nykyiset luvat uuden lainsäädännön mukaisiksi ilman erillistä hakemusta. Ministeriö valmistelee koulutuksen järjestäjille ehdotuksen uuden järjestämisluvan sisällöksi kesäkuun 2017 alussa. Koulutuksen järjestäjät voivat lausua kirjallisesti mielipiteensä ministeriön ehdotuksesta ennen luvasta päättämistä.

 

Koulutuksen järjestäjät voivat halutessaan hakea lupansa sisältöön muutoksia. Lisäksi esimerkiksi työvoimakoulutuksen tai näyttötutkintojen järjestäjät voivat halutessaan hakea tässä yhteydessä järjestämislupaa. Sivistystoimiala tulee aikanaan esittämään, että Turun ammatti-instituutin järjestämislupaa laajennetaan sekä määrällisesti että laadullisesti.

 

5.OKM tiedotti 20.5.2017, että hallitus esittää vuoden 2017 ensimmäisessä lisätalousarviossa lisärahoitusta Lounais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen osaamistarpeisiin vastaamiseksi. Määrärahalla on tarkoitus vahvistaa korkeakoulutusta ja ammatillista koulutusta. Turkuun perustettaisiin tekniikan alan yhteistyöyliopisto, ja ammattikorkeakoulun tutkintomääriä nostettaisiin. Ammatillisen koulutuksen kasvupiloteilla lisätään toisen asteen koulutustarjontaa Lounais-Suomessa. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa toteutettaisiin ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanoa tukevia kasvupilotteja, joilla vahvistetaan alueen ammattikoulutusta ja vastataan etupainotteisesti osaajatarpeisiin. Piloteissa kootaan yhteen alueen yrityksiä, koulutuksen järjestäjiä ja muita toimijoita, selkeytetään koulutus- ja osaajatarvetta ja käynnistetään riittävään pätevyyteen tähtääviä koulutushankkeita, joihin voi osallistua koulutettavia myös alueen ulkopuolelta. Piloteille esitetään lisärahoitusta 2 miljoonaa euroa vuosina 2017–2011. Turun ammatti-instituutin on tarkoitus saada jaossa olevasta rahasta muhkea siivu.

6.Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös kanteluasiassa (Dnro 3147-2017)

Aluehallintovirastoon on 2.3.2017 tehty kantelu, jossa kantelun tekijä moittii ratkaisua sijoittaa sisäilmaongelmien vuoksi 75 Wäinö Aaltosen koulun oppilasta opetukseen soveltumattomaan avoimeen tilaan, jossa ei ole väliseiniä ja joka on yhteydessä liikuntasaliin. Kantelun tekijä moittii, että väliaikainen ratkaisu koskee ajallisesti kevättä 2017 ja sitä seuraavaa lukukautta, jolloin osa oppilaista joutuisi opetuksellisesti merkittävästi muita oppilaita huonompaan asemaan.

Kantelussa tehdään ilmoitus säädösten vastaisesta opetustilasta ja pyydetään aluehallintovirastoa tutkimaan täyttääkö Turun sivistystoimialan toimialajohtajan ratkaisu virkavelvollisuuden, lain ja aluehallintoviraston ohjeistukset.

Asiassa on ryhdytty toimenpiteisiin ja kasvatus- ja opetuslautakunta on päätynyt parakkien vuokraamiseen 1.8.2017 alkaen.

Kantelu ei aluehallintoviraston päätöksen mukaan anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

 

Liite 1                                  Aluehallintoviraston päätös 30.5.2017

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee asiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasopelk § 92
Liite 1:Aluehallintoviraston päätös 30.5.2017