Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6826.04.20171

4852-2017 (653)

Tilaelementin hankkiminen Varissuolle

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 68

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen 24.4.2017:

 

Varissuon alueen päivähoitopaikkojen määrä suhteessa kysyntään on ollut pitkään ongelmallinen. Touhula Varissuon aloitettua toimintansa elokuussa 2015 tilanne saatiin väliaikaisesti tasapainoon. Syksystä 2016 alkaen hoitopaikkaa jonottavien lasten määrät ja jonotusajat ovat kuitenkin taas pidentyneet. Tilannetta on vaikeuttanut myös se, että viimeisen viiden vuoden aikana alueelta on vähentynyt kuusi perhepäivähoitajaa.

 

Keväällä 2017 kaikki alueen päivähoitopaikat ovat täynnä. Palveluohjaus on parhaillaan tekemässä lasten sijoittelua 1.8.2017 alkavalle toimintakaudelle. Syksylle 2017 on tällä hetkellä 147 hakemusta, hakijoista noin puolet ovat alle kolmevuotiaita. Hakemuksista 64 on saapunut vuonna 2016, kuusi vuonna 2015. Paikkaa ei ole pystytty myöntämään alueelle tämän toimintakauden aikana. Kaikilla tulevan syksyn hakijoilla lakisääteinen hakuaika, neljä kuukautta, on täynnä. Hakemuksia tulee jatkuvasti lisää. Haasteena alueella on erityisesti perheiden äkillisten tilanteiden kautta syntyvät pikaiset hoitopaikkatarpeet. Tämänhetkisen arvion mukaan Varissuolla on jäämässä kahden lapsiryhmän verran lapsia ilman hoitopaikkaa elokuussa 2017. Heistä kolme vuotta täyttäneitä on noin 20.

 

Alueella asuville perheille on pyritty tarjoamaan vaihtoehtoisia hoitopaikkoja muilta Turun alueilta. Kuljetusmahdollisuuksien rajallisuudesta johtuen päivähoitopaikkajonot eivät ole kuitenkaan purkautuneet. Siirtohakemuksia alueella on paljon. Osittain siirrot johtuvat Touhula Varissuon tilanteesta, mutta jo vuodenvaihteessa 2017 useat perheet jäivät odottamaan siirtoa, koska hakutoive ei ollut toteutunut. Siirtoa haetaan esimerkiksi Uittamo-Harittu suunnalta, Lausteelta ja yksityisistä päiväkodeista.

 

Varhaiskasvatuspalveluiden kysyntä Turussa on vuosittain vähäisintä alkusyksyllä kasvaen huippuunsa kevään viime kuukausina. On siis odotettavissa, että päivähoitopaikkaa jonottavien lasten määrä lisääntyy toimintavuoden aikana. Varissuon alueella kysynnän lisääntymiseen vaikuttaa selkeästi erilaisten kieli- ja työllisyyskurssien tuomat tarpeet. Palveluohjauksen mukaan hakijoita, jotka ovat joutuneet peruuttamaan saadun kurssin, opiskelupaikan tai työn, koska lapsen päivähoito ei ole järjestynyt alueelta tai kohtuullisen kuljetusmatkan päästä, on keskimäärin 8-10 toimintakaudessa.

 

Suomen kielen oppiminen on avainasemassa lapsen ja perheen kotoutumisessa. Kielen hallinnan tiedetään olevan perusedellytys menestyksekkäälle oppimispolulle. Joulukuussa 2016 Varissuon päiväkodeissa oli 336 lasta, joista vieraskielisiä oli 70 % prosenttiosuuksien vaihdellessa Hintsankujan 27 %:sta Piinokankadun 80 %:iin. Alueen alle kouluikäisten lasten pääseminen riittävän ajoissa varhaiskasvatuksen piiriin on ehdoton edellytys suomen kielen oppimiselle ja kielen kehityksen etenemiselle. Tästä syystä alueella tulee olla tarjolla varhaiskasvatusta kaikille, joilla siihen on subjektiivinen oikeus. Jonossa on toistuvasti hakijoita, joilla on olemassa perusteet päivähoitopaikan myöntämiseksi nopeasti. Yhteydenottoja tulee palveluohjaukseen sosiaalityöstä, lastensuojelusta, ulkomaalaistoimistosta ja neuvolasta. Varhaiskasvatuksen ennaltaehkäisevä vaikutus lapsen ja perheen tukemiseksi ei paikkojen puutteessa kuitenkaan toteudu.

 

Varissuon alueella toimii tällä hetkellä kolme kunnallista päivähoitoyksikköä, joilla on päiväkotitoimintaa viidessä eri osoitteessa. Lisäksi alueella on yksi yksityinen päiväkoti ja viisi kunnallista perhepäivähoitajaa. Piinokankadun päiväkoti on täydellisen peruskorjauksen tarpeessa. Tähän liittyen on käynnistetty koko aluetta koskeva päiväkotipaikkojen tarveselvitys. Parhaillaan on käynnissä myös Turun kansainvälisen koulun tilatarveselvitys. Eräänä siihen liittyvänä mahdollisena ratkaisuna voisi olla nykyisten koulun tilojen saaminen alueen esiopetuksen käyttöön. Kumpikin selvitys on tällä hetkellä vasta alkuvaiheessa, ja niiden osalta ratkaisujen arvioidaan valmistuvan vuonna 2020. Orminkujan päiväkodin vieressä sijaitsee käytöstä poistettu entinen Orminkujan koulu, jossa ei ole tällä hetkellä Turun kaupungin toimintaa. Yhtenä mahdollisena vaihtoehtona päiväkotipaikkojen tarveselvityksessä on pidetty uuden päiväkotirakennuksen rakentamista ko. koulun tontille. Tällöin Piinokankadun päiväkoti ja Orminkujan koulu purettaisiin. Asemakaavassa tontti kuuluu YOS-korttelialueeseen (Opetus- ja sosiaalista toimintaa palvelevien rakennusten korttelialue). Pelkästään Orminkujan päiväkodin tontilla rakennusoikeuden määrä on 2000 m2, josta on käytetty 1008 k-m2 ja jäljellä on 992 k-m2.

 

Varissuon alueen päiväkotiverkkoratkaisut tai kansainvälisen koulun tulevat tilaratkaisut eivät pysty vastaamaan tämän hetken akuuttiin tila- ja hoitopaikkaongelmaan. Varhaiskasvatus esittääkin, että alueen akuutti päivähoitopaikkojen puute ratkaistaan hankkimalla Orminkujan päiväkodin tontille neljän päiväkotiryhmän tilaelementtiratkaisu, jonka avulla alueen päivähoitopaikkatilanne saadaan hallintaan alueen pysyvien ratkaisujen valmistumiseen saakka. Wäinö Aaltosen koulun väistötilavuokrauksen päätöspöytäkirjan mukaan mm. päiväkotikäyttöön soveltuvien Parmacon 830 m2:n väistötilojen kuljetus- ja asennuskustannukset tilaajan perustuksille ovat 187.000 €. Tilojen vuokra on 7.500 € kuukaudessa ja vuositasolla 90.000 €. Perustus- ja liittymäkustannuksiin tulee varata 200.000 – 300.000 €. Tilat olisi käytännössä mahdollista saada käyttöön vuoden 2017 lopussa tai 2018 alussa. Vuoden 2018 budjettiin tulisi varata tilojen hankintaan tarvittava määräraha.

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle, että lisätilan hankkimisesta Varisuolle käynnistetään pikainen tarveselvitys, jotta hanke voisi konkretisoitua mahdollisimman nopeasti, mielellään 1.1.2018 lukien.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli palvelualuejohtaja Vesa Kulmala.

Jakelu

palRantanen Maija-Liisa