Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6226.04.20174

5118-2016 (041)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan vuoden 2017 talouden 1. osavuosikatsaus

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 62

Toimialajohtaja Timo Jalonen 20.4.2017:

 

Ensimmäisen osavuosikatsauksen käsitteleminen

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2017 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1. – 31.3.2017. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä talousarviossa asetettujen talous- ja henkilöstötavoitteiden toteutumisennusteen.

 

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

 

Liite 1                                  Talousarvion ensimmäinen toteutumisennuste 2017, määrärahat ja tuloerät

 

Liite 2                                   Osavuosikatsaus 1 Sivistystoimiala

 

Merkittävin poikkeama liittyy talousarvioennusteeseen, joka näyttää ylittyvän 2,9 miljoonaa euroa. Varhaiskasvatuksen palvelusetelimenojen ylitysennuste on peräti 1,7 miljoonaa euroa. Toimialan yhteisten toimintojen henkilöstömenot ovat ylittymässä runsaat 400.000 euroa ja suomenkielisen varhaiskasvatuksen menot runsaat 300.000 euroa. Muilta osin ylitykset tai alitukset ovat siinä määrin vähäisiä, että ne hyvin mahtuvat arviointimarginaalin sisään.

 

Henkilötyövuosien osalta määrä näyttää kasvaneet noin 17 htv. Ruotsinkielisen palvelualueen henkilöstö näyttää kasvaneen juuri vastaavalla määrällä. Muiden palvelualeuiden muutosta selittävät toimintojen painopisteiden muutokset ammatillisen koulutuksen sisällä sekä toimintojen siirrot palvelualueiden välillä.

 

Koska talousarvioylitys on merkittävä, tulee toimialan ja lautakunnan viipymättä ryhtyä toimenpiteisiin talouden tasapainon saavuttamiseksi. Tämä edellyttää yhteiseen hallintoon, perusopetukseen, lukiokoulutukseen, ammattikoulutukseen sekä aikuiskoulutukseen tehtäviä leikkauksia siten, että kaikkiin edellä lueteltuihin toimintoihin asetetaan yhden prosentin (1%) säästötavoite, että talousarvion toteutuma vuoden 2017 lopussa on 99%. Edellä kuvatuilla toimenpiteillä saadaan aikaan noin 2 miljoonan euron säästötavoite.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2017 ensimmäisen osavuosikatsauksen tiedokseen ja päättää, että sivistystoimialan taloutta tasapainotetaan asettamalla yhteiseen hallintoon, perusopetukseen, lukiokoulutukseen, ammattikoulutukseen sekä aikuiskoulutukseen yhden prosentin (1 %) säästötavoite.

 

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta merkitsi vuoden 2017 ensimmäisen osavuosikatsauksen tiedokseen.

Haapanen teki Oksasen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: ”Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2017 ensimmäisen osavuosikatsauksen tiedokseen. Sen pohjalta kasvatus- ja opetuslautakunta esittää ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle 2,9 miljoonan euron lisämäärärahaa sivistystoimialan budjettiin vuodelle 2017.”

Koivusalo teki Hartialan kannattamana päätökseksi tulleen muutosehdotuksen.

Päätös asiassa tehtiin äänestyksen jälkeen. Koivusalon ehdotus voitti Haapasen ehdotuksen äänin 11 – 2. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Koivusalon ehdotuksen puolesta äänestivät Liukkonen, Heinonen, Koivusalo, Schauman, Mickelsson, Gardberg, Niinivirta, Rantanen, Rusi, Raho ja Hartiala. Haapasen ehdotuksen puolesta äänestivät Haapanen ja Oksanen.

Äänestyksen voittanut Koivusalon ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Asian esitteli palvelualuejohtaja Vesa Kulmala.


Liitteet:

Kasopelk § 62
Liite 1:Talousarvion ensimmäinen toteutumisennuste 2017, määrärahat ja tuloerät
Liite 2:Osavuosikatsaus 1 Sivistystoimiala