Liite 1       3147-2017

 

Lounais-Suomen aluehallintovirastolle on tehty kantelu Wäinö Aaltosen koulun opetuksen järjestelyjä koskevassa asiassa. Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää selvityksenään ja selityksenään seuraavaa:

 

Taustaa

 

Hirvensalossa Wäinö Aaltosen koulun pihalla on koulun käytössä Ylikylä-niminen rakennus, jossa toimivat Hirvensalon kirjasto ja koulun terveydenhoitaja ja jossa on lisäksi viisi Wäinö Aaltosen koulun käyttöön sopivaa luokkatilaa. Tiloja on käyttänyt runsaat 100 oppilasta eli noin viidennes koulun kaikista oppilaista.

 

Aikanaan tilapäiseksi tarkoitetussa rakennuksessa on ilmennyt viime vuosien aikana sisäilmaan liittyviä ongelmia, jotka on saatu korjattua. Alkuvuodesta 2017 tilanne on jälleen kärjistynyt. Ylikylän rakennuksen tilannetta arvioitiin kokouksessa 10.2.2017, jossa oli paikalla Turun kaupungin sivistystoimialan, konsernihallinnon, ympäristötoimialan ja kiinteistötoimialan edustus. Kokouksessa päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että koulu edelleen tiivistää omaa toimintaansa ja vetäytyy käyttämästä sisäilmaongelmien kohteena olevaa rakennusta mahdollisimman pian.

 

Ratkaisun taustalla ovat lähinnä yksittäisten koulun henkilökuntaan kuuluvien ja huoltajien lapsistaan (koulun oppilaista) tekemät henkilökohtaiset havainnot ja kokemukset. Ylikylän rakennuksessa on vuonna 2014 tehty sisäilmatutkimus, jossa havaittiin ongelmia. Tutkimuksen perusteella rakennuksessa tehtiin korjaustöitä, ja näin ollen ko. tutkimus ei enää anna oikeaa kuvaa tilanteesta. Uusia sisäilmatutkimuksia ei ole tehty.

 

Ylikylän rakennuksen luokkatilat on otettu pois opetuskäytöstä. Ylikylän rakennuksessa opiskelevat oppilaat sekä opettajat on siirretty väistötiloihin aiemmin sovitulla tavalla Paavo-hallin yläaulaan ja koulun muihin tiloihin. Kaupunki on pyrkinyt aktiivisesti löytämään väistötilaongelmaan ratkaisua. Kevätlukukauden osalta näyttää siltä, että Paavo-halli on ainoa vaihtoehto, koska muita vaihtoehtoja ei ehditä tai muuten pystytä toteuttamaan.

 

Kantelussa esitetyistä seikoista

 

Kantelun mukaan Wäinö Aaltosen koulun väliaikainen tilaratkaisu johtuu homeongelmista. Ylikylän rakennuksen uusimipien sisäilmaongelmien syytä ei ole selvitetty, joten ei voida varmasti sanoa, johtuvatko ongelmat homeesta vai jostakin muusta. Oppilaat on rehtorin aloitteesta siirretty liikuntahallin tilaan, koska oli epäilyksiä siitä, että käytössä olleet tilat eivät olleet turvalliset ja terveelliset. Avoin tila on jaettu kaapeilla eri ryhmille, mikä on todettu toimivaksi ratkaisuksi.

 

Kaupungin käytössä olevista tiloista vastaa kiinteistötoimiala. Sivistystoimiala ei voi itsenäisesti hankkia tiloja käyttöönsä. Kiinteistötoimialan antamien tietojen mukaan muita tiloja ei pystyttäne järjestämään Wäinö Aaltosen koulun käyttöön ennen syyslukukauden alkua. Tähän ei sivistystoimiala eikä sen toimialajohtaja pysty vaikuttamaan.

 

Asian käsittely kantelun tekemisen jälkeen

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa 15.3.2017 § 36. Lautakunnalle esiteltiin seuraavat toimintavaihtoehdot:

 

-oppilaiden sijoittaminen Topeliuksen kouluun lukuvuodeksi 2017-2018

-oppilaiden siirtyminen Turun ammatti-instituutin tiloihin Aninkaistenmäelle

-parakkien vuokraaminen

-sisäilman puhdistuslaitteiden hankinta

-Paavo-hallin yläkatsomon aulatilan muuttaminen opetustilaksi.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen ehdotti, että kasvatus- ja opetuslautakunta päättäisi hankkia Wäinö Aaltosen koulun Ylikylä-rakennukseen ilmanpuhdistuslaitteet. Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kuitenkin luopua Wäinö Aaltosen koulun Ylikylä-rakennuksesta 1.4.2017 lukien ja että luopumisesta johtuva tilatarve ratkaistaan vuokraamalla parakkeja kahdeksi vuodeksi. Päätöksellään lautakunta lisäksi kiirehtii kiinteistötoimialaa, että ratkaisu voitaisiin toteuttaa mahdollisimman pian.

 

Parakkiratkaisun toteuttamisaikataulu

 

Turun kaupungin kiinteistötoimialalta saadun arvion mukaan parakit voivat olla Wäinö Aaltosen koulun käytössä syys-/lokakuun vaihteessa 2017, mikäli kilpailutusprosessi etenee ilman viivytyksiä.

 

Timo Jalosen toiminnasta esitetyt epäilyt

 

Kantelun tekijä on pyytänyt Lounais-Suomen aluehallintovirastoa tutkimaan toimialajohtaja Timo Jalosen ratkaisun. Jaloselle on varattu tilaisuus antaa selvityksensä toiminnastaan esitetyistä epäilyistä. Jalonen on antanut asiasta liitteenä 2 olevan selvityksen.

 

 

Liitteet:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 15.3.2017 § 36

Toimialajohtaja Timo Jalosen selvitys

 

 

*****

 

Lounais-Suomen aluehallintovirastolle

 

Wäinö Aaltosen koulun tämänhetkiset sisäilmaongelmat tulivat esille rehtori Henri Littusen lähettämässä sähköpostissa 30.1.2017, minkä jälkeen asiaa ryhdyttiin selvittämään heti.

 

Ylikylän rakennuksen tilannetta arvioitiin kokouksessa 10.2.2017, jossa oli paikalla Turun kaupungin sivistystoimialan, konsernihallinnon, ympäristötoimialan ja kiinteistötoimialan edustus. Kokouksessa päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että koulu edelleen tiivistää omaa toimintaansa ja vetäytyy käyttämästä sisäilmaongelmien kohteena olevaa rakennusta mahdollisimman pian.

 

Tämän jälkeen selvitettiin erilaiset toimintavaihtoehdot, jotka on selvitetty kasvatus- ja opetuslautakunnan 15.3.2017 pöytäkirjan esittelyosassa. Tarkoituksena oli käsitellä asiaa kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa jo 15.2.2017, mutta kiinteistötoimialan pyynnöstä asia otettiin pois esityslistalta, koska eri vaihtoehtojen arviointi oli kesken. Toin asian kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltäväksi 15.3.2017.

 

Olen toiminut asiassa viivytyksettä. On syytä kuitenkin korostaa, että yleinen talvilomaviikko hidasti asioiden käsittelyä ja että tiloista vastaaminen kuuluu kiinteistötoimialalle eikä sivistystoimiala tai kasvatus- ja opetuslautakunta voi omaehtoisesti hankkia korvaavia tiloja.

 

 

 

Timo Jalonen

toimialajohtaja