Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta1915.02.20175

1629-2017 (016)

Kustannusraportit vuodelta 2015 koskien perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 19

Toimialajohtaja Timo Jalonen 9.2.2017:

 

Opetushallitus ja Tilastokeskus keräävät vuosittain kustannuksia koulutuksen järjestäjiltä. Hankaluutena on, että kyseinen materiaali valmistuu vasta noin vuoden varainhoitovuoden päättymisen jälkeen.

 

Perusopetuksen käyttökustannukset

 

 

Perusopetuksen käyttökustannuksissa on merkittäviä eroja suurten kaupunkien ja toisaalta lähiseudun kuntien välillä. Kuntajärjestäjät ovat voineet toteuttaa perusopetuksen 8825 euron vuosihintaan. Suuret kaupungit, myös Turku, ovat pääsääntöisesti voineet toteuttaa koulutusta keskimääräisesti edullisemmin kustannuksin.

 

 

Lukiokoulutuksen kustannukset

 

 

Yllä olevasta taulukosta näkyy, että valtionosuus yhä vähemmän kattaa lukiokoulutuksesta aiheutuvat menot. Vaikka Turussa kattavuus on koko maan keskiarvon yläpuolella (92%/84%), panostaa Turku lukiokoulutukseen omaa rahaa vuosittain 1,8 miljoonaa euroa. Kun lukiolaisista noin kolmannes on muita kuin turkulaisia, tukee Turku myös naapurikuntien lukiokoulutusta. Toisaalta kuitenkin järjestämällä koulutusta myös naapurikuntien opiskelijoille, saavuttaa laajalla palvelulla myös tehokkaamman toiminnan.

 

 

Yllä olevan perusteella on todettavissa, että vertailukunnista toiminta on Turussa taloudellisesti tehokasta.

 

Ammatillinen koulutus

 

 

Ammatillisen koulutuksen kustannusraportissa ovat mukana varsinaissuomalaisia koulutuksen järjestäjiä. Yllä olevasta käy ilmi, että Turun kaupunki/Turun Ammatti-instituutti toimii tehokkaasti. Kokonaistilanne on kuitenkin merkittävästi muuttunut vuoden 2017 alusta, jolloin merkittävät ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaukset alkoivat vaikuttaa koulutuksen järjestäjiin.

 

Liite 1                                  Perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen aikasarjaraportit

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee kustannusraportit vuodelta 2015 tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasopelk § 19
Liite 1:Perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen aikasarjaraportit