Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta1018.01.201710

532-2017 (421)

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan muuttaminen varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen muutoksen vuoksi

Tiivistelmä:

Eduskunta on hyväksynyt lain varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista. Laki tulee voi-maan 1.3.2017 alkaen. Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjaa on muutettava uutta lainsäädäntöä vastaavaksi.

Kasopelk § 10

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 4.1.2017:

 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista on säädetty oma laki, jonka on tarkoitus tulla voimaan 1.3.2017 alkaen. Varhaiskasvatuksessa on käytössä tulosidonnainen palveluntarpeeseen ja perhekokoon perustuva lapsikohtainen palveluseteli. Lapsikohtaisen palvelusetelin arvoa määriteltäessä lapselle lasketaan kunnallisen varhaiskasvatuksen maksu noudattaen lainsäädäntöä ja Turun kaupungin päätöksiä asiakasmaksuista. Saatu summa vähennetään palvelusetelin suurimmasta arvosta, ja erotus on lapsikohtaisen palvelusetelin arvo, jonka kaupunki maksaa tuottajalle. Tuottaja laskuttaa huoltajalta omavastuuosuuden, joka on tuottajan palvelun hinnan ja lapsikohtaisen palvelusetelin arvon erotus.

 

Esitettävistä muutoksista on pidetty neuvottelutilaisuus palveluntuottajien kanssa 19.12.2016. Lisäksi palveluntuottajilla on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen lausunto. Määräaikaan mennessä tuli kolme kommenttia. Kommentissa todettiin, että esitettävät kertoimet osa-aikaisessa palvelussa ovat pääsääntöisesti linjassa tuntimäärien kanssa.

 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain 6 §:ssä määrätään osa-aikaisesta varhaiskasvatuksesta seuraavasti:

 

Osa-aikaisen varhaiskasvatuksen kuukausimaksu

 

Jos lapsi on varhaiskasvatuksessa keskimäärin enintään 20 tuntia viikoittain, saa kuukausimaksu olla enintään 60 prosenttia 5 §:n mukaan määräytyvän kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta. Jos lapsi on varhaiskasvatuksessa keskimäärin vähintään 35 tuntia viikoittain, voidaan kuukausimaksuna periä kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksu. Jos lapsi on varhaiskasvatuksessa keskimäärin enemmän kuin 20 tuntia viikoittain mutta alle 35 tuntia, tulee kunnan periä maksu, joka on suhteutettu varhaiskasvatusaikaan. Varhaiskasvatuksen maksua alentavana tekijänä on otettava huomioon myös perusopetuslain mukainen maksuton esiopetus.

 

Laskettaessa lapsen keskimääräistä viikoittaista aikaa varhaiskasvatuksessa otetaan huomioon varhaiskasvatukseen varattu aika kalenterikuukauden ajalta.

 

Lainsäädännönmuutos aiheuttaa muutoksia seuraaviin sääntökirjan kohtiin 1.3.2017 alkaen:

 

Sääntökirja 27.4.2016 § 66 päätöksen mukaisesti

Esitetään muutettavaksi

 

Suurimman arvon hyväksyminen ja hinnantarkistus

Turussa tulosidonnaisen lapsikohtaisen palvelusetelin arvo varhaiskasvatuksessa määräytyy kasvatus- ja opetuslautakunnan määrittelemän suurimman arvon mukaan. Suurimman arvon määrittelyperusteena käytetään 3-6-vuotiaan lapsen kokopäivähoitopaikan hintaa.

 

Muut palvelusetelin arvot määritellään siitä kertoimen avulla seuraavasti:

-alle 3-vuotias, kerroin 1,51

-osapäivähoito, kerroin 0,54

-päivähoito 11 päivää kuukaudessa, kerroin 0,6

-päivähoito 16 päivää kuukaudessa, kerroin 0,9

-esiopetukseen liittyvä päivähoito, kerroin 0,54

-iltahoito ma-pe klo 06-22, kerroin 1,5

-korotettu arvo, varhaiserityiskasvatus, kerroin 1,50-3 (periaatteet kohdassa: Varhaiserityiskasvatuksen palvelusetelin arvon määräytyiminen)

-korotettu arvo, suomea tai ruotsia taitamattomat lapset, kerroin 1,25 (periaatteet kohdassa: Vieraskielisen, suomea tai ruotsia taitamattoman lapsen palvelusetelin arvon määrittäminen)

 

Palvelusetelin arvon on euromäärä, joka saadaan vähentämällä suurimmasta arvosta asiakasmaksu, jonka perhe maksaisi lapsen kunnallisesta varhaiskasvatuksesta. Palvelusetelin lopullinen arvo määritellään toimitettujen dokumenttien pohjalta.

Turussa tulosidonnaisen lapsikohtaisen palvelusetelin arvo varhaiskasvatuksessa määräytyy kasvatus- ja opetuslautakunnan määrittelemän suurimman arvon mukaan. Suurimman arvon määrittelyperusteena käytetään 3-6-vuotiaan lapsen kokoaikaisen varhaiskasvatuksen, vähintään keskimäärin 35 tuntia viikossa.

 

Muut palvelusetelin arvot määritellään siitä kertoimien avulla seuraavasti:

-alle 3-vuotias, kerroin 1,51

-osa-aikainen enintään 20 tuntia keskimäärin viikossa, kerroin 0,60

-osa-aikainen enintään 27,5 tuntia keskimäärin viikossa, kerroin 0,75

-osa-aikainen enintään 35 tuntia keskimäärin viikossa, kerroin 0,90

-iltahoito ma-pe klo 06-22, kerroin 1,50

-iltahoito ma-su klo 06-22, kerroin 1,70

-korotettu arvo, lapsen saamaan tukeen liittyen, kerroin 1,50-3 (periaatteet kohdassa: Lapsen saama tuki varhaiskasvatuksessa)

-korotettu arvo, suomea tai ruotsia taitamattomat lapset, kerroin 1,25 (periaatteet kohdassa: Palvelusetelin korotetun arvon määrittely vieraskieliselle suomea taitamattomalle lapselle)

 

Lapsikohtaisen palvelusetelin arvo on euromäärä, joka saadaan vähentämällä suurimmasta arvosta asiakasmaksu, jonka perhe maksaisi lapsen kunnallisesta varhaiskasvatuksesta. Palvelusetelin lopullinen arvo määritellään toimitettujen dokumenttien pohjalta.

Esiopetukseen liittyvän varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvon määräytyminen

Maksuton esiopetus on perusopetuslain mukaista opetusta ja lapsella on velvollisuus osallistua siihen vuotta ennen oppivelvollisuuden alkua. Laki sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelusetelistä ei sovellu pelkkään perusopetuslain mukaiseen esiopetukseen, vaikka se järjestettäisiinkin päiväkodissa. Esiopetus alkaa ja päättyy vuosittain Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen mukaan, jonka ajalta varhaiskasvatuksesta maksetaan kulloinkin voimassa olevan päätöksen mukaista palvelusetelinarvoa. Kerroin määritellään sääntökirjassa.

Huoltaja valitsee esiopetusta täydentämään riittävän tuntimäärän osa-aikaisen varhaiskasvatuksen tuntimääristä.

 

Maksuton esiopetus on perusopetuslain mukaista opetusta ja lapsella on velvollisuus osallistua siihen vuotta ennen oppivelvollisuuden alkua. Laki sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelusetelistä ei sovellu pelkkään perusopetuslain mukaiseen esiopetukseen, vaikka se järjestettäisiinkin päiväkodissa. Esiopetus alkaa ja päättyy vuosittain Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen mukaan, jonka ajalta varhaiskasvatuksesta maksetaan kulloinkin voimassa olevan päätöksen mukaista palvelusetelinarvoa.

Asiakkaan omavastuuosuus

Säännönmukaisesti lyhempää hoitoaikaa käyttävien omavastuu.

Asiakkaan palveluntarpeen ollessa normaalia kokopäivähoitoa vähäisempi, huoltajan ja tuottajan on sovittava palvelusopimuksessa, että lapsi on jatkuvasti ja säännöllisesti poissa varhaiskasvatuksesta.

Asiakkaan palveluntarpeen ollessa osa-aikaista on huoltajan ja tuottajan sovittava käytettävästä tuntimäärästä kirjallisella sopimuksella. Laskettaessa keskimääräistä viikottaista aikaa varhaiskasvatuksessa otetaan huomioon varhaiskasvatukseen varattu aika kalenterikuukaudelta.

 

 

Lisäksi esitetään muutokset seuraavin kohtiin 1.8.2017 alkaen:

 

Sääntökirja 27.4.2016 § 66 päätöksen mukaisesti

Esitetään muutettavaksi

 

Soveltamisala ja määritelmät

Soveltamisala

Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan lakisääteisiä varhaiskasvatuspalveluja (laki 36/1973). Palveluseteli rinnastetaan kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen, eikä lapselle voi saada samanaikaisesti lasten kotihoidontukea eikä yksityisen hoidon tukea. Lapsi voi kuitenkin osallistua kerho-/leikkikoulutoimintaan. Palvelusetelin käyttäjällä on muista järjestämistavoista poiketen oikeus valita haluamansa kunnan hyväksymä palvelujen tuottaja. Jäljempänä tässä sääntökirjassa päivähoidolla tarkoitetaan varhaiskasvatusta.

Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan lakisääteisiä varhaiskasvatuspalveluja (laki 36/1973). Palveluseteli rinnastetaan kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen, eikä lapselle voi saada samanaikaisesti lasten kotihoidontukea eikä yksityisen hoidon tukea. Palvelusetelin käyttäjällä on muista järjestämistavoista poiketen oikeus valita haluamansa kunnan hyväksymä palvelujen tuottaja. Jäljempänä tässä sääntökirjassa päivähoidolla tarkoitetaan varhaiskasvatusta.

Asiakkaan asema

Varhaiskasvatusmuodon valinta

Palveluseteli voidaan myös myöntää yksityiseen leikkikouluun tai kerhoon, joka on hyväksytty palvelusetelituottajaksi. Lapsi voi olla samanaikaisesti osa-aikaisessa kunnallisessa varhaiskasvatuksessa tai saada palvelusetelin osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen.

Palveluseteli voidaan myös myöntää yksityiseen leikkikouluun tai kerhoon, joka on hyväksytty palvelu-setelituottajaksi.

 

 

Muita korjauksia:

 

Toimintaa ohjaava lainsäädäntö

 

Sääntökirja 27.4.2016 § 66 päätöksen mukaisesti

Esitetään muutettavaksi

Laki yksityisistä sosiaalipalveluista 922/2011

Laki yksityisistä sosiaalipalveluista 922/2011

Lakia sovelletaan sellaisena kuin se on voimassa tammikuun 1 päivänä 2013.

Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 272/2005

Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 272/2005

Lakia sovelletaan sellaisena kuin se on voimassa tammikuun 1 päivänä 2013.

Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 812/2000

Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 812/2000

Lakia sovelletaan sellaisena kuin se on voimassa tammikuun 1 päivänä 2013.

Lisätään

Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista [lain numero täydennetään myöhemmin]

Poistetaan

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992

Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 912/1992

 

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää muuttaa varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjaa edellä esitetyllä tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSivistystoimiala, varhaiskasvatus, yksityiset palvelut
tpvKulmala Vesa