Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta718.01.20177

5118-2016 (041)

Kaupunginvaltuuston määräämien tavoitteiden käsittelyaikataulu vuonna 2017

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 7

Toimialajohtaja Timo Jalonen 9.1.2017:

 

Hyväksyessään vuoden 2017 talousarvion 14.11.2016 kaupunginvaltuusto päätti kasvatus- ja opetuslautakunnan kohdalla seuraavat lausekkeet:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta:

1. Tuodaan vuoden 2017 aikana päätettäväksi ammatillisen koulutuksen yhdistäminen.

2. Tällä hetkellä kaikkia halukkaita ei voida ottaa kansainväliseen kouluun. Ottaen huomioon kaupungin kasvu ja lisääntyvä kansainvälinen työperäinen maahanmuutto, niin selvitetään kevään 2017 aikana, mitä voidaan tehdä kansainvälisen koulun tilanteen parantamiseksi.

3. Selvitetään mahdollisuudet toisen ruotsin ”kielikylpyluokan” perustamiseen

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta esitti viime kokouksen yhteydessä, että käsittelyn aikataulutus tuodaan tammikuun kokoukseen.

 

1.Ammatillisen koulutuksen yhdistäminen

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee tällä hetkellä kiireisellä aikataululla ammatillisen koulutuksen uudistamista. Valtioneuvosto on määritellyt ammatillisen koulutuksen uudistamisen hallituksen yhdeksi kärkihankkeeksi. Ammatillisen koulutuksen rakenteeseen tulee monenlaisia uudistuksia, jotka mm. poistavat rajan nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen väliltä. Uusi lainsäädäntö tulee voimaan 1.1.2018 lukien.

 

Kun vuonna 2010 oltiin perustamassa kasvatus- ja opetustoimi -nimistä virastoa, päädyttiin siihen, että Turun ammatti-instituutti jaetaan kahteen osaan ja muodostetaan siitä omat tulosalueet nuorten ja aikuisten koulutukselle. Sivistystoimiala aloitti toimintansa aiemmalta pohjalta v. 2013, ja tulosalueet muuttuivat palvelualueiksi v. 2015.

Vuoden 2018 talousarvion ja uusien strategisten ja operatiivisten sopimusten valmistelu alkaa maaliskuun alussa. Siihen mennessä perussuunta tulee olla selvillä. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle tultaneen maaliskuun kokouksessa esittämään, että ammatillisen ja aikuiskoulutuksen palvelualueet yhdistetään 1.1.2018 lukien ja niille laaditaan yksi operatiivinen sopimus ja yksi talousarvio ja että Turun suomenkielinen työväenopisto siirretään lukiokoulutuksen palvelualueelle, jossa se oli vuoteen 2011 asti.

 

Ammatillisen koulutuksen kokoaminen yhdeksi kokonaisuudeksi mahdollistaa sen säilyttämisen peruskaupungin yhteydessä tai siirtämisen osaksi jotain laajempaa kokonaisuutta, mikäli tällaiseen ratkaisuun myöhemmin päädyttäisiin. Suuressa hallintouudistuksessa vuonna 2019 ammatillinen koulutus jää kuntaomisteiseksi ja kuntien rahoittamaksi.

 

2.Kansainvälisen koulun toimintaympäristön parantaminen

 

Kansainvälinen koulu toimii Varissuolla ja Turun kaupunki ostaa opetuksen toteuttamisen Turun yliopistolta. Opetuksen toteuttaa käytännössä Turun normaalikoulu. Koulu on toiminut koko toimintakautensa ajan Varissuon nuorisotilassa, joka on käymässä aivan liian ahtaaksi.

 

Tässä kokouksessa on esillä, millä tavoin voidaan tilapäisesti helpottaa kansainvälisen koulun tilapulaa. On kestämätön ratkaisu, että koulu voisi toimia pitkään väliaikaistiloissa Varissuolla.

 

Kevään 2017 aikana kaupungin pitää lopullisesti selvittää, mihin tarkoitukseen Turun ammattikorkeakoululta vapautuvat tilat Ruiskadulla ja Sepänkadulla tulevat. Lähtökohtana on, että Ruiskadun tilat tulisivat ensisijaisesti ammatillisen koulutuksen käyttöön ja että Sepänkatu 2 (Vanha teknillinen oppilaitos) olisi nyt Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukion väistötilana vuoteen 2018 asti ja tämän jälkeen Puolalan koulun väistötilana vuoden 2019 loppuun asti. Tämän jälkeen sivistystoimialalla ei todennäköisesti ole käyttöä rakennukselle.

 

Kansainvälinen koulu on mukana niissä selvityksissä, jotka liittyvät Sepänkatu 1:n hyödyntämiseen. Tämä tila mahdollistaisi kansainvälisen koulun oppilasmäärän merkittävän kasvamisen nykyisestä noin 250 oppilaasta. Vastaavassa Tampereen kansainvälisessä koulussa on oppilaita noin 550 ja Oulussa 350 eli selvästi Turkua enemmän. Keskeinen sijainti lisäisi myös kansainvälisen koulun tavoitettavuutta. Asiakokonaisuus olisi mahdollista saada lautakunnan päätettäväksi aikaisintaan huhtikuussa.

 

3.Selvitetään mahdollisuudet toisen ruotsin kielikylpyluokan perustamiseen

 

Varhaiskasvatuksen osalta kielikylpytoimintaa on Kerttulin päivähoitoyksikössä ja peruskoulun osalta Luostarivuoren koulussa.

 

Varhaiskasvatuksessa tilanne vaihtelee ikäluokittain. Viime vuonna kaikki halukkaat mahtuivat ryhmään ja aloittaneessa ryhmässä on nyt yllättäen jopa yksi paikka vapaana. Tämäkin paikka vapautui yllättäen paikkakunnalta muuttamisen takia. Lapsia ilmoitetaan jonoon heti syntymän jälkeen, joten aina jonon pituus ei kerro totuutta asian tullessa 5-vuotiaana ajankohtaiseksi.

 

-16 syntyneitä nyt jonossa 14

-15 syntyneitä 30

-14 syntyneitä 32

-13 syntyneitä 47

 

Lukuisista peruutuksista johtuen viime vuonna ryhmään pääsi vielä sijalta 45.

 

Perusopetuksessa ei ole missään vaiheessa tehty päätöstä siitä, etteikö luokkia voisi olla enemmänkin. Tosiasia on kuitenkin ollut, että luokille tulijoita ei yhtä poikkeusta lukuunottamatta (7. lk) ole ollut enempää. Mikäli jostain syystä kiinnostus äkisti kasvaisi, oltaisiin resurssiongelmien edessä. Mainittuun toimintaan ei ole ollut aivan helppo saada hyvää henkilökuntaa ja lisäksi tilaresurssi on ollut pieni Luostarivuoren koulussa. Vuoden 2019 jälkeen Sepänkadulla on runsaasti tilaresurssia, jota voitaisiin hyödyntää ko. tarkoitukseen. Perusongelmana on kuitenkin ollut, että alkuinnostuksen jälkeen monen perheen motivaatio ruotsin kielikylpyopetusta kohtaan on siinä määrin hiipunut, että oppilaita rinnakkaisluokkaan ei ole ollut. Alla olevasta selviää hyvin, että jokaiselle vuosiluokalle voitaisiin ottaa enemmänkin oppilaita.

 

Tilanne kevätlukukauden 2017 alussa vuosiluokittain:

 

1. 25

2. 24

3. 23

4. 20

5. 21

6. 19

7. 40

8. 21

9. 21

 

Yhteensä: 214

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedokseen edellä olevat kohdat 1-2 ja palaa näihin myöhemmin. Lisäksi lautakunta toteaa, että asiakohta 3 ei aiheuta enempiä toimenpiteitä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.