Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta513.01.20161

9827-2014 (642, 069)

Turun ammatti-instituutin logistiikkakoulutuksen väistötilojen hankekuvaus ja vuokraustarjouspyyntö (St)

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa logistiikkakoulutuksen väistötilojen vuokrauksesta aiheutuviin kustannuksiin sitoutumisesta.

Kasopelk § 5

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 7.1.2016:

 

Turun kaupunginhallitus käsitteli 13.10.2014 § 408 Turun ammatti-instituutin logistiikkakoulutuksen väistötilojen hankekuvausta ja vuokratarjouspyyntöä. Kaupunginhallitus valtuutti Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalvelut käynnistämään vuokratarjouskilpailun ja valitsemaan yhdessä konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen sekä käyttäjätoimialan kanssa yhteistyössä tarjouskilpailun voittajan edellyttäen, että vuosivuokra jää alle 250 000 euron.

 

Vuokratarjouspyyntö julkaistiin avoimen menettelyn mukaisesti Turun kaupungin internetsivuilla 16.10.2014. Kaupunginjohtajan päätöspöytäkirjalla 27.10.2014 § 144 vuokratarjouskilpailu keskeytettiin vuokratarjouspyynnössä ilmenneiden epäselvyyksien johdosta. Kaupunginjohtaja päätti, että vuokratarjouskilpailu keskeytetään ja vuokrauksesta julkaistaan uusi tarjouspyyntö.

 

Kaupunginjohtajan päätöspöytäkirjalla 25.5.2015 § 66 asetettiin työryhmä, jonka tehtävänä oli esittää ammatti-instituutin ja Aikuiskoulutuskeskuksen yhteinen tilaratkaisumalli logistiikan koulutuksen tilojen toteuttamiseksi.

 

Työryhmä kokoontui kesän 2015 aikana ja esitti 28.9.2015 kaupunginjohtajalle ratkaisuehdotuksensa hankkeen toteuttamiseksi. Työryhmä päätyi esittämään kolmea ratkaisuvaihtoehtoa, joista valittiin toteutettavaksi vaihtoehto, jossa ammatti-instituutin logistiikkakoulutuksen väistötilojen vuokrasopimus kilpailutetaan Turun ammatti-instituutin esittämien tilavaatimusten mukaisesti.

 

Kaupunginjohtaja päätti 3.11.2015 § 126 päätöspöytäkirjallaan valtuuttaa Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut käynnistämään vuokratarjouskilpailun nopeutettuna rajoitettuna menettelynä niin, että vuokrauksen kesto on 3 vuoden määräaikainen vuokrasopimus, jota voidaan vuokralaisen niin halutessa jatkaa kahden vuoden pituisella optiokaudella. Päätöksen mukaisesti vuokralle ei asetettu tarjouspyyntövaiheessa kattohintaa ja voittajan valinta tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.

 

Turun ammatti-instituutin logistiikkakoulutuksen väistötilatarpeiden pohjalta laadittu hankekuvaus hyväksyttiin kasvatus- ja opetuslautakunnassa 1.10.2014 § 157. Tämä hankekuvaus päivitettiin Turun ammatti-instituutin edustajien toimesta marraskuussa 2015 vastaamaan tulevia oppilasmääriä. Päivitetyn hankekuvauksen reunaehtojen mukaisesti laadittiin vuokratarjouspyyntö, josta nopeutetun rajoitetun menettelyn mukaisesti julkaistiin osallistumiskutsu 4.11.2015. Valitun vuokratarjousmenettelyprosessin päättyessä vastaanotettiin kaksi tarjousta.

 

Vastaanotettuihin tarjouksiin ovat tutustuneet edustajat Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalveluista, konsernihallinnon lakiasioista ja strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelta sekä Turun ammatti-instituutista. Molemmat tarjoukset tulkitaan tarjouspyynnön mukaisiksi, eli ne täyttävät Turun ammatti-instituutin tiloille asettamat vaatimukset sekä muut tarjoustekniset ja tilojen ominaisuuksiin liittyvät vaatimukset. Vuokratarjouskilpailun voittajaksi esitetään tarjouspyynnön ehdon mukaisesti edullisimman vuosivuokran tarjonnutta tahoa.

 

Edullisimman tarjouksen jättäneen LS-Kiinteistöt Oy:n ilmoittama kuukausivuokra on 28.800 €/kk (alv 0 %) ja vuosivuokra 345.600 €/vuosi (alv 0 %). Kiinteistöliikelaitoksen käyttäjätoimialalta perimän vuokran voidaan arvioida olevan noin 31.600 €/kk ja 379.220 €/vuosi. Tämä vuokra-arvio tarkentuu siivouskustannusten tarkennuttua.

 

Tilahankkeeseen liittyvien kokonaiskustannusten tasoa arvioitaessa on huomioitava myös opiskelijaruokailuratkaisun tulevat kustannukset. Tarjouspyynnön mukaisesti tarjoajat saivat esittää opiskelijoiden ruokailuratkaisuksi ulkopuolisen tarjoaman ruokapalvelun sisältäen tilat ruokailulle tai tilan erikseen vuokrattavaksi sisäisesti järjestettyä ruokailua varten. Vuokratarjouskilpailun voittajaksi esitettävässä tarjouksessa tarjottiin mahdollisuus neuvotella molemmista vaihtoehdoista.

 

Vuonna 2014 käynnistetyn vuokratarjouskilpailun yhteydessä kaupunginhallitus valtuutti Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalvelut käynnistämään vuokratarjouskilpailun ja valitsemaan yhdessä konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen sekä käyttäjätoimialan kanssa yhteistyössä tarjouskilpailun voittajan edellyttäen, että vuosivuokra jää alle 250 000 euron. Kattohintana toiminut vuosivuokra perustui Turun ammatti-instituutin hankekuvauksen mukaiseen tilatarpeesta arvioituun neliömäärään ja kyseisen tilatyypin arvioituun neliövuokraan olemassa olevien tilojen osalta vapailla markkinoilla. Vastaanotettujen tarjousten perusteella on havaittavissa, että Turun ammatti-instituutin logistiikkakoulutuksen tilatarvetta täysin vastaavia tiloja ei tarjoajilta löytynyt kaikilta osin valmiina, joten tarvittavat muutostyöt nostanevat myös vuosivuokran tasoa aiemmin arvioidusta.

 

Konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus- vastuualue pyytää Kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa logistiikkakoulutuksen väistötilojen vuokrauksesta aiheutuviin kustannuksiin sitoutumisesta. Lausuntoa pyydetään 14.1.2016 mennessä. Lausumisajan umpeuduttua Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue saattaa vuokratarjouskilpailun voittajan valinnan päätettäväksi kaupunginhallitukseen ja edelleen kaupunginvaltuustoon.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtajat Hannu Immonen ja Päivi Lehtinen 7.1.2016:

 

Ammatti-instituutin käyttöön on haettu korvaavia tiloja vuodesta 2007 lähtien varsin huonolla menestyksellä. Nyt tehdyn kilpailutuksen seurauksena tarjolla olevat tilat vastaavat saatua tarjousta ja ovat hyväksyttävissä. Ammatti-instituutin edustajat ovat olleet aktiivisesti mukana kilpailutuksen ehtoja laadittaessa.

 

Vaikka korvaavien tilojen vuokrakustannus on nousemassa 171.000 eurosta noin 380.000 euroon vuodessa, on muutosta pidettävä vielä kohtuullisena, koska tarjolla olevat tilat ovat merkittävästi paremmassa kunnossa. Aiemmin esillä olleessa uudisrakentamisvaihtoehdossa vuosivuokra olisi voinut olla noin 1,0 miljoonaa euroa vuodessa. Tätä vaihtoehtoa pidettiin liian kalliina tilanteessa, jossa ammatillisen koulutuksen rahoitus oli vähenemässä. Koska myös ammatillisen koulutuksen järjestämisvastuun tulevaisuus on edelleen epäselvä ja tarjottu kohde muutenkin kustannuksiltaan selvästi edullisempi, on perusteltua toteuttaa hanke vuokrakohteena. Lisäksi Amiraalistonkatu 10:n tiloista on luovuttava joka tapauksessa ennen pitkää ja viimeisimmän tiedon mukaan kesällä 2016.

 

Sivistystoimiala toteaa lausuntonaan, että esitetty tarjous on hyväksyttävissä ja että toimiala voi luopua huonokuntoisista tiloista osoitteessa Amiraalistonkatu 10 kesällä 2016 ja siirtää logistiikkakoulutuksen tarjottuihin tiloihin.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan, että esitetty tarjous on hyväksyttävissä ja että sivistystoimiala voi luopua huonokuntoisista tiloista osoitteessa Amiraalistonkatu 10 kesällä 2016 ja siirtää logistiikkakoulutuksen tarjottuihin tiloihin. Lisäksi lautakunta sitoutuu lausuntopyynnöstä ilmeneviin kustannuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta totesi, että esiteltäessä asia kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle on esitettävä kohteen perustiedot kuten sijainti, koko ja vuokrasopimuksen pääkohdat.

Päätös tehtiin Hartialan Oksasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus