Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta16425.11.20154

9383-2015 (241)

Varhaiskasvatuksen leikkipuistotoiminnan sosiaalitiloina käytettävien rakennelmien omistuksen siirto sivistystoimialalta kiinteistötoimialalle

Tiivistelmä:

Leikkipuistotoiminnassa sosiaalitiloina toimivat siirrettävät sosiaalivaunut. Kiinteistöliikelaitos rakentaa Puolalanpuistoon uudet sosiaalitilat, ja muutoksen tekemiseksi kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään Puolalanpuistossa sijaitsevien sosiaalivaunujen omistuksen siirtämistä sivistystoimialalta kiinteistöliikelaitokselle.

Kasopelk § 164

Talouspäällikkö Anne Takalo ja palvelualueen päällikkö Virpi Kariluoma 19.11.2015:

 

Turun kaupungin varhaiskasvatus järjestää leikkipuistotoimintaa osana varhaiskasvatuksen palvelutoimintaa. Puistot eivät ole pääsääntöisesti päiväkotien yhteydessä tai vieressä vaan erillisissä leikkipuistoissa. Tämän vuoksi henkilökunnan sosiaalitilana ja lasten wc-tiloina näissä puistoissa on siirrettävät ns. sosiaalivaunut. Sosiaalivaunuja on kaikkiaan 27. Rakennelmat on hankittu aikana, jolloin varhaiskasvatus oli osana kaupungin sosiaali- ja terveystointa ja niiden omistus siirtyi sivistystoimialalle varhaiskasvatuksen tultua kasvatus- ja opetuslautakunnan alaiseksi toiminnaksi. Näiden sosiaalivaunujen ylläpidosta, korjauksista ja kunnostuksista on näin ollen vastannut sivistystoimiala. Puistoissa sijaitsee myös leikkivälinevarastoja, joista taas vastaa kiinteistöliikelaitos.

 

Taidemuseonmäen leikkipaikan yleissuunnitelmassa vuodelta 2007 on kuvattu tilavaraus yhdelle huoltorakennukselle. Yleissuunnitelman laatimisen jälkeen tilanne myös Iso-Puolalan leikkipaikan suhteen on muuttunut. Iso-Puolalan kiinteistö on myyty muuhun käyttötarkoitukseen. Rakennussuunnitelmissa vuodelta 2014 on kuvattu kaikki leikkivälinevarastojen ja sosiaalitilojen tilavaraukset. Rakennusvalvonta on vaatinut nykyiset sosiaalivaunut poistettavaksi 17.6.2015 mennessä, mutta toiminnan jatkumisen takia on neuvotteluissa annettu takaraja vuoden 2015 loppuun mennessä ratkaista asia siten, että paikalle osoitettavat kevyet rakennukset tai rakennelmat ovat ulkonäöllisesti paikan arvokkuuden mukaisia ja tyylikkäitä ja niille tulee hakea tarvittavat luvat.

 

Neuvotteluissa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen, kiinteistöliikelaitoksen toimialajohtajan sekä rakennusvalvonnan kanssa päädyttiin ratkaisuun, jossa kiinteistöliikelaitos ottaa vastatakseen suunnitella ja rakennuttaa näihin puistoihin soveltuvat tilat sosiaalitiloiksi ja varastoiksi. Näiden omistajaksi tulee kiinteistöliikelaitos ja sivistystoimiala maksaa sosiaalitiloina käyttämästään osuudesta vuokraa kiinteistöliikelaitokselle. Turun Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut on hakenut ja saanut toimenpideluvan ko. tiloihin rakennuslautakunnan päätöksellä 29.10.2015 § 448.

 

Puolalanpuiston osalta on syytä siirtää näiden sosiaalivaunujen omistus sivistystoimialalta kiinteistöliikelaitokselle em. muutosten tekemiseksi. Muiden leikkipuistojen tilojen osalta tultaneen tekemään samanlaiset ratkaisut tulevina vuosina ja periaatepäätöksenä tulisi olla myös, että näiden sosiaalivaunujen omistusoikeus siirtyy vastaavasti uusien rakennelmien myötä kiinteistöliikelaitokselle. Sosiaalivaunut ovat osin huonokuntoisia ja tulossa lähivuosina elinkaarensa päähän.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää luovuttaa Puolalanpuistoissa sijaitsevien sosiaalivaunujen omistuksen sivistystoimialalta kiinteistöliikelaitokselle niiden uusimista varten. Lisäksi lautakunta päättää periaatepäätöksenä, että muiden leikkipuistojen sosiaalivaunujen omistus tullaan luovuttamaan vastaavasti niiden uusimisen yhteydessä kiinteistöliikelaitokselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistötoimiala
tpvKariluoma Virpi
tpvTakalo Anne