Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta721.01.20157

8936-2014 (021, 421)

Yksityisen hoidon tuen kuntalisän korotus ryhmäperhepäivähoidossa

Tiivistelmä:

Turun yksityiset ryhmäperhepäiväkodit ovat esittäneet, että yksityisen hoidon tuen kuntalisää korotetaan 50 euroa/kk yli 3-vuotiaiden ryhmäperhepäivähoidossa 1.4.2015 lukien. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään em. korotuksen tekemistä 1.8.2015 lukien.

Kasopelk § 7

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja perhepäivähoidon ohjaaja Satu Leppänen 16.1.2015:

 

Turun kaupunki järjestää lasten päivähoitoa kaupungin omana toimintana ja palvelusetelillä. Kaupunki tukee perheitä päivähoidon hankkimiseksi myös lakisääteisellä yksityisen hoidon tuella ja sen kuntalisällä.

 

Lasten yksityisen hoidon tuki muodostuu lakisääteisestä hoitorahasta ja hoitolisästä (Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta 1128/1996). Hoitoraha on 174,38 euroa/kk/lapsi ja tulosidonnainen hoitolisä enintään 146,64 euroa/kk/lapsi. Perhe jossa on neljä henkilöä saa täyden hoitolisän 1 700,06 euron tuloilla ja hoitolisää ei enää saa 3 556,14 euron tuloilla kuukaudessa. Kela tarkistaa vuosittain yksityisen hoidon tuen suuruuden indeksillä.

 

Kuntalisällä pystytään osaltaan vaikuttamaan vanhempien hoitajalle maksamaan päivähoitomaksun suuruuteen. Yksityisen hoidon tukea hoitorahoineen, hoitolisineen ja kuntalisineen maksetaan enintään hoitomaksun määrän verran. Hoitomaksun ylittävä määrä vähennetään ensisijaisesti kuntalisästä.

 

Yksityisen hoidon tuki on veronalainen päivähoidon tuottajalle. Perhe, joka hakee tuen, ei siis joudu maksamaan tuesta veroa. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan päivähoidon tuottajalle ja tekee siitä ennakonpidätyksen ennen maksua (poikkeuksena hoitajat, jotka kuuluvat ennakkoperintärekisteriin).

 

Turussa kuntalisä on porrastettu alle ja yli 3-vuotiaille sekä esiopetusikäisten osalta erikseen. Kelan toimeenpannessa kuntalisän maksatuksen voi iän mukaisia porrastuksia olla jopa viisi. Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 11.12.2013 § 204 korottaa ryhmäperhepäivähoidon kuntalisää yli 3-vuotiaiden osalta 375 euroon 1.8.2014 alkaen. Turun yksityiset ryhmäperhepäiväkodit Koivula, Napsula, Pikku-Pääsky, Päivänsäde ja Veitikat ovat esittäneet 9.12.2014 päivätyllä kirjeellä yli 3-vuotiaiden yksityisen hoidon tuen kuntalisää ryhmäperhepäivähoidossa korotettavaksi 1.4.2015 alkaen 50 eurolla kuukaudessa, jolloin kuntalisä olisi 425 euroa kuukaudessa.

 

Palvelun piirissä olevat lapset

 

Yksityisen hoidon tuella on ryhmäperhepäivähoidossa tällä hetkellä noin 80 lasta, joista noin 30 lasta on kolme vuotta täyttäneitä.

 

Korotusesityksestä

 

Esityksessä perustellaan yli 3–vuotiaiden korotusta hoidon tuottamisen kustannuksilla verrattuna alle 3-vuotiaiden hoitoon. Ryhmäperhepäivähoidossa voidaan samaan aikaan hoitaa vain neljää lasta aikuista kohden. (Asetus lasten päivähoidosta 239/1973). Lapsen täyttäessä kolme vuotta hoitajasta riippumatta hoitajan tulot pienevät merkittävästi, tästä näkökulmasta korotusesitys on perusteltu.

 

Päiväkotihoidossa ero yli ja alle 3–vuotiaiden lasten tuen suuruudessa on perusteltua, koska yksi hoitaja voi hoitaa samanaikaisesti neljää alle 3–vuotiasta lasta, mutta kolme vuotta täyttäneitä voi päiväkodissa yhdellä hoitajalla olla samanaikaisesti seitsemän lasta.

 

Kustannusvaikutus vuositasolla nykyisellä asiakasmäärällä on noin 19 000 euroa.

 

Toimeenpanoaika

 

Kelan on saatava tieto kuntalisäsopimuksen solmimisesta kaksi kuukautta ennen sopimuksen haluttua voimaantuloa. Sopimuksen Kelan ja kaupungin välillä tulee olla Kelassa kaksi kuukautta ennen kuntalisän voimaantuloa. Kuntalisää ei Kelassa toimeenpanna takautuvasti. Esitetty ajankohta 1.4.2015 tuen korotukseen on liian aikainen. Päätös ei ole lainvoimainen ennen kuin sopimus Kelan kanssa on laadittava. Onkin perusteltua ajoittaa korotus uuden toimintakauden alkuun 1.8.2015.

 

Oheismateriaali 1               Turun yksityisten ryhmäperhepäiväkotien kirje

 

Oheismateriaali 2               Sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että yksityisen hoidon tuen kuntalisä yli 3-vuotiaalla lapselle ryhmäperhepäivähoidossa on 425 euroa kuukaudessa alkaen 1.8.2015. Kuntalisän muihin ehtoihin ja suuruuteen ei tehdä muutoksia.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että yksityisen hoidon tuen kuntalisä yli 3-vuotiaalle lapselle ryhmäperhepäivähoidossa on 425 euroa kuukaudessa 1.5.2015 alkaen. Kuntalisän muihin ehtoihin ja suuruuteen ei tehdä muutoksia.

Päätös tehtiin Hartialan Rantasen kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvKulmala Vesa