Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 83 | 21.05.2014 | 6 | |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 103 | 11.06.2014 | 7 |
3984-2014 (653)
Aloite tilaelementin sijoittamiseksi päiväkotikäyttöön Yli-Maarian koulun tontille
Tiivistelmä: -
Kasopelk § 83
Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski:
Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet Mari-Elina Koivusalo, Marko Heinonen ja Kenneth Liukkonen ovat tehneet (Kasopelk 2.4.2014 § 70) aloitteen tilaelementin sijoittamiseksi päiväkotikäyttöön Yli-Maarian koulun tontille.
Liite 1 Aloite tilaelementin sijoittamiseksi päiväkotikäyttöön Yli-Maarian koulun tontille
Asiasta on todettavissa seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 18.4.2011 Yli-Maarian koulun ja päiväkodin hankesuunnitelman. Hankesuunnitelma on mitoitettu yhteensä 276 vuosiluokkien 1-6 oppilaalle ja 105 lapsen (5 ryhmää) päiväkodille. Lisäksi uudisrakennukseen tiloihin on tarkoitus sijoittaa hyväksytyn hankesuunnitelman mukaan lähikirjasto ja kouluterveydenhoidon yhteyteen alueen lastenneuvolapalvelut.
Sijoituspaikaksi ajateltu tontti sijaitsee Vakiniitun uudella kaava-alueella Pyhän Marian tien, Kukkamaariankadun ja Paakarinkadun rajaamassa kulmassa. Kaava on laadittu ja lainvoimainen.
Alue on Turun kaupungin omistuksessa. Tontin koko on noin 1,8 hehtaaria.
Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 23.9.2013 sivistystoimialan perus- ja lukio-opetuksen palveluverkosta. Päätöksessä todetaan, että Yli-Maarian koulu perustetaan 2017.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 2.12.2013 rakennushankkeiden investointiohjelman vuosille 2014 -2016. Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihanketta varten on varattu 200 000 euron suunnittelumääräraha vuodelle 2016. Toteuttamisaikatauluksi todetaan vuodet 2016 -2020.
Turun kaupunki teki 18.12.2013 ehdotuksen Varsinais-suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY- keskus) vuosille 2015 -2018 laadittavaa oppilaitosten perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaa varten. Ehdotuksessa on mukana Yli-Maarian koulu ja päiväkoti maaliskuussa 2017 käynnistyvänä hankkeena. Valmistumistavoitteeksi todetaan joulukuu 2018.
Valtuuston 18.4.2011 hyväksymää hankesuunnitelmaa ollaan päivittämässä. Päivitystyö valmistuu lähiaikoina. Päivityksen yhteydessä mm. varmistetaan, ovatko kaikki eri toimialat edelleen sitoutuneet osallistumaan hankkeeseen vuonna 2011 hyväksytyssä hankesuunnitelmassa todetun mukaisesti.
Aloitteessa (Kasoplk 2.4.2014) todetaan, että tontille olisi jo nyt sijoitettavissa siirtokelpoinen päiväkotielementti, joka voisi olla paikoillaan siihen asti, että pysyvä rakennus aikanaan valmistuu. Tämä toisi aloitteen mukaan merkittävää helpotusta alueen päivähoitopaikkapulaan ja parantaisi alueen vetovoimaa.
Aloitteessa ei tarkemmin määritellä hankkeen kokoa. Kasvatus- ja opetusviraston Tilapalvelut on asian valmistelussa ottanut vertailupohjaksi Piiparinpolun päiväkodin (Piiparinpolku 18) uudisrakennuksen, jonka hankesuunnitelman kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 31.3.2014.
Piiparinpolun päiväkoti toteutetaan tilaelementtihankkeena. Tilat on mitoitettu neljälle lapsiryhmälle (84 lasta). Uuden päiväkodin tavoitebruttoala on 737 brm2. Hankkeen rakennuskustannukset tammikuun 2014 kustannustasossa ovat tavoitehintalaskelman mukaan yhteensä 1 762 000 euroa. Kustannuksin sisältyy myös nykyisen rakennuksen purkaminen.
Sisäinen vuokra on hankesuunnitelman mukaan 150 340 euroa vuodessa.
Hanke toteutetaan leasing-rahoituksella.
Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 10.2.2014 hyväksyä Sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkkolinjaukset 2014 -2018 ohjeellisena noudatettavaksi siten muutettuna, että pohjoisella varhaiskasvatusalueella Rauninaukion päiväkodin huonokuntoisista tiloista tulee luopua. Niitä korvaamaan luodaan noin 70 -140 omana toimintana toteutettavaa päivähoitopaikkaa vuoteen 2016 mennessä.
Päiväkodin rakennushanke voidaan toteuttaa erillisen hankesuunnitelman mukaisesti myös Turun Palvelutilat Oy:n toimesta.
Valtuuston hyväksymissä linjauksissa todettiin toimenpiteistä pohjoisella varhaiskasvatusalueella lisäksi mm. seuraavaa:
”Pohjoisen varhaiskasvatusalueen päivähoitotarve vuoteen 2018 mennessä on noin 240 uutta päivähoitopaikkaa, jotta nykyinen palvelutaso kyetään säilyttämään.
Pohjoiselle varhaiskasvatusalueelle toteutetaan kaupungin toimesta Yli-Maarian kouluhankkeen yhteyteen päiväkoti, joka tuo alueelle noin 90 uutta hoitopaikkaa ja jonka valmistumisvuositavoitteena on 2018.
Pohjoiselle varhaiskasvatusalueelle on tällä hetkellä suunnitteilla yksityistä päivähoitotoimintaa, joka tuo alueelle noin 75 uutta hoitopaikkaa. Uusia yksityisiä hoitopaikkoja tarvitaan kuitenkin vielä toiset noin 75 kappaletta hoitopaikkatarpeen kasvun kattamiseksi.
Pohjoisen varhaiskasvatusalueen Länsikeskuksen alueelle tulee lisäksi määritellä päivähoidon palveluverkkoselvityksestä poiketen kattavuustason nosto 65 %:iin alueen ennustettua voimakkaamman kysynnän vuoksi. Tämä tarkoittaa edelleen noin 120 uuden yksityisen hoitopaikan lisäystä eli yhden suuren tai useamman pienen yksityisen päiväkodin rakentamista.
Todennäköisesti myös Runosmäen alueen nykyisiä päiväkoteja joudutaan korvaamaan tarkastelujaksolla nykyisten rakennusten huonon kunnon vuoksi ja kaupungin tulee varautua ratkaisemaan esille nousevat tilakysymykset nopeutetulla aikataululla. Hanke on jo käynnistetty Piiparinpolun päiväkodin korvaavien tilojen osalta ja sitä on tarkoituksenmukaista laajentaa edelleen kattamaan myös alueen muut akuutteja toimenpiteitä vaativat kohteet.”
Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalvelut katsoo, että väliaikainen rakennus rajoittaisi liikaa tulevaa rakennussuunnittelua ja varsinkin pihasuunnittelua. Rakentamisaikana työmaatoiminnot (kopit, varastot, liikenne) tulisivat haittaamaan päiväkodin turvallista toimintaa.
Varhaiskasvatuksen tulosalue on 13.5.2014 antanut asiasta lausuntonsa.
Liite 2 Varhaiskasvatuksen tulosalue 13.5.2014
Lausunnossa todetaan mm., että
-alueella on akuutti pula hoitopaikoista
-Rauninaukion uusi yksikkö (so. Raunistulan päiväkoti) pystyisi palvelemaan myös Yli-Maarian tarpeita, kunnes omat tilat valmistuvat
-viime aikoina on päädytty selkeästi kantaan, että tilaelementtejä ei tule suosia niiden korkeiden kustannusten vuoksi
Lausunnossa tuodaan myös esille epäily, että arvokkaan tilaelementin sijoittaminen saattaisi tuoda asioiden etenemiseen sen mahdollisuuden, että varsinaista rakentamista voitaisiin edelleen lykätä.
Yhteenvetona on todettavissa, että
-tämänhetkisen aikataulun mukaan Yli-Maarian koulun ja päiväkodin uudisrakennus valmistuu vuonna 2018
-varhaiskasvatuksen palveluverkkolinjausten (Kv 10.2.2014) mukaan pohjoisella varhaiskasvatusalueella on 2014 -2018 tarvetta 240 uudelle päivähoitopaikalle, tarve tyydytetään kunnallisin ja yksityisin palveluin
-kaupunginvaltuuston 18.4.2011 hyväksymää Yli-Maarian koulun ja päiväkodin hankesuunnitelmaa ollaan päivittämässä, siinä yhteydessä varmennetaan mm. kaikkien toimialojen sitoutuminen hankesuunnitelmassa hyväksyttyihin tiloihin
-tilaelementin pystyttäminen uuden koulu- ja päiväkotirakennuksen tontille 3-4 vuodeksi ei ole kokonaistaloudellisesti järkevää; mikäli elementti rakennetaan, on harkittava mahdollisuuksia sen pitempiaikaiseen käyttämiseen
-tilaelementin vuokrakustannukset ovat joka tapauksessa, pitemmälläkin vuokra-ajalla, korkeat, mikä toimialan on kustannuksissaan otettava huomioon
Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihankkeen toteuttaminen suunniteluussa aikataulussa (valmistumisvuositavoite 2018) on tärkeätä, jotta voidaan turvata riittävät ja toimivat päiväkoti- ja koulupalvelut Turun pohjoisella alueella. Mikäli hanke jostakin syystä vielä huomattavasti viivästyy, on harkittava sekä päiväkoti- että koulutilajärjestelyissä väliaikaisia vaihtoehtoja, kuten tilaelementtejä. Tässä vaiheessa ei sen kaltaisiin suunnitelmiin kuitenkaan vielä ole tarvetta.
Toimialajohtaja Timo Jalonen:
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että aloite ei anna aihetta jatkotoimenpiteisiin.
PäätösAsia pantiin pöydälle Koivusalon Liukkosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.
Kasopelk § 103
Pöydältä 21.5.2014 § 83
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Koivusalo teki Yrttiahon kannattamana aloitteen hyväksymistä koskevan ehdotuksen.
Päätös asiassa tehtiin äänin 8 – 5. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Schauman, Laaksonen, Ratilainen, Tarke, Rantanen, Rusi, Raho ja Hartiala. Koivusalon Yrttiahon kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Oksanen, Liukkonen ja Heinonen.
Asian esitteli palvelujohtaja Vesa Kulmala.
Jakelu
tiedAlapaattikoski Tapio
aoKoivusalo Mari-Elina
Liitteet:
Kasopelk § 83
Liite 1:Aloite tilaelementin sijoittamiseksi päiväkotikäyttöön Yli-Maarian koulun tontille
Liite 2:Varhaiskasvatuksen tulosalue 13.5.2014
Kasopelk § 103
Liite 1:Aloite tilaelementin sijoittamiseksi päiväkotikäyttöön Yli-Maarian koulun tontille
Liite 2:Varhaiskasvatuksen tulosalue 13.5.2014