Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen 3.12.2013:

 

Piiparinpolun väistötilajärjestelyt

 

Viime aikoina käydyissä katselmuksissa ei ole löytynyt sellaista korvaavaa tilaa, joka mahdollistaisi Piiparinpolun päiväkodin toimintojen siirtämisen pitkäkestoisesti johonkin väistötilaan. Varhaiskasvatus on kuitenkin valmis jakamaan ko. päiväkodin toiminnan eri pisteisiin tilapäisesti, mikäli kysymykseen tulee lyhytaikainen toiminnan järjestäminen jatkossa luetelluissa tilapäisissä tiloissa. Lyhytaikaisella toiminnan uudelleen järjestämisellä tarkoitamme esimerkiksi aikataulua:

12/2013 päätös väistötilojen käyttöön ottamisesta, nykyisen päiväkodin purkamisesta ja uuden rakentamisesta

Tilojen tarvittavat remontit ja varustaminen 1-2/2014

Päiväkotitoiminta väistötiloissa 3/2014-15.8./31.8.2014 (1.6.-15.8./31.8. eri tilojen tarve määritellään erikseen lasten kesähoidontarpeiden selvittyä)

Viimeistään 1.9.2014 uudet tilat käyttöön tai

Uuden toimintakauden toiminta aloitetaan vielä väistötiloissa 1.9.2014 alkaen ja uusiin tiloihin siirrytään 1.1.2015. Uuden toimintakauden alkaessa lapset ja lapsiryhmät tulevat luonnollisesti hieman vaihtumaan ja tässä tiedostetaan se todennäköinen riski, että alle kolmivuotiaille sopivat hoitopaikat tullevat vähenemään 12 paikalla syksystä 2014 alkaen.

 

Käytettävät väistötilat:

 

Runosmäen nuorisotalo (iltapäiväkerhon käytössä oleva kerhotila 1, ei vesipistettä)

 

Tilaan sijoittuu Parolanpolun päivähoitoyksiköstä siirtyvä leikkikouluryhmä, jonka toiminta-aika on päivittäin 9-12, päiväkodin osapäiväryhmä siirtyy nykyisiin leikkikoulun tiloihin. Leikkikouluryhmässä ei ruokailla, eikä pääsääntöisesti ulkoilla. Osapäiväryhmä ruokailee koulun ruokasalissa. Osapäiväryhmän ulkoilu tapahtuu lähipuistossa.

 

Alle kolmivuotiaiden ryhmä siirretään Parolanpolun päiväkotiin osapäiväryhmältä vapautuneeseen tilaan, joka on toiminut aikaisemminkin pienten lasten ryhmätilana.

 

Nunnavuoren koulutalon tila

 

Tilaan sijoitetaan Parolanpolun päivähoitoyksikön 10 pelkässä esiopetuksessa olevaa lasta. Ryhmä ruokailee koulun ruokasalissa ja ulkoilee koulun pihalla. Tämän järjestelyn avulla vapautuu esiopetuksen käytössä ollut luokkatila Piiparinpolun esiopetusryhmälle (13 lasta esiopetuksessa ja täydentävässä päivähoidossa). 20.11.2013 terveystarkastajan kanssa käydyn katselmuksen mukaan tilat soveltuvat väliaikaiseen väistötilakäyttöön. Kylpyhuoneen osittain irronnut kaakelointi tulee uusia ja alla olevan seinän kunto tarkistaa.

 

Tämä järjestely olisi käytössä maaliskuusta toukokuun loppuun 2014. Syksylle 2014 on esitetty Runosmäen koulusta yhden luokan lisätilan tarve. Mikäli lisäluokkatilaa ei saada järjestymään koulusta, Parolanpolun phy:n leikkikoulun toiminta joudutaan tilan puutteen takia lakkauttamaan kesällä 2014 ja siirtämällä yhden esiopetusryhmän toiminta leikkikoulun tiloihin syksyllä 2014. Leikkikoulutoiminnan lakkauttaminen on vastoin niitä strategisia linjauksia, joiden mukaan varhaiskasvatuksen tulisi käynnistää kevyempiä avoimen varhaiskasvatuksen vaihtoehtoja ns. raskaan kokopäivähoidon tilalle. Leikkikoulutoiminnan lakkauttamiselta vältyttäisiin, mikäli nuorisopalvelut pystyvät tarjoamaan syksystä 2014 alkaen varhaiskasvatukselle lisätilaa Runosmäen nuorisotalolta. Päätöksiä lisätilan saannista ei tässä vaiheessa ole vielä olemassa.

 

Runosmäen vanhainkodin tilat (katutaso)

 

Tiloihin saadaan sijoitettua kaksi 14 lapsen lapsiryhmää, jotka koostuvat Piiparinpolun päiväkodissa päivähoidossa olevista kahden eri ryhmän 3-5-vuotiaista lapsista.

 

Vanhainkodin tilojen käyttöönottamiseksi tulee ulko-ovea lähinnä olevaan huoneeseen rakentaa ”märkäeteinen” kuivauskaappeineen ja sen vieressä olevaan huoneeseen lasten eteinen lokeroineen. Koska lapset tulisivat vanhainkodin tiloissa kulkemaan eteisaulassa ulkovaatteissa ja – jalkineissa, tulee ko. alueet suojata vaihtomatoin.

 

Piiparinpolulta voidaan siirtää vanhat lasten kalusteet väistötiloihin käsittelyn jälkeen. Lisäksi on hankittava 28 kpl pinottavia lasten sänkyjä. Toimintavälineitä varten tarvitaan useammat pyörien varassa liikuteltavat välinevaunut (n. 300€/kpl).

 

Ympäristöterveydenhuollon tarkastuspöytäkirjassa no 93607 todetaan, että Runosmäen vanhuskeskuksen tiloihin voidaan sijoittaa 44 lasta, jos varhaiskasvatus saa päivittäin käyttöönsä yhteiskäyttöön sovittuja tiloja.

 

Varhaiskasvatus katsoo, että näin suuren lapsimäärä sijoittaminen kyseisiin tiloihin ei mahdollista laadukasta varhaiskasvatusta yhteisten tilojen saatavuudesta huolimatta. Tässä yhteydessä on hyvä huomioida, että kyseiset tilat on suunniteltu 7 aikuisen hoitotiloiksi eivätkä vastaa tehokasta ja tarkoituksenmukaista päivähoitotilojen suunnittelua. Tiloista 28m2 on varhaiskasvatukselle tarpeetonta ja käytävän osuus tiloista on 61m2.

 

Riittävät leikki- ja lepotilat ovat välttämättömiä kokopäivähoidossa oleville pienille lapsille. Nämä tilat toimivat päiväkodeissa myös ns. kotiryhmätiloina lapsiryhmille. Kaksi lepotilaksi sopivaa huonetta tulevat niin täyteen vuoteita (2 x 14 paikkaa), että jo tällä lapsimäärällä toimintavälineet on kuljetettava tilasta käytävälle lepäämisen ajaksi ja päinvastoin. Ruokailun tulee olla lapselle rauhallinen ja stressitön. Pöytäryhmiä tiloihin mahtuu juuri riittävästi 28 lapselle. Vain turvallisessa oppimisympäristössä lapsi voi oppia uusia asioita. Pieniin huoneisiin ja lepotiloihin pyritään järjestämään lapsille pienryhmätoimintaan sopivia oppimisympäristöjä. Irrallisten toimintatilojen vuokraaminen erikseen määritellyiksi ajankohdiksi vanhuskeskuksen muista tiloista ei poista kotiryhmätilojen tarvetta lausunnossa mainitulle lisälapsimäärälle. Järjestely lisäisi sen sijaan henkilöstötarvetta verrattuna normaaliin mitoitukseen.

 

Eteiseksi suunnitellut tilat ovat niukat, mutta riittävät 28 lapsen jalkineille, ulkoiluvaatteille ja vaatteiden kuivatukselle, kun lasten ulos lähtö ja sisälle tulo porrastetaan tapahtuvaksi seitsemän lapsen pienryhmissä. Porrastuksen myötä eteis- ja käytävätilat ovat käytännössä koko aamupäivän suuntaan tai toiseen kulkevan lapsiryhmän käytössä sekä iltapäivällä uudestaan n. klo 15 alkaen ulos lähtevien lapsiryhmien käytössä. Mikäli tiloihin pitäisi sijoittaa vielä 16 lasta lisää, muodostuvat uloslähtö- ja sisääntulotilanteet mahdottomiksi.

 

Vanhuskeskuksen piha-alueelle suunniteltu aidattava alue on aivan liian pieni 44 lapselle. Varhaiskasvatuksessa toimitaan pääasiassa pienissä ryhmissä ja 28 lapsen ulkoilu suunniteltiin järjestettäväksi porrastetusti. Aamupäivän aika ei kuitenkaan riitä porrastusten hyödyntämiseen 44 lapsen kohdalla. Iltapäiväulkoilussa päiväkodin lapset ovat kuitenkin yhtä aikaa, ennen kotiin lähtöä. Iltapäivän aikana ryhmät eivät retkeile lähimaastossa tai leikkipuistossa, koska lasten hakuajat vaihtelevat.

 

Vanhuskeskuksen yhteisistä tiloista voidaan sovitusti käyttää juhlasalia lauluhetkiin ja fysioterapiatiloja liikuntaan. (Vanhuskeskuksen askartelutilat ovat tiiviisti omassa käytössä aamupäivisin ja kalusteet ovat raskaat ja kookkaat pienten lasten käyttöön.

 

Suunniteltujen tilaratkaisujen toimivuus:

 

Lasten ulkoilua varten suunniteltu aidattu alue vaikuttaa arvioiden mukaan pieneltä. Päiväkodin toimiessa ko. väistötiloissa ulkoilua tulee järjestää pienryhmissä myös aidatun alueen ulkopuolella tai lähipuistossa. Tämän lisäksi ulkoiluaikoja tulee pienryhmien välillä porrastaa. Ulkoilupihalle kulkeminen tapahtuu vanhainkotirakennusta kiertäen. Reitti tullaan kuitenkin jo perustoiminnan tarpeista johtuen rajaamaan ”kävelykaistalla”, joten lasten siirtymistä aikuisen johdolla ulkoilualueelle voidaan pitää turvallisena. Tilojen päiväkotiympäristöstä poikkeavan luonteen, esim. usean käytävän varrella erillisenä olevan huoneen hyödyntäminen, tulee arvion mukaan vaatimaan normaalin henkilökuntamitoituksen lisäksi yhden henkilön työpanosta. Kahden päiväkotiryhmän tuleminen vanhainkotiympäristöön tuottaa liikettä ja melua ko. ympäristöstä poikkeavalla tavalla. Ennen tilojen käyttöönottoa tulee varmistaa, että rakennuksen muut käyttäjät ovat sisäistäneet asian. Kaiken kaikkiaan on syytä kirjata vuokrasopimuksen liitteeksi ne asiat, jotka käyttäjien kesken eri tilojen käytöstä sovitaan.