Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 22.10.2013:

Piiparinpolun päiväkodin tilojen korvaavat järjestelyt / Paattisten aluetalo

Runosmäen alueen päivähoitopaikkatilanne

Piiparinpolulla 22.10.2013 hoidossa olevat lapset

Piiparinpolun päiväkodissa toimii neljä lapsiryhmää, yhteensä 53 lasta. Täyttöaste 101,02 (laskennallinen paikkaylitys 1,23):

   Karhut (2009-2010 syntyneet) 18 lasta

   Mesikämmenet 1 (2006-2007 syntyneet) 13 lasta

   Mesikämmenet 2 (2008 syntyneet) 10 lasta

   Nallet (2011-2012 syntyneet) 12 lasta

Alueen muiden päiväkotien tilanne

Parolanpolun päiväkoti on aikanaan rakennettu neljälle lapsiryhmälle. Tällä hetkellä päiväkodissa on otettu kaikki mahdolliset tilat käyttöön ja lapsiryhmiä on viisi. Lisäksi Runosmäen alueen kasvavan hoitopaikkatarpeen vuoksi Parolanpolun phy:n esiopetus siirtyi syksyllä 2010 Runosmäen koulun kahteen luokkatilaan, nyt ryhmässä 27 lasta.

Täyttöaste Parolanpolulla on 107,22 (laskennallinen paikkaylitys 8,59).

Munterinkadun päiväkoti on suunniteltu alun perin 75 tavallisessa päivähoidossa olevalle lapselle. Päiväkoti toimii tällä hetkellä vuorohoitoyksikkönä, jolloin jokaiseen ryhmään on lisätty yksi kasvatus- ja ohjaushenkilö ja näin ollen 7 / 4 lasta. Päiväkodin lapsilukumäärä on tällä hetkellä 79 ja täyttöaste 94,6. Vuorohoitoyksikölle ominaisesti lasten määrän ennakointi on vaikeaa ja vapaana onkin 5,98 laskennallista paikkaa. Munterinkadun vapaille paikoille on alustavat sijoitukset jo suunniteltu.

Kaerlan päiväkoti sijaitsee Tampereentien toisella puolella suhteessa Piiparinpolun päiväkotiin. Päiväkotiin on sijoitettu rakenteellisten 5 lapsiryhmän lisäksi yksi perhepäivähoidon varahoitoryhmä. Kärsämäen alueen kasvavan tarpeen vuoksi Kaerlan phy:n esiopetus siirtyi syksyllä 2009 Kärsämäen koulun kahteen luokkatilaan, nyt ryhmässä on 27 lasta. Tällä toimintakaudella kaikki eivät mahtuneet Kärsämäen koulussa toimivaan esiopetukseen, siksi Kaerlantiellä on lisäksi 11 lasta esiopetusikäistä lasta.

Täyttöaste Kaerlassa on 100,72 (laskennallinen paikkaylitys 3,65).

 

Jonottavat lapset päivähoitoon alueella

21.10.2013 kerätyn tiedon perusteella Pohjoisella palvelualueella on jonottavia hakemuksia seuraavasti:

a. Runosmäki – Raunistula

-15 hakijaa + 20 hakijaa, joilla vanhempi kotona

 

b. Länsikeskus

-31 hakijaa + 9 hakijaa, joilla vanhempi kotona

c. Maaria – Paattinen

-38 hakijaa + 1 hakija, joilla vanhempi kotona

 

Kaikilla edellä mainituilla hakijoilla (84 + 30) on subjektiivinen oikeus päivähoitopaikkaan helmikuussa 2014. Alueelle on alkuvuonna 2014 valmistumassa uusi yksityinen Touhula-päiväkoti (n. 70 paikkaa), jonne asiakkaita ohjataan, koska alueella ei ole vapaita kunnallisia hoitopaikkoja. Mikäli asiakas ei halua valita tarjottua palveluseteliä, kaupungin tulee osoittaa kunnallinen päivähoitopaikka.

 

Varhaiskasvatuksen tavoitteena hyvinvoiva lapsi

Varhaiskasvatuksen periaatteiden mukaan lapsella on oikeus turvallisiin ihmissuhteisiin sekä turvattuun ja terveelliseen leikki- ja toimintaympäristöön. Lapsella on varhaiskasvatuksessa oikeus turvattuun kasvuun, kehittymiseen ja oppimiseen. Keskeisenä kasvatuspäämääränä on lapsen henkilökohtaisen hyvinvoinnin edistäminen. Lapsen kokema turvallisuus on perustana sille, että lapsi uskaltaa yrittää uusien asioiden opettelua. Alle kouluikäisten lasten kehitystason huomioon ottaen päivittäiset järjestelyt, ihmissuhteet ja struktuurit luovat edellytykset lapsen hyvälle kasvulle ja kehitykselle (Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma 2013).

Edelliseen viitaten pienten lasten päivähoitopäivän ja varhaiskasvatuksen järjestäminen tukeutuen päivittäisiin edestakaisiin kuljetuksiin kokoontumispaikan ja päivähoitopaikan välillä on vasten varhaiskasvatussuunnitelmaan kirjattuja periaatteita. Turun kaupungissa on linjattu päivähoitopalveluiden olevan lähipalveluja. Suunnitellussa väistötilaehdotuksessa koskien Paattisten aluetaloa ei myöskään tämä periaate toteudu. Lisäksi varhaiskasvatuksessa on linjattu, että alle kolmivuotiaiden retket tehdään lähialueille ilman kuljetusta, jotta kaikkein pienimpien turvallisuus voidaan taata. Päivähoidon turvallisuussuunnittelu –oppaassa (Stakes 2008: Oppaita 71) on kirjattu lasten kuljettamisesta seuraavaa: ”Turvavöitä on käytettävissä kaikissa ajoneuvoissa. Busseissa turvavöitä on käytettävä kaikilla istumapaikoilla, joihin vyö on asennettu. Alle kolmivuotiasta lasta ei turvalaitteettomassa autossa saa kuljettaa lainkaan.”

Päivähoidon työntekijä on kuljettaessaan lapsia joko kesken hoitopäivän tai sen päätteeksi aina vastuussa lapsista siihen saakka, kun lapset on luovutettu määränpäässä olevalle vastaanottajalle. Tästä syystä kuljetuksessa tulee olla lasten mukana asetuksen lasten päivähoidosta (1973/239) § 6 mukainen henkilökunta.

Mahdollisen bussikuljetuksen vaatimat järjestelyt ja kustannukset

Piiparipolun päiväkodin lasten vanhemmat ovat työssä käyviä vanhempia, joten päivähoitoa tulee tarjota vanhempien työaikojen vaatimassa laajuudessa. Ensimmäisten vanhempien tulee pystyä luovuttamaan lapsensa päivähoitoon viimeistään klo 6.30 aamulla. Normaalisti vanhemmilla on vapaus tuoda lapsi päivähoitoon oman työaikataulunsa mukaisesti, mutta bussikuljetusjärjestelyissä tulisi perheet saada jaettua kahteen eri aikoina aamulla Runosmäestä Paattisille lähtevään bussiin. Oletuksena on, että perheet jakautuisivat noin kahtia, jolloin 6.30 bussiin tulisi 26 lasta sekä päivähoitohenkilöstö ja myöhemmin n. 7.30 lähtevään bussiin tulisi 27 lasta sekä päivähoitohenkilöstö.

Bussijärjestelyt

I Bussikierros

kokoontumispaikalla Runosmäessä 6.15

lähtö 6.30

perillä Paattisilla, matkustajien purku ja lähtö takaisin Runosmäkeen 7.00

II Bussikierros

kokoontumispaikalla Runosmäessä 7.20

lähtö 7.30-7.40

perillä Paattisilla, matkustajien purku 8.00-8.10

Bussikustannukset / hoitopäivä: Yhteensä 258,00 €

-Runosmäki – Paattinen – Runosmäki – Paattinen = 3 x 17 km á 0,80 = 41,00 €

-lähtömaksu 40,00 €

-tuntiveloitus á 24,00 = 48,00 €

-Paluukuljetukset takaisin noudattavat samaa kustannusrakennetta, paluuaikojen ollessa esim. klo 16 ja 17

20 hoitopäivän mukaan laskettuna kuukausikustannukset bussikuljetukselle ovat 5 160,00 €

Kuljetusten vaatima henkilökunnan lisätarve

Normaalisti, kun lapset tulevat päivähoitoon vanhempien aikataulun mukaisesti, suunnitellaan päivähoidossa työvuorot siten, että henkilöstön määrä lisääntyy (ja vähenee) vähitellen lasten määrän myötä. Normaalisuunnitelmassa henkilökunnan työvuorot jakaantuvat ns. aamu-, väli- ja iltavuoroihin kukin vielä porrastuen siten, että ääripäissä työskentelee vain yksi työntekijä.

Koska bussikuljetusten aikana on mukana oltava päivähoitoasetuksen mukainen henkilöstö, ensimmäiseen bussikuljetukseen osallistuu 5 kasvatus- ja ohjaushenkilöä ja toiseen kuljetukseen myös 5 kasvatus- ja ohjaushenkilöstöä. Tästä seuraa se, että henkilökunnan keskimääräinen työaika ei riitä hoitamaan Paattisille siirrettyä lapsimäärää. Iltapäivän tunneiksi olisi teoreettisesti palkattava lisätyövoimaa, käytännössä ko. työvoiman löytäminen on kyseenalaista. Toisaalta taas II-kuljetuksen osallistuneen henkilökunnan työpäivät venyisivät ylityöksi, sillä heidän on palattava kuljetuksen mukana vielä lapsien kanssa Runosmäkeen.

Mikäli lasketaan karkeasti lisätyön tarpeen / ylityön ollessa 1,5 h / työntekijä / päivä tullaan 15 tunnin eli noin 2 henkilön lisätyövoiman tarpeeseen / lisäpalkkakustannukseen päivittäin. Kuukausitasolla tämä tarkoittaa keskimääräisenä palkkasummana 5 700 €.

Edellä koottujen syiden perusteella varhaiskasvatuksessa ei voida pitää mitenkään mahdollisena Piiparinpolun lasten päivähoidon järjestämistä Paattisten aluetalolla bussikuljetuksiin nojautuen.