Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta1206.02.201312
Kasvatus- ja opetuslautakunta17509.10.20131

1224-2011 (015, 654)

Lausunto Kupittaan Palloiluhalli -hankkeesta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 12

      Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski:

 

Keskushallinnon Talous- ja strategiaryhmä pyytää kirjeellään 18.1.2013 Sivistystoimialan lukio- ja ammattiopetuslautakunnan lausunnon Kupittaan palloiluhalli- hankkeesta.

 

Liite 1                                   Talous- ja strategiaryhmä 18.1.2013

 

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan toimikausi on päättynyt, joten lausunnon antaa kasvatus- ja opetuslautakunta.

 

Lausuntopyyntö on lähetetty myös Vapaa-aika-toimialan liikuntalautakunnalle sekä Konsernihallinnon Kaupunkikehitysryhmälle.

 

Lausuntoa pyydetään 15.2.2013 mennessä.

 

Lausuntopyynnön liitteenä on hankesuunnitelma, tarkennettu tilaluettelo sekä hankintailmoitus.

 

Sivistystoimialaa pyydetään antamaan lausunto sitoutumisestaan palloiluhallihankkeeseen ja siitä hankesuunnitelmassa alustavasti esitettyihin vuokrakustannuksiin.

 

Keskushallinnon Talous- ja strategiaryhmä laatii lausuntojen pohjalta kaupunginhallitukselle esityksen kohteen vuokrakustannusten jakamisesta.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa asiasta lausuntonaan seuraavan:

 

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 31.10.2011 § 498, että palloiluhalli-hankkeen toteuttamista jatketaan Trivium -vaihtoehdon pohjalta kumppanuushankkeena. Oheismateriaalina asian käsittelyssä olleen hankesuunnitelman mukaan halliin tulisi kolme täysimittaista pelikenttää sekä katsomotiloja 2 500 hengelle.

 

Hankesuunnitelmassa esitettyä tilantarvetta tarkennettiin kaupunginjohtajan 5.11.2012 asettamassa työryhmässä. Kasvatus- ja opetustoimen edustajana työryhmässä oli rehtori Markus Kalmari.

 

Kaupunginhallituksen 27.8.2012 tekemän päätöksen mukaan hankinta on tarkoitus toteuttaa vuokrahankkeena Kupittaan alueelle. Hankintamenettelynä käytetään neuvottelumenettelyä. Hankinnasta on julkaistu hankintailmoitus.

 

Hankinnan hinta on alustavien arvioiden mukaan noin 9-12 milj. euroa. Tilojen laajuus on 5000 - 7000 htm2.

 

Lausuntopyynnössä todetaan tavoitteena olevan, että halli valmistuu 8/2015.

 

Em. hankesuunnitelmassa (Kh 31.10.2011) on esitetty vuokra-arviona 1,5 miljoonaa euroa vuodessa, mikä arvio perustui hankkeen toteuttamiseen kaupungin omana hankkeena. Todelliset vuokrakustannukset selviävät neuvottelumenettelyn edetessä.

 

Tilapalvelut selvitti loppusyksystä 2011 kyselyllä perusopetuksen aluerehtoreille ja lukioiden rehtoreille palloiluhallin mahdollista käyttöä. Kyselyssä oli mukana em. hankesuunnitelman pohjalta kolme eri sijoitusvaihtoehtoa:

 

-Trivium, Lemminkäisenkatu (uudisrakennus Lemminkäisenkadulle nykyisten Trivium-toimistotalojen viereen)

-Kupittaan alue (Veritas Stadionin päätykatsomo, Kupittaa: jalkapallostadionin päätyyn rakennettava uudisrakennus)

-Puolalanmäen kallioperä (maanalaisen parkkipaikan läheisyyteen louhittava maanalainen uudisrakennus, hanke on tunnettu nimellä Louhi)

 

Kyselyä ei kohdistettu ammatti-instituutille. Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja on keskusteluissa todennut, että ammatti-instituutilla ei ole urheiluakatemiakäytön lisäksi muuta erityistä tarvetta palloiluhallin tilojen käytölle.

 

Aluerehtoreita ja lukioiden rehtoreita pyydettiin kukin omalta osaltaan selvittämään ja arvioimaan sen, kuinka monta tuntia koulut ja lukiot arvioivat käyttävänsä viikossa palloiluhallin tiloja. Aluerehtoreiden tuli ottaa huomioon myös ruotsinkielisten koulujen käyttötarve.

 

Tässä kyselyssä palloiluhallin aikaisimmaksi valmistumisajaksi todettiin vuosi 2014, joten kysely koski arvioitua tuntimäärää 1.8.2014 lukien. Huomioon oli otettava tehdyt päätökset koulujen ja lukioiden yhdistämisestä. Esim. Kupittaan lukion ja Aurajoen lukion tuli antaa yksi kokonaistuntimäärä, jossa oli jo mukana urheiluakatemian tunnit.

 

Tilapalvelut korosti rehtoreille, että kyseessä on karkea arvio siitä käyttötuntimäärästä, minkä alue tai lukio arvioi käyttävänsä eri sijoitusvaihtoehdoissa ottaen huomioon erityisesti hallin sijainnin vaikutuksen kulkemiseen ja/tai kuljetusjärjestelyihin. Mitään erityisiä perusteluja käyttötarpeelle ei kyselyssä pyydetty.

 

Koska kyselyä järjestettäessä ei ollut käytettävissä mitään tarkempia päätöksiä vuokrakustannuksista, niitä ei kyselyssä otettu huomioon.

 

Yhteenvetona kyselyn tuloksista on todettavissa seuraavaa:

 

-Trivium- vaihtoehdossa koulut ja lukiot ilmoittivat käyttötuntitarpeekseen yhteensä 136 -143 tuntia viikossa, josta Kerttulin lukion (mukana urheiluakatemiatoiminta) osuus oli 78 tuntia

-Kupittaa-vaihtoehdossa koulut ja lukiot ilmoittivat arvioiduksi käyttötuntitarpeekseen yhteensä 149 -156 tuntia viikossa, josta Kerttulin lukion (mukana urheiluakatemiatoiminta) osuus oli 78 tuntia.

-Puolalanmäen kallioperä-vaihtoehdossa (Louhi) koulut ja lukiot ilmoittivat käyttötuntitarpeekseen yhteensä 97 -114 tuntia, josta Kerttulin lukion (mukana urheiluakatemiatoiminta) osuus oli 16 tuntia

 

Korostettava on, että kyseessä on arvioitu käyttötuntimäärä, jossa ei ole otettu huomioon tilavuokrakustannuksia. Tulokset antavat kuitenkin selviä viitteitä siitä, että peruskouluilla ja lukioilla on tarvetta uusiin ja ajanmukaisiin liikuntatiloihin. Tämä tarve on ollut tiedossa jo pitkään. Uutta käyttötuntiarviota ei ole tehty 2012-2013.

 

Syksyn 2011 keskusteluissa oli yhtenä lähtökohtana, kuten em. hankesuunnitelmasta käy ilmi, että kasvatus- ja opetustoimi sitoutuisi vuokraamaan ennakolta sovittavan kokonaistuntimäärän, 120 tuntia viikossa, hallikapasiteettia. Lukuvuodessa (38 viikkoa) käyttötuntimäärä olisi ollut 4560 tuntia. Tällöin sivistystoimiala olisi vastannut noin 33,3 %:sta käyttökapasiteetista ja myös 1,5 miljoonan euron arvioiduista vuokrakustannuksista.

 

Peruskoulut ja lukiot, sekä ammatti-instituutti, voivat vuokrata hallitiloja käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa viitenä päivänä viikossa klo 8-16 välisenä aikana, sen mukaan kuin tarvetta on. Mikäli halli toteutuu suunnitelmien mukaisesti, käytettävissä on arkipäisin koko ajan kolme salia.

 

Kerttulin lukio ja Turun Seudun urheiluakatemia tulisi varmasti olemaan hallitilojen aktiivinen käyttäjä, kuten em. kyselyn tulokset osoittavat.

 

Yhteenvetona on todettavissa, että

 

-syksyllä 2011 peruskouluille ja lukiolle suunnatun käyttötarvekyselyn tulokset osoittavat, että oppilaitoksilla on tarvetta ajanmukaisten uusien palloiluhallitilojen käyttöön

-todelliseen käyttöön vaikuttaa hallin sijainnin lisäksi käyttöä koskevat järjestelyt (mm. päivittäiset ja viikottaiset käyttöajat) sekä vuokrakustannukset

-ammatti-instituutilla ei ole urheiluakatemiakäytön lisäksi muuta erityistä tarvetta palloiluhallin tilojen käytölle

-sivistystoimiala ei sitoudu mihinkään hallin käyttöä koskevaan kokonaistuntimäärään, oppilaitokset voivat omien määrärahojensa puitteissa vuokrata hallitiloista käyttötunteja

-vuokrakustannusten tulee olla kohtuulliset, jotta oppilaitoksilla on edellytykset tilojen käyttämiseen

 

Sivistystoimialan edustaja on ollut mukana hankkeen tilaohjelmaa tarkistettaessa, eikä suunniteltuihin tiloihin ole huomauttamista.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää todeta edellä olevan lausuntonaan konsernihallinnon Talous- ja strategiaryhmälle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kasopelk § 175

Toimialajohtaja Timo Jalonen 7.10.2013:

 

Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi on pyytänyt uutta lausuntoa palloiluhallihankkeesta lokakuun loppuun mennessä. Peruslähtökohdat ovat pysyneet entisellään eli palloiluhalliin on tulossa kolme kenttää, joka käytännössä tarkoittaa, että hallia voi käyttää kolme ryhmää samanaikaisesti. Koskiniemen mukaan tilojen vuokra saattaisi olla 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Runsaat kaksi vuotta sitten rehtoreille tehty kysely ei enää ole validi. Kysely tehtiin tilanteessa, joka perustui oppilaitoksen näkökulmasta ilmaisiin tiloihin ja useisiin erilaisiin sijoitusvaihtoehtoihin.

 

Suunnitellun palloiluhankkeen läheisyydessä sijaitsevat Luostarivuoren, Vasaramäen ja Puropellon koulut sekä St Olofsskolan. Lukioista alueella toimii Katedralskolan ja Kerttulin lukio. Kaikissa em. oppilaitoksissa liikunta on eräänä painopistealueena. Neljässä suuressa peruskoulussa on käytännössä liikuntaa koko ajan, jolloin neljän peruskoulun ja kahden lukion liikuntatunnit laskennallisesti hyvin täyttäisi palloiluhallin käytön. Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelma lähtee kuitenkin siitä, että liikunnan opetuksessa pyritään tutustumaan monipuolisesti eri liikuntalajeihin. Tämä tarkoittaa sitä, että sellaiset lajit kuten jalkapallo, pesäpallo, uinti, jääkiekko ja luistelu tulee järjestää muualla. Siksi on erittäin epätodennäköistä, että kaikki kolme kenttää olisi päivittäin koulujen käytössä.

 

Perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa on 187 koulupäivää, joista esim. lukukauden päättymis- ja alkamispäivät ovat muita kuin työjärjestysten mukaisia. Palloiluhallin teoreettinen käyttö voisi olla (6h/pv) 1120 tuntia lukuvuoden aikana. Mikäli sivistystoimialan osuus käyttökuluista olisi esimerkiksi 300.000 euroa vuodessa, tarkoittaisi tämä noin 1600 euron käyttökustannuksia jokaista koulupäivää kohtaan. Kun liikuntaa opetetaan käytännössä aina noin kahden tunnin jaksoissa, on yhden liikunnanopetustuokion hinta noin 535 euroa, jos koko palloiluhalli on käytössä. Yhden kentän vuokra yhden opetustuokion aikana saattaa olla 180 euroa.

 

Palloiluhallin käyttökustannus on sivistystoimialalle kohtuullisen korkea. Tämä korostuu erityisesti siksi, että menot tulevat kohdistumaan pääsääntöisesti kuuteen eri oppilaitokseen. Tilannetta hankaloittaa vielä se, että Urheiluakatemian taloutta on hoidettu varsin leväperäisesti, joten sen toimintaa pitää pikemminkin supistaa kuin laajentaa.

 

Sivistystoimiala toteaa, että:

 

Peruskoulun alakoulujen ja ammatillisen koulutuksen osalta tilatarve on satunnainen. Peruskoulujen osalta tulisi järjestää vielä erilliset kuljetukset palloiluhalliin.

Oppilaitosten määrä alueella on vähenemässä. Saarilla asuvat Luostarivuoren koulun oppilaat ovat siirtymässä 2016 Syvälahden kouluun ja Vasaramäen koulun oppilaat 2020-luvun alussa mahdollisesti Skanssiin. Sivistystoimialan oppilaitoksissa on pääsääntöisesti hyvät ja riittävät perusliikuntatilat.

Perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmat edellyttävät eri liikuntamuotojen harrastamista, joten toiminta ei voi rajoittua pelkästään sisäpalloilulajeihin.

Käyttömaksut tulee kohdistaa aiheuttamisperiaatteen mukaisesti suoraan oppilaitoksiin ja niiden tulee perustua todelliseen käyttöön. Lähtökohta ei voi olla, että joku ”muu” maksaa ”muista menoista”.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta käy keskustelun tilanteesta ja palaa asiaan 30.10.2013 kokouksessa.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palJalonen Timo


Liitteet:

Kasopelk § 12
Liite 1:Talous- ja strategiaryhmä 18.1.2013