Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta17009.10.20135

11160-2013 (653)

Tilaelementin vuokraaminen Sivistystoimialan käyttöön Runosmäen alueella 1.5.2014 lukien

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 170

Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski:

 

Sisäilmainsinöörit Oy:n Piiparinpolun päiväkodin, Piiparinpolku 18, sisäilmatutkimusta koskeva selvitys valmistui 2.5.2013. Näytteissä ei esiintynyt merkittävästi normaalista poikkeavaa. Näytteenoton yhteydessä kuitenkin havaittiin mikrobiperäistä hajua, jonka vuoksi kesällä 2013 tehtiin rakenneavauksia hajulähteiden paikantamiseksi.

 

Mikrobimateriaalinäytteitä koskeva raportti on päivätty 14.8.2013.

 

Rakenneavauksissa ja niiden yhteydessä otetuissa materiaalinäytteissä todettiin mikrobivaurioita, jotka vaativat mittavia korjaustoimia..

 

Raportissa 14.8.2013 todetaan suosituksina jatkotoimenpiteiksi mm. seuraavaa:

 

-Suosittelemme korjaamaan kaikki väliseinät erillisen suunnitelman mukaan. Seinät tulisi uusia arviolta noin metrin korkeuteen asti, alaohjauspuu poistaa mahdollisimman hyvin, vaurioituneet levyt poistaa ja jäljelle jäävät rakenteet desinfioida/hajunpoistokäsitellä.

-Töiden tarkempi laajuus selviää purkutöiden yhteydessä

-Ulkoseinät tulee myös tarkistaa erikseen laajemmin

 

Isojen korjaustöiden tekeminen, mm. rakenteiden purkaminen, päiväkodin ollessa käytössä on käytännössä mahdotonta.

 

Kasvatus- ja opetusvirastossa 15. -16.8.2013 pidetyissä neuvotteluissa todettiin johtopäätöksenä, että on varauduttava, vaikka välitöntä terveysvaaraa ei ole, tilojen tyhjentämiseen heti kun väistötiloja on käytettävissä.

 

Akuutteja pienempiä korjauksia ja parannuksia on kuitenkin tehty, tai ollaan tekemässä, heti alkusyksystä 2013, jotta toimintaedellytykset pysyvät vähintäänkin nykytasolla:

 

-Piiparinpolulle on asennettu akuuttina toimenpiteenä 10 kpl ilmanpuhdistimia

-kylmiöitä ollaan purkamassa ja ne korvataan jääkaapeilla (3 kpl), jääkaapit on jo asennettu

-läpivientejä ollaan tukkimassa ja tarkistamassa ilmanvaihdon paineistusta

-talossa on tehty perusteellisempi siivous

-salaojituksen toimivuutta ollaan tarkistamassa

-syksyllä otetaan uudet sisäilmanäytteet pakkaskauden alettua

 

Henkilökuntaa informoitiin tilanteesta 19.8.2013. Vanhemmille järjestettiin informaatiotilaisuus asiasta 27.8.2013. Lisäksi kaikille vanhemmille lähetettiin asiaa koskeva tiedote 3.9.2013.

 

Sivistystoimialan Tilapalvelut käynnisti heti em. neuvottelujen (15.-16.8.2013) jälkeen yhteistyössä Ympäristötoimialan Kaupunkisuunnittelun, Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalvelujen sekä Konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus vastuualueen kanssa selvityksen sopivien tonttien löytämiseksi alueelta mahdollisen tilaelementin sijoittamiseksi.

 

Tilaelementin sijoittamista Runosmäkeen tai sen lähialueelle koskeva kaavoitus- ja tonttineuvottelu pidettiin 30.8.2013, ja jatkoneuvottelu 16.9.2013. Neuvotteluissa päädyttiin siihen, että tilaelementti mitoitetaan 84 lapselle (4 ryhmälle), mikä antaa jatkossa jonkin verran liikkumavaraa varhaiskasvatukselle. Nykyiset Piiparinpolun tilat on mitoitettu 56 lapselle.

 

Neuvottelussa nousivat esille mm. seuraavat tonttivaihtoehdot:

 

Runosmäen koulun (Nunnavuoren koulutalo) tontti

 

Tilaelementti sijoitettaisiin tontin kulmalle. Koulun piha-alue on laaja, ja sillä on jo aikaisemminkin ollut erillinen parakki, joka aikanaan siirrettiin muuhun käyttöön.

 

Kaupunginvaltuusto on tehnyt 23.9.2013 osana laajempaa kouluverkkoratkaisua päätöksen, että Runosmäen koulun toiminta päättyy 2016 ja oppilaat sijoitetaan Turun Lyseon koulutaloon, Varusmestarintie 19. Mikäli elementti sijoitetaan keväällä 2014 Nunnavuoren koulutalon tontille, on varauduttava, mikäli tontin käyttötarkoitus muuttuu, tilojen siirtämiseen myöhemmässä vaiheessa muualle.

 

Piiparinpuiston kenttä

 

Suunniteltu 4-ryhmäinen päiväkoti pystytään sijoittamaan tilapäisellä rakennusluvalla Piiparinpuiston kentälle, joka sijaitsee aivan Munterinkadun päiväkodin läheisyydessä.

 

Luolavuoren koulun Piiparinpolun yksikkö käyttää jonkin verran ko. kenttää lähiliikuntapaikkana. Tämä käyttö päättyisi, mikäli elementti kentälle sijoitetaan.

 

Kentän vieressä on leikkipuisto, joka tarvittaisiin päiväkodin ulkoilupihaksi.

 

Kärsämäen kenttä

 

Kärsämäen kenttä ei ole sijainniltaan optimaalinen Runosmäessä asuville perheille. Alueella on suunnitteilla kaavamuutos, mutta kenttä voisi ainakin väliaikaisesti toimia elementin sijoituspaikkana.

 

Kaikki em. kolme vaihtoehtoa täyttävät perusedellytykset, eli suunniteltu elementti on paikalle sijoitettavissa. Myös muita vaihtoehtoja (Paltan kenttä, Jukolanpuiston kenttä, Hepokullan kenttä) oli keskusteluissa mukana, mutta niiden käyttökelpoisuus todettiin em. kolmea vaihtoehtoa selkeästi huonommiksi mm. nykyisen käytön aktiivisuuden vuoksi.

 

Luolavuoren koulua ja Runosmäen koulua on informoitu sijoitussuunnitelmista.

 

Varhaiskasvatuksen tulosalue on 27.9.2013 antanut asiasta lausuntonsa.

 

Liite 1                                   Varhaiskasvatuksen tulosalue 27.9.2013

 

Lausunnosta käy ilmi, että

 

-Runosmäen päivähoitoon on jatkuvasti jonossa lapsia, joille ei voida osoittaa hoitopaikkaa

-syyskuun 2013 lopussa jonossa on 15 lasta, joille tulee järjestää lain mukaan hoitopaikka marraskuun alkuun mennessä

-varhaiskasvatuksella ei ole Runosmäen alueella tiloja, jotka voisi ottaa käyttöön korvaavina tiloina Piiparinpolun päiväkodin nykyisten tilojen tilalle, myöskään muita elementtitilat nopealla aikavälillä korvaavia vaihtoehtoja ei ole löytynyt

-muidenkin Runosmäen alueen tai lähialueen päiväkotien (Parolanpolun päiväkoti, Paltankatu) kunto on heikko, ja tilat odottavat korjauksia

-uusi tilaelementti tulisi mitoittaa 84 lapselle, jolloin varhaiskasvatus saisi kasvatettua alueen hoitopaikkamäärää tarvittaessa noin 30 lapsella

 

Kasvatus- ja opetusviraston Tilapalvelut korostaa, että

 

-em. sisäilmamittauksissa (raportti 2.5.2013) ei ole todettu sellaisia pitoisuuksia, että tilojen käyttö aiheuttaisi tässä vaiheessa terveydellistä vaaraa

-koska rakenteet ovat laajalti kosteusvaurioituneet, on kuitenkin koko ajan olemassa riski haitallisten mikrobiesiintymien määrän nousemista sisätiloissa, tilannetta seurataan syksyn kuluessa jatkomittauksilla

 

Parhaassakin tapauksessa, mikäli päätöksiä tehdään, tilaelementti on käytettävissä aikaisintaan keväällä 2014. Mikäli muita väistötilaratkaisuja yllättäen löytyy, olemassa olevat tilat voidaan tyhjentää jo aikaisemminkin.

 

Lähtökohtana väistötilojen hankinnalle on jatkossa em. kartoituksen pohjalta 84-paikkainen päiväkoti (noin 950 m2).

 

Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalvelut toteaa, että ko. elementtitilojen vuokrakustannukset ovat arviolta 38 981,60 €/kk. Vuositasolla kustannukset ovat noin 467 779,30 euroa.

 

Kiinteistöliikelaitos korostaa, että vuokrakustannukset tarkentuvat jatkosuunnittelussa. Kohteesta tullaan tekemään Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalveluiden ja Sivistystoimialan välille kymmenen vuoden määräaikainen sisäöinen vuokrasopimus. Tilat ovat siirrettävissä muualle sen jälkeen kun tarve Runosmäen alueella poistuu.

 

Tavoitteena on, että tilat ovat varhaiskasvatuksen käytettävissä 1.5.2014 lukien.

 

Sivistystoimen sisäilmatyöryhmä käsitteli asiaa kokouksessaan 30.9.2013. Työryhmä puoltaa toimenpiteitä tilaelementin vuokraamiseksi Piiparinpolun päiväkotia varten mahdollisimman pikaisesti.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalveluille jatkotoimenpiteitä varten, että Sivistystoimialalle vuokrattaisiin ehdotuksen mukaisesti tilaelementti (noin 950 m2) 1.5.2014 lukien.

 

Tilat sijoitetaan Nunnavuoren koulutalon tontille.

   

PäätösAsia pantiin pöydälle Koivusalon Oksasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päätti pitää asiaa koskevan katselmuksen ennen käsittelyn jatkamista.   

Jakelu

tpvAlapaattikoski Tapio


Liitteet:

Kasopelk § 170
Liite 1:Varhaiskasvatuksen tulosalue 27.9.2013