Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta17109.10.20136

4215-2013 (041, 101)

Selvitys kaupunginhallitukselle sivistystoimialan toimista talousarviossa pysymiseksi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 16.9.2013 § 377 edellyttänyt, että sivistystoimiala laatii kasvatus- ja opetuslautakunnan päätökseen 14.8.2013 § 134 perustuvan toimintasuunnitelman talousarviossa pysymiseksi ja tuo sen kaupunginhallitukselle 25.10.2013 mennessä.

Kasopelk § 171

Toimialajohtaja Timo Jalonen 3.10.2013:

 

Vuoden 2013 talouden 2. osavuosikatsausta koskevassa kaupunginhallituksen käsittelyssä 16.9.2013 § 377 esittivät johtaja Jukka Laiho ja laskentapäällikkö Seija Liinoja talouden ja rahoituksen vastuualueelta mm. seuraavaa:

 

Osavuosikatsaus 2/2013 sisältää toiminnan ja talouden seurantatietoja 1.1.–31.7.2013 ja tilinpäätösennusteen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta.

 

---

 

Sivistystoimiala:

 

Sitoviksi asetetut toiminnalliset tavoitteet saavutetaan.

 

Sivistystoimialan nyt antama toimintamenojen ennuste on 304,8 milj. euroa. Toimintamenojen ylitys talousarvioon verrattuna nyt tehdyssä ennusteessa on 6,1 milj. euroa. Toimintatuottoja kertyy ennusteen mukaan 28,1 milj. euroa, joka ylittäisi talousarvion 2,0 milj. eurolla. Ensimmäisessä talousennusteessa nettomenojen ylitykseksi ennustettiin 6,1 milj. euroa, joten ylistysennuste on pienentynyt 2,1 milj. eurolla. Nettokäyttömenojen ylitys nyt annetussa ennusteessa on 4,0 milj. euroa. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös säästösuunnitelman toteuttamisesta ja lisäsäästöjen tekemisestä talousarviossa pysymiseksi ei vielä näy viimeisimmässä ennusteessa.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt 14.8.2013 § 134, että kasvatus- ja opetuslautakunnan 12.6.2013 tekemiä säästöpäätöksiä jatketaan ja tulosalueita velvoitetaan tekemään lisäsäästöjä talousarviossa pysymiseksi ja mikäli säästöt muuttavat strategisia ja operatiivisia sopimuksia, tulee ne saattaa viipymättä lautakunnan käsittelyyn.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös säästösuunnitelman toteuttamisesta ja lisäsäästöjen tekemisestä talousarviossa pysymiseksi ei vielä näy viimeisimmässä ennusteessa.

 

Sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan vastuualueella eli sivistystoimialalla toiminnalliset tavoitteet ovat toteutuneet varsin hyvin. Yleissivistävän koulutuksen palveluverkossa on tapahtunut muutoksia 1.8.2013 lukien aiempien päätösten perusteella. Ammatillisen koulutuksen ja varhaiskasvatuksen kysyntä on kasvanut, joka näkyy siinä, että taloudelliset tavoitteet eivät ole täysin toteutumassa. Talousarvion tulot ja menot ovat ylittymässä. Tämä näkyy siinä, että netto ylittyy noin 4 miljoonaa euroa. Konsernin kannalta osa ylityksestä kompensoituu valtionosuuksien kasvuna, koska ammatillisen koulutuksen valtionosuusjärjestelmä on suoritusperusteinen. Lautakunta ja toimialajohtaja ovat 14.8 2013 korostaneet, että tulosalueiden tulee kaikin tavoin noudattaa kasvatus- ja opetuslautakunnan talousarvion jakoa tulosalueille eikä talousarvion ylittäminen ole hyväksyttävää. Mikäli tiukka taloudenpito edellyttää strategisten tai operatiivisten sopimusten muuttamista, tulee asia saattaa viipymättä lautakunnan käsittelyyn.”

 

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell lausui asiassa mm. seuraavaa:

 

”Vuosikate on toisen talousennusteen mukaan positiivinen 14,6 milj. euroa kun se ensimmäisessä talousennusteessa oli 7,4 milj. euroa negatiivinen. Myönteiseen kehitykseen vaikuttavat verotulojen ennustettu kehitys, josta noin puolet on kertaluonteista verotilitysten aikaistamiseen liittyvää tuloa. Myönteistä on myös nettomenojen supistuminen noin 6,6 milj. eurolla ensimmäiseen ennusteeseen verrattuna. Positiivisesta kehityksestä huolimatta kaupunginvaltuuston asettamia talousarvion taloudellisia tavoitteita ei kuitenkaan tulla tilinpäätösennusteen mukaan saavuttamaan. Vuosikate jää 4,2 milj. euroa alle talousarviotavoitteen ja kattaa poistoista vain 26,4 prosenttia. Käyttötalouden nettomenot ylittyvät edelleen 14,9 milj. euroa. Hyvinvointitoimialan nettomenojen ylitysennuste on kasvanut 1,0 milj. eurolla ensimmäisestä ennusteesta. Sivistystoimialan nettomenojen ylitysennuste on pienentynyt 2,0 milj. eurolla, mutta talousarvio ylittyisi vielä 4,0 milj. eurolla. Verotulojen ennustettu ylitys ei kata hyvinvointitoimialan ja sivistystoimialan ylityksiä. Verotulojen ylitysennusteeseen sisältyy kertaluonteisen tilitysten aikaistamisesta johtuvan verotulon lisäksi kuntaryhmän jako-osuuden muutoksesta aiheutuva verotulojen kasvu, joka varmistuu vasta lopullisen verotuksen valmistuttua. Tilikauden tulos jää ennusteen mukaan talousarviota heikommaksi. Toiminnan ja investointien nettokassavirta on negatiivinen ja kaupungin velkaantuminen lisääntyy edelleen.

 

---

 

Sivistystoimiala ei ole pystynyt ennusteessa huomioimaan kasvatus- ja opetuslautakunnan jo päättämien sopeutustoimien ja uudistamisohjelman linjausten vaikutuksia kuluvalle vuodelle. Sivistystoimialan tulee toteuttaa kasvatus- ja opetuslautakunnan sopeuttamispäätökset ja etsiä loppuvuoden aikana lisää sopeuttamistoimenpiteitä talousarviossa pysymiseksi. Muistettava on vielä, että kaupunginvaltuusto lisäsi vuoden 2013 talousarvion hyväksymisen yhteydessä kasvatus- ja opetuslautakunnan määrärahoja 2,0 milj. eurolla.

 

Tilinpäätösennuste osoittaa, että kaupungin talous ei ole tasapainossa ja lähtökohdat taloussuunnitelmavuosille 2014 – 2016 eivät ole hyvät. Uudistusohjelman hyväksymisen ja taloussuunnitelmalukujen tarkentamisen yhteydessä käyttötalouden nettomenojen raamiluvuksi vuodelle 2014 hyväksyttiin 966,5 milj. euroa. Nyt tehdyn vuoden 2013 toteutumisennusteen nettomenot ylittävät annetun raamiluvun 1,1 milj. eurolla ja käyttötalouden bruttomenot alittuvat 9,9 milj. eurolla. Mikäli suunnitelmakauden ensimmäisen vuoden raamitavoite on jo ylittymässä, kyseenalaistaa se tasapainotavoitteen vuodelle 2016. Uudistamisohjelman työtä tulee jatkaa. Kaupunkitasolla ja toimialoittain tulee etsiä toimenpiteitä kustannuskehitykseen vaikuttamiseksi sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Kaikista menoja lisäävistä toimenpiteistä ja hankkeista tulee pidättäytyä, jollei niillä selkeästi pystytä lisäämään sekä tuottavuutta että vaikuttavuutta suunnittelukaudella tai pidemmällä aikavälillä.

 

Uudistamisohjelman toimeenpanosta raportoidaan erikseen kaupunginhallitukselle lokakuussa ja kaupunginvaltuustolle marraskuussa. Uudistamisohjelman päivittäminen sekä palveluanalyysin että toimenpiteiden osalta käynnistetään vuoden vaihteen jälkeen ja tehdään osana kevätkauden toiminnan ja talouden suunnitteluprosessia.”

 

Em. käsittelyssä kaupunginhallitus päätti merkitä osavuosikatsauksen 2/2013 tiedokseen. Lisäksi kaupunginhallitus edellytti mm. että sivistystoimialan tulee laatia kasvatus- ja opetuslautakunnan 14.8.2013 § 134 tekemään päätökseen perustuva toimintasuunnitelma talousarviossa pysymiseksi ja tuoda se kaupunginhallitukselle 25.10.2013 mennessä.

 

Sivistystoimialan ehdotus kaupunginhallitukselle annettavaksi selvitykseksi:

 

”Kasvatus- ja opetuslautakunnalle on 11.9.2013 esitelty kasvatus- ja opetuslautakunnan elokuun lopun taloustilanne. Samassa yhteydessä on todettu, että talousarvion ylitysennuste on 3,1 miljoonaa euroa, joka on 0,9 miljoonaa pienempi kuin heinäkuun lopun tilanne. Samassa yhteydessä toimialajohtaja on uudestaan ja painokkaasti korostanut, että kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt 14.8.2013 § 134, että kasvatus- ja opetuslautakunnan 12.6.2013 tekemiä säästöpäätöksiä jatketaan ja tulosalueita velvoitetaan tekemään lisäsäästöjä talousarviossa pysymiseksi ja mikäli säästöt muuttavat strategisia ja operatiivisia sopimuksia, tulee ne saattaa viipymättä lautakunnan käsittelyyn. Operatiivisia sopimuksia on muutettu samassa kokouksessa mm. työväenopistojen opetustarjonnan osalta.

 

Toimialalla on yhteisessä hallinnossa 5 taloudellista kokonaisuutta, 51 päivähoitoyksikköä ja 51 oppilaitosta, jotka yhdessä muodostavat 7 tulosaluetta. Jokaista taloudellistoiminnallista kokonaisuutta on velvoitettu pysymään talousarviossa ja yksityiskohtaisten suunnitelmien tekeminen siitä, millaisia toimenpiteitä jokaisessa yksittäisessä yksikössä tehdään, on varsin epätarkoituksenmukaista ohjeistaa keskitetysti.

 

Lautakunnalle selvitetään 9.10.2013 kokouksessa syyskuun lopun taloustilannetta. Talousarvioylitys näyttää olevan 2,9 miljoonaa euroa.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta toistaa 14.8.2013 § 134 esitetyn kannan ja edellyttää, että sen päätöksiä noudatetaan.”

 

Oheismateriaali 1               Kaupunginhallituksen päätös 16.9.2013 § 377

 

Oheismateriaali 2               Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 12.6.2013 § 117

 

Oheismateriaali 3               Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 14.8.2013 § 134

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää lähettää edellä olevan selvityksen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus