Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8615.05.20138

12025-2012 (045)

Tarkastuslautakunnan raportti varhaiskasvatuksen arvioinnista

Tiivistelmä:

Tarkastuslautakunta on arvioinut Turun kaupungin varhaiskasvatuksen ja laatinut arvioinnista raportin, joka on lähetetty kaupunginvaltuustolle tiedoksi. Kaupunginvaltuusto on lähettänyt raportin kaupunginhallitukselle ja kasvatus- ja opetuslautakunnalle tarvittavia toimenpiteitä varten. Asian käsittelyn yhteydessä on tehty ponsiehdotus toimenpiteisiin ryhtymisestä. Päättäessään kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanosta kaupunginhallitus päätti mm. että ponsiehdotukseen otetaan kantaa talouden ja toiminnan suunnittelun sekä varhaiskasvatuksen strategisten linjausten yhteydessä. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että arviointiraportti, ponsiehdotus ja kaupunginhallituksen täytäntöönpanopäätös merkitään tiedoksi, että jo aloitettuja varhaiskasvatuksen toimenpiteitä jatketaan ja että tarkastuslautakunnan huomioimat seikat otetaan huomioon ja ponsiehdotukseen otetaan kantaa talouden ja toiminnan suunnittelun sekä varhaiskasvatuksen strategisten linjausten yhteydessä.

Kasopelk § 86

Palvelujohtaja Vesa Kulmala:

 

Tarkastuslautakunnan vuoden 2012 / 2013 työsuunnitelman yhtenä aiheena on ollut Turun kaupungin varhaiskasvatuksen arviointi.

 

Arvioinnin tavoitteena on ollut kartoittaa Turun kaupungin järjestämien varhaiskasvatuksen palveluiden nykytilaa ja nostaa esiin palveluiden kehittämiskohteita. Arviointi käsittelee varhaiskasvatuksen palveluiden järjestämistä, rakennetta ja palveluohjausta. Arvioinnissa tarkastellaan varhaiskasvatuksen toimintaa kokonaisuutena ja valtuuston asettamien tavoitteiden näkökulmasta.

 

Tarkastuslautakunta on revisiotoimiston avustuksella perehtynyt syksyn 2012 ja kevään 2013 aikana varhaiskasvatusta käsitteleviin kaupungin asiakirjoihin ja muihin keskeisiin materiaaleihin sekä haastatellut Turun kaupungin luottamushenkilöitä ja virkamiehiä. Näiden selvitysten ja haastattelujen pohjalta on laadittu raportti varhaiskasvatuksen arvioinnista. Raportti ei ole tarkastellun asian osalta lopputulos, vaan raportissa esitettyjen asioiden osalta vuoropuhelua tulee jatkaa myös raportoinnin jälkeen.

 

Tarkastuslautakunta hyväksyi raportin muutoksin 17.4.2013 § 34. Lisäksi tarkastuslautakunta päätti lähettää raportin kaupunginvaltuustolle tiedoksi esittäen, että kaupunginvaltuusto lähettää raportin kaupunginhallitukselle ja kasvatus- ja opetuslautakunnalle tarvittavia toimenpiteitä varten.

 

Kaupunginvaltuusto päätti 6.5.2013 § 92 merkitä tiedoksi tarkastuslautakunnan raportin ja lähettää raportin kaupunginhallitukselle ja kasvatus- ja opetuslautakunnalle tarvittavia toimenpiteitä varten.

 

Asian käsittelyn yhteydessä kaupunginvaltuustossa Li Andersson Muukkosen kannattamana teki seuraavan ponsiehdotuksen:

 

Kaupunginvaltuusto haluaa erityisesti kiinnittää huomiota tarkastuslautakunnan varhaiskasvatuksen "Laatua lapsille"-arviointiraportissa esitettyihin tietoihin mitä tulee subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteutumatta jäämiseen, palveluiden saatavuuden epätasa-arvoon eri kaupunginosissa, palvelutarpeen kasvuun sekä päivähoidon tilojen kuntoprosentista.

 

Kaupunginvaltuusto painottaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteutumisen tärkeyttä lakisääteisenä kunnallisena peruspalveluna ja esittää siksi pontenaan, että kaupunginhallitus sekä kasvatus- ja opetuslautakunta ryhtyy toimenpiteisiin erityisesti 4 kuukautta ylittävien jonojen purkamiseksi, palveluiden kattavuuden parantamiseksi erityisesti itäisellä palvelualueella sekä uudisrakennusten toteuttamiseksi vastauksena kasvavaan palvelutarpeeseen.

 

Valtuusto esittää huolensa raportissa ilmenneisiin eroihin päivähoidon kattavuusprosentin osalta. Alimmat kattavuusprosentit ovat pohjoisella ja itäisellä palvelualueella, ja itäisellä palvelualueella on muita alueita selkeästi pitempi 4 kuukautta ylittävä jono. Investointisuunnitelmasta käy ilmi että itäiselle alueelle ei ole vireillä yhtään uudishanketta, ja pohjoiselle palvelualueelle vain yksi. Erityistä huomiota on siksi kiinnitettävä itäisen palvelualueen varhaiskasvatuksen palveluiden saavutettavuuden parantamiseen sekä paikkamäärän lisäämiseen sillä alueella.

 

Päättäessään kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanosta 13.5.2013 § 239 kaupunginhallitus lähetti kaupunginvaltuuston päätöksen kasvatus- ja opetuslautakunnalle mahdollisia toimenpiteitä varten, merkitsi ponsiehdotuksen tiedoksi ja päätti, että ponsiehdotukseen otetaan kantaa talouden ja toiminnan suunnittelun sekä varhaiskasvatuksen strategisten linjausten yhteydessä.

 

Liite 1                                  LATUA LAPSILLE Turun kaupungin varhaiskasvatuksen arviointi

 

Oheismateriaali 1               Kaupunginvaltuuston päätös 6.5.2013 § 92

 

Oheismateriaali 2               Kaupunginvaltuuston päätöksen 6.5.2013 § 92 täytäntöönpanoa koskeva ote kaupunginhallituksen päätöksestä 13.5.2013 § 239

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä tarkastuslautakunnan laatiman varhaiskasvatuksen arviointiraportin, kaupunginvaltuustossa tehdyn ponsiehdotuksen ja kaupunginhallituksen täytäntöönpanopäätöksen tiedokseen.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että jo aloitettuja varhaiskasvatuksen toimenpiteitä jatketaan ja että tarkastuslautakunnan huomioimat seikat otetaan huomioon ja ponsiehdotukseen otetaan kantaa talouden ja toiminnan suunnittelun sekä varhaiskasvatuksen strategisten linjausten yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiaho teki asiassa seuraavan päätösehdotuksen:

"Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä tarkastuslautakunnan laatiman varhaiskasvatuksen arviointiraportin, kaupunginvaltuustossa tehdyn ponsiehdotuksen ja kaupunginhallituksen täytäntöönpanopäätöksen tiedokseen.

Lisäksi lautakunta toteaa tarkastuslautakunnan raportista s. 39 käyvän ilmi, että päivähoitopaikkaa yli säädetyn neljän kuukauden määräajan jonottaneita lapsia on kuluneen kahden vuoden ajan ollut noin 130 – 150. Raportin mukaan 15.3.2013 jonossa yli määräajan olleita lapsia oli 149.

Lautakunta päättää lain tarkoittamana monijäsenisenä toimielimenä velvoittaa varhaiskasvatuksen tulosaluetta ryhtymään välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin päivähoitopaikkojen järjestämiseksi viipymättä lain edellyttämällä tavalla. (Laki lasten päivähoidosta 11 §, 11 a §, 11 d § sekä Asetus lasten päivähoidosta 2 §). Lautakunnalle tuodaan viipymättä päätettäväksi ne asiat, jotka vaativat toimielimen päätöksen. Lautakunnan tiedoksi tuodaan myös ne toimenpiteet, jotka virasto voi asiassa tehdä ilman lautakunnan päätöstä.

Muilta osin ponsiehdotuksessa mainitut asiat (mm. eriarvoistumisen ehkäisy, palveluiden kattavuuden parantaminen erityisesti itäisellä palvelualueella sekä uudisrakennusten toteuttaminen vastauksena kasvavaan palvelutarpeeseen) lautakunta lähettää valmisteluun ja päättää niistä viimeistään talousarvion- ja taloussuunnitelmaehdotuksen, toiminnan suunnittelun ja varhaiskasvatuksen strategisten linjausten yhteydessä."

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-6.

Päätökseksi tulleen esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Schaumann, Laaksonen, Ratilainen, Rantanen, Rusi, Raho ja Hartiala.

Yrttiahon Koivusalon kannattamana tekemän päätösehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Oksanen, Liukkonen, Heinonen ja Niinivirta.

Yrttiaho ilmoitti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.


Liitteet:

Kasopelk § 86
Liite 1:Latua lapsille