Operatiivinen palvelutuotantosopimus Turun kaupungin lasten kasvatuksen ja opetuksen pääprosessin suomenkielisten varhaiskasvatuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2013

 


Sisällys

Sopimuksen tarkoitus   3

Sopimusosapuolet   3

Toiminnan arvot   3

Toimintaympäristö ja sen mahdolliset muutokset   5

Asiakkuudet ja palvelujen kysyntä vuonna 2013   5

Toimintatapoja koskevat keskeiset pariaatteet ja niiden muutokset   6

Turku-sopimus 2013 – 2016   6

Sopimuksen tarkoittaman toiminnan resursointi   7

Talousarviopäätöksestä johtuvat toiminnan sopeuttamistoimenpiteet   7

Tavoitteet toimintavuodelle   8

Tulosalueiden yhteiset tavoitteet   8

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen tavoitteet varhaiskasvatuksen tulosalueella   10

Allekirjoitukset   17


Sopimuksen tarkoitus

Tällä operatiivisella palvelutuotantosopimuksella pääprosessia edustava palvelujohtaja ja palvelutuotantoa edustava tulosaluejohtaja sopivat kasvatus- ja opetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen välisen strategisen palvelusopimuksen asettamien tavoitteiden mukaisesta palvelutoiminnan laajuudesta ja resursseista sekä toimista palvelutuotannon kehittämiseksi.

Sopimusosapuolet

Tämän sopimuksen osapuolia ovat Lasten kasvatuksen ja opetuksen pääprosessi, jota edustaa palvelujohtaja Vesa Kulmala sekä varhaiskasvatuksen tulosalue, jota edustaa tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen. Sopimuksen osapuolena on myös sivistystoimialan hallinto, koska se tuottaa tukipalveluja varhaiskasvatuksen tulosalueelle. Sopimuksen hyväksyy kasvatus- ja opetuslautakunta. Prosessin valvojana toimii toimialajohtaja Timo Jalonen.

Toiminnan arvot

Turun kaupungin visio 2015

”Suomen Turku on kansallisesti ja kansainvälisesti vetovoimainen kulttuurin ja osaamisen keskus, jossa on erinomainen elämisen laatu sekä innovatiivinen toimintaympäristö.”

Lähtökohtana on kestävästi kehittyvä ja tasapainoinen Turku ja keskeisiä tavoitelinjauksia ovat:

Tasapainoinen talous

Kilpailukykyinen Turku

Ydinpalveluihin keskittyminen

Hyvä hallinto

 

Kasvatus- ja opetustoimen visio

Turussa kasvatus- ja opetuspalvelut mahdollistavat kaiken ikäisille oppijoille edellytykset kehittyä yksilöinä omien vahvuuksiensa ja tavoitteidensa pohjalta.

Kasvatus- ja opetustoimi on haluttu työpaikka, jossa työskentelee innostunutta, arvostettua ja osaavaa henkilökuntaa.

Turun kasvatus- ja opetuspalvelut ovat maan parhaimmistoa ja toimivat esimerkkinä muille.

 

Kasvatus- ja opetustoimen toiminta-ajatus

Turun kasvatus- ja opetustoimen henkilöstö järjestää laadukkaita ja monipuolisia kasvatus- ja opetuspalveluita yhteiskuntavastuullisesti asiakkaan tarpeista lähtien.

 

Kasvatus- ja opetustoimi edistää Turun seudun vetovoimaisuutta sekä asukkaiden hyvinvointia, elämänhallintaa ja aktiivisuutta.

 

Kasvatus- ja opetustoimen arvot

Kasvatus- ja opetustoimen arvot noudattavat kaupungin yhteisiä arvoja. Näiden arvojen pohjalta on luotu kasvatus- ja opetustoimeen ohjaavat periaatteet, jotka ovat

Asiakaslähtöisyys

palvelutarpeiden ennakointi ja joustava reagointi muuttuviin tarpeisiin

palvelut ovat monipuolisia, sisältävät riittävästi valinnan mahdollisuuksia ja ovat joustavasti ja tasa-arvoisesti asiakkaiden käytettävissä

asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen

Osaaminen ja luovuus

monialaisen henkilöstön osaamispääomasta huolehtiminen

muiden osaamisen arvostaminen

ennakkoluuloton uusien keinojen ja menetelmien käyttäminen toiminnassa

rohkea vaihtoehtojen etsintä käytäntöjen toimivuuden lisäämiseksi sekä lähi- että verkko- ja etäpalveluiden avulla

Vastuullisuus

sosiaalinen kestävyys (terveet elämäntavat, oikeudenmukaisuus, hyvät ihmissuhteet)

kulttuurinen kestävyys (suomalaisen ja turkulaisen kulttuurin ja perinteen välittäminen ja arvostaminen sekä monikulttuurinen oppimisympäristö)

ekologinen kestävyys (luonnon monimuotoisuuden ja puhtaan luonnon säilyttäminen tuleville sukupolville, säästeliäs raaka-aineiden ja energian käyttö)

taloudellinen kestävyys (kokonaisvaltainen taloudellisuus, jossa huomioidaan päätöksen vaikutukset tulevaisuudessa myös suhteessa muihin toimijoihin)

Tasa-arvoisuus ja oikeudenmukaisuus

tasapuolisesti ja oikein kohdennettu tuki kasvulle ja kehittymiselle

tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen toisten ihmisten huomioonottaminen

yhteistoiminta sidosryhmien kanssa (koti, muut hallintokunnat, luottamusmiehet, muut vertaistoimijat, työelämä) paikallisesti, alueellisesti ja kansainvälisesti

toimivat työyhteisötaidot

hyvä johtaminen

 

Kansainvälisyys

valmius toimia kulttuurikontekstista riippumatta eri tilanteissa, eri kulttuurien ymmärtäminen, omien arvojen ja kulttuuripohjan tiedostaminen

kansainväliseen opiskeluun ja työelämään valmentaminen

liikkuvuuden lisääminen

Toimintaympäristö ja sen mahdolliset muutokset

Varhaiskasvatuspalvelujen piiriin hakeutuneiden määrä on ollut kasvussa vuodesta 2008. Viralliset ennusteet alle kouluikäisten määrästä ennustavat myös kasvua tulevina vuosina. Samaan aikaan palvelujen piirissä olevien lasten määrän suhteellinen osuus on ollut hitaassa kasvussa. Vieraskielisten lasten määrä omalta osaltaan on kasvussa. Myös erityistä tukea tarvitsevien lasten osuus on ollut kasvussa. Palvelujen kysynnän kasvu asettaa haasteen rekrytointiin, erityisesti lastentarhanopettajien rekrytointiin on panostettava.

Haasteena on perhepäivähoidon säilyminen yhtenä päivähoidon vaihtoehtona. Uusien perhepäivähoitajien rekrytointi työelämästä poistuvien hoitajien tilalle on haasteellista. Perhepäivähoidossa korostuu yksityisen palvelutuotannon osuus. Ryhmäperhepäivähoito tuotetaan ainoastaan yksityisenä tuotantona.

Asiakkuudet ja palvelujen kysyntä vuonna 2013

 

2011/01

2012/01

2013/01

Kaupungin omat yht, ei avoin

5 560

5 674

5 681

1.Päiväkoti

5 109

5 224

5 272

1. -joista esiopetuksessa

1 287

1 216

1 280

2.Perhepäivähoito

451

450

409

6. Avoin varhaiskasvatus

472

464

515

Ostetut yht, ei avoin

799

875

1 087

3.Maksusitoumus (ent. ostop)

290

143

75

4.Palveluseteli

425

726

999

-ostetuista esiopetuksessa

125

137

157

5.Seutusopimus

3

6

13

Avoin varhaiskasvatus

50

53

43

Lasten hoidon tuet

 

 

 

Kotihoidon tuki

2 082

2 103

2 121

Yksityisen hoidon tuki yht.

808

305

636

- päiväkoti

475

329

286

- perhepäivähoito

290

274

293

- hoito lapsen kotona

43

49

57

 

Toimintatapoja koskevat keskeiset pariaatteet ja niiden muutokset

Valtioneuvosto on valtioneuvoston ohjesäännön nojalla antanut 28.2.2002 periaatepäätöksen varhaiskasvatuksen valtakunnallisista linjauksista. Asiakirjan tavoitteena on edistää varhaiskasvatuksen sisällön ja laadun kehittämistä koko siinä palvelu- ja tukijärjestelmässä, joka on luotu lasten ja perheiden tueksi ennen lasten oppivelvollisuuden alkamista. Siitä huolimatta, että kunnan varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ei ole lakisääteinen, lähes kaikissa Suomen kunnissa on kuntakohtainen varhaiskasvatussuunnitelma, jonka pohjalta on laadittu yksikkökohtaiset suunnitelmat.

Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman vuoden 2005 painoksesta valmistuu keväällä 2013 uudistettu painos, jossa on huomioitu uusina sisältöalueina media-, globaali- ja ruokakasvatus. Lisäksi huomiota on kiinnitetty kestävään kehitykseen, kiusaamisen ehkäisyyn sekä lapsen ja perheen osallisuuden lisäämiseen. Turun varhaiskasvatussuunnitelma on varhaiskasvatuksen sisällöllisen kehittämisen ja ohjauksen väline, jota noudattamalla perheiden tasa-arvoisuus lisääntyy huolimatta siitä, missä päivähoitomuodossa tai –yksikössä lapsi on hoidossa. Varhaiskasvatussuunnitelma otetaan käyttöön toimintakauden alussa 1.8.2013, ja syksyn aikana henkilökuntaa perehdytetään uuden suunnitelman käyttöönottoon sekä yksikkötason suunnitelmien laadintaan

Turku-sopimus 2013 – 2016

Turku-sopimuksesta on nostettu tähän asiakirjaan seuraavat sivistystoimialaa erityisesti koskevat näkökulmat.

Sopimuksen perusperiaatteet ovat:

-Terve talous on kaiken toiminnan perusta

-Turvataan peruspalvelut

-Sitoudutaan kestävän kasvun ja kestävän kehityksentavoitteiseen – ilman työpaikkoja ei ole kasvua, eikä työpaikkoja synny ilman yritysystävällistä ilmapiiriä

-Uusi Turku on 2016 vahva ja nykyistä laajempi seutukunnan keskus

Ennaltaehkäisy on avainsana palveluiden järjestämisessä ja siihen panostetaan. Varhaiskasvatuksen kehittämistä jatketaan tarjoamalla perheiden eritarpeista lähteviä, monipuolisia palveluita. Uudistuvan Turun perusopetus on laadukasta ja tarjoaa riittävät tukipalvelut. Kansalaisjärjestöt otetaan tiiviimmin mukaan kehittämään hyvinvoivaa Turkua. Uudistuneessa Turussa myös tasataan hyvinvoinnin eroja kaupungin eri alueiden välillä, lähipalveluista pidetään huolta ja maahanmuuttajien kotouttamistoimintaa kehitetään. Osana uudistusohjelman laadintaa tehdään koko kaupungin toiminnan kattava palveluanalyysi sen arvioimiseksi, tehdäänkö strategisiin tavoitteisiin nähden oikeita asioita ja tehdäänkö niitä oikealla tavalla.

Toimintojen vaikuttavuutta arvioidaan entistä paremmin voimavarojen ohjaamiseksi mahdollisimman tuloksellisesti. Samalla arvioidaan mistä toimintatavoista ja -malleista on perusteltua luopua ja mitä palveluja voidaan korvata vaikuttavuudeltaan paremmilla. Uusien palveluprosessien kehittämisessä ja toimintamallien käyttöönottamisessa panostetaan henkilöstön osaamisen ja ideoiden hyödyntämiseen ja hyvään johtamiseen ja vuorovaikutukseen. Kaupungilla on kaikissa tilanteissa vastuu palveluiden laadusta. Tavoitteena on, että palvelut tuotetaan laadukkaasti ja nykyistä kustannustehokkaammin. Tarkemmat linjaukset tuotantotavoista määritellään kutakin palvelua ohjaavassa strategiassa.

 

Sopimuksen tarkoittaman toiminnan resursointi

Varhaiskasvatuksen tuotantoon on varattu talousarviossa määrärahoja seuraavasti, .

 

 

TP 2012 (EUR)

TA 2013 (EUR)

Kustannuslaji

 

EUR

EUR

1000TM

KUSTANNUSLAJIT

67 479 802,90

78 189 517,80

10003A

TOIMINTATUOTOT

-7 298 982,09

-7 790 558,88

10004A

TOIMINTAKULUT

74 717 437,23

85 980 076,68

10006A

RAHOITUSERÄT

0,00

 

10007A

POISTOT

61 347,76

 

 

Edellä olevat luvut sisältävät myös seuraavan taulukon määrärahat yksityisten palvelujen hankintaan ja lasten hoidon tukiin.

 

 

TP 2012 (EUR)

TA 2013 (EUR)

Tulosyksikkö

 

EUR

EUR

1000VAYKPATI

Yksityisten palvelui

20 822 349,92

18 606 511,92

31600

VA/Esiopet.ostopalv.

616 664,85

632 105,04

31601

VA/S.kunt. ostopalv.

90 691,94

39 000,00

31602

VA/Sij.lasten ostopa

251 737,70

249 360,00

31603

VA/Osto-pk ostopalv.

839 507,61

304 466,04

31604

VA/Palveluseteli

6 086 124,75

5 366 618,04

31605

VA/Yksit.palvel.yht.

247 204,02

324 962,76

31700

VA/Lasten hoid. tuet

12 690 419,05

11 690 000,04

 

   Määrärahojen käytössä on huomioitava se, että kaikkia määrärahoja ei ole jaettu ruotsinkielisten palvelujen tulosalueelle.

Talousarviopäätöksestä johtuvat toiminnan sopeuttamistoimenpiteet

 

Jotta tulosalue pysyisi päätetyssä talousarviossa vuoden 2013 aikana, on tulosalueen toimintaa sopeutettava. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan kustannuskehitystä hillitä. Sopeuttamistoimenpiteitä tulee tehdä yhteistyössä muiden tulosalueiden kanssa ja ne tulee suhteuttaa lapsi ja oppilasmäärien mukaisesti. Sopeutettava euromäärä perustuu varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan tekemän talousarvioehdotuksen ja kaupunginvaltuuston päättämän talousarvion erotukseen.

Toimintaa, kokopäivähoito ja avoimet palvelut, ei voida laajentaa päivähoidon kysynnän mukaiseksi. Tämä koskee sekä kunnallista että hankittuja palveluja. Palveluseteliin varatusta määrärahasta on vähennetty n. 520 000 euroa.

Avustajien palkkauslupia vähentämällä saavutetaan n. 170 000 euron säästö. Tämä merkitsee sitä, että toimenpide kohdistuu syksyyn 2013, jolloin vähennys henkilötyövuosivähennys on suurempi kuin jos se toteutettaisiin koko vuoden aikana.

Esiopetuksen uimakoulun lakkauttamisella voidaan saavuttaa 22 500 euron säästö mm. hallivuokrista. Varhaisakasvtus- ja perusopetusjaosto esitti 20.3.2013, että uimakoulua ei lakkautettaisi.

Kuljetuksia vähentämällä voidaan toteuttaa 10 500 euron säästö.

Tavoitteet toimintavuodelle

Tulosalueiden yhteiset tavoitteet

Kaupunginvaltuusto on päättänyt käsitellessään vuoden 2013 talousarviota seuraavista sitovista tavoitteista:

-Varhaiskasvatuksessa monipuolistetaan palvelurakennetta ja palvelua laajennettaessa suunnataan painopiste yksityisiltä tuottajilta hankittuihin palveluihin

oMittari seurantaa varten

oKunnallisen ja hankitun palvelun osuus

-Suunnataan resursseja ennaltaehkäisevään työhön ja lapsen ja oppilaan oikea-aikaiseen kasvun- ja oppimisen tukeen lähikoulu- ja -päiväkotiperiaatteen mukaisesti

oMittari seurantaa varten

oOsa-aikaisen erityisopetuksen määrä

-Hyvinvoinnin lisääminen kehittämällä varhaisen puuttumisen ja ennaltaehkäisevän työn menetelmiä osana perustoimintaa ja yhteistyössä muiden tahojen kanssa

oMittari seurantaa varten

oKouluterveyskysely ja varhaiskasvatuksen lapset 4- v. neuvolatarkastuksen piirissä 100 %, Kunta10

 

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että

opetustoimeen erityisesti perusopetuksen ryhmäkokojen kasvun hillitsemiseen, lisäys toimintamenoihin on 2.000.000 euroa vuodelle 2013,

varhaiskasvatuksessa turvataan nykyiset perheiden valinnanmahdollisuudet.

pitää sisällään lasten kulttuuripolun toteuttamiseen tarvittavat määrärahat opetusviraston budjettiin kirjattuna.

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen tavoitteet varhaiskasvatuksen tulosalueella

Mahdollistetaan monipuolinen ja korkeatasoinen kasvatus ja opetus

SPS:n strategiset tavoitteet

Perusresurssien turvaaminen

 

Kaikille lapsille ja oppilaille taataan tasa-arvoiset kasvatus- ja opetusmahdollisuudet koko kaupungissa

OPTS:n tavoite

Kuvaus keinoista tavoitteen saavuttamiseksi

 

Vastuu- ja yhteistyötahot

Mittari tavoitteen toteutumisen seurantaan

Tavoitetaso

Resurssitarve

Tavoitetta tukevat hankkeet

Varhaiskasvatussuunnitelma on toiminnan kehittämisen ja ohjauksen väline

Varhaiskasvatussuunnitelma on käytössä jokaisessa ja perehdytyskoulutusta järjestetään

 

 

 

Koko henkilöstö

Prosessin eteneminen

Asiakirja on käytössä jokaisessa yksikössä 1.8.2013 ja perehdytys on järjestetty vuoden loppuun mennessä

Henkilöstöresurssin kohdentaminen laadintaprosessiin ja koulutukseen

 

Palveluohjauksella asiakas ohjataan tarvetta vastaavan palvelun piiriin

Asiaakaan ohjauksen kehittäminen osana ASPA-hankeetta ja tilaajakokonaisuutta

 

Palvelujohtaja ja tulosaluejohtaja

Kehittämishankkeen totuttaminen ja toimintojen muuttaminen tavoitteiden mukaiseksi

Kehittämishanke toteutettu ja toimintamallin käyttöönotto on käynnistynyt elokuussa 2013

Resurssien kohdentaminen

Palvelukanavapiltointi -hanke

ASPA-hanke

Asiakas saa monipuolisesti tietoa palvelukokonaisuudesta päätöstensä tueksi

 

Tulosaluejohtaja

Asiakaspalaute: Saamani palvelu on vastannut tarpeitani

Tavoitetaso 4 (asteikolla 1-5)

Ei lisäresurssia

 

Laadunhallintajärjestelmällä varmistetaan tasalaatuinen palvelu

Palautejärjestelmä toimii laadunhallintaprosessin mukaisesti. Laadunhallintaprosessi on sidottu osaksi sopimusohjausta. Kehittämiskohteet nousevat arvioinnin pohjalta.

 

Tulosaluejohtaja ja ruotsinkielisten palveluiden johtaja

CAF-laadunhallintajärjestelmä, varhaiskasvatuksen laatukriteerit (Kuntaliitto 2010).

Prosessi on kuvattu ja käyttöönotto on alkanut,

tavoitetaso 50–70 (CAF-arvioinnissa, pisteet 0-100)

Ei lisäresurssia,

laaturyhmän työaika

 

Avoimet palvelut tuottavat lapselle ja perheelle virikkeitä ja lisäävät hyvinvointia

Avoimia palveluja lisätään jokaisella palvelualueella

 

Tulosaluejohtaja ja päälliköt

Asiakaspalaute.

 

 

Käyttäjien määrä

Tavoitetaso 4 (asteikolla 1-5)

 

Käyttäjien määrä lisääntyy 7 prosentilla verrattuna edelliseen vuoteen

Käynnistettäessä tarvitaan päällekkäistä resurssia, mutta pitkällä aikavälillä kokopäiväpaikkoja vapautuu

 

Talousarviossa ei ole huomioitu toiminnan laajentamista

 

Osaava henkilöstö mahdollistaan laadukkaan kasvu- ja oppimisympäristön sekä kasvatuksen lapselle

Mentorointitoiminta tukee työntekijää /asiantuntijaa työssään

 

Esimiehet ja koko tulosalueen henkilöstö

Prosessin eteneminen /

Suunnitelman laatimisen edistyminen

Suunnitelma laadittu mentorointitoiminnasta ja henkilöstön perehdyttäminen asiaan on käynnistynyt

Työajan osoittaminen mentorointitoiminnan käynnistämiseen

 

TVT osaamisen lisääminen ja käyttämisen mahdollisuuksien lisääminen

 

Esimiehet ja koko tulosalueen henkilöstö

Laaditaan suunnitelma TVT osaamisen ja käytön lisäämiseksi

Suunnitelma valmis ja vaadittavat resurssit selvitetty

Vaatii välineistön lisäystä – ei resursseja vuodelle 2013

Molla -hanke

Lisätään perheiden vaikutusmahdollisuuksia palvelun suunnittelussa

Selvitetään painotetun toiminnan tarve

 

Palvelujohtaja ja tulosaluejohtaja

Kuntalaiskysely ja resurssitarpeen kartoitus

Kyselytoteutettu ja resurssit kartoitettu seuraavan talousarvion laadintaa varten

Selviää kartoituksen myötä

 

Perustetaan asiakasraati yhteistyömuodoksi

 

Tulosaluejohtaja

Perustamisprosessin eteneminen

Asiakasraadin toimintaperiaatteet on luotu ja toiminta käynnissä

Ei lisäresurssia

 

 


 

Kehitetään ennaltaehkäisevää toimintaa ja hyvinvointia

SPS:n strategiset tavoitteet

Yleisen, tehostetun ja erityisen tuen antamiseen tarvittavat perusresurssit varmistetaan erityisesti oppilaan lähikoulussa ja varhaiskasvatuksessa jatketaan mallin jalkauttamista

 

Varhaisen puuttumisen ja ennaltaehkäisevän työn kehittäminen osana perus-toimintaa ja yhteis-työssä muiden tahojen kanssa

 

OPTS:n tavoite

Kuvaus keinoista tavoitteen saavuttamiseksi

 

Vastuu- ja yhteistyötahot

Mittari tavoitteen toteutumisen seurantaan

Tavoitetaso

Resurssitarve

Tavoitetta tukevat hankkeet

Osallistuminen ennaltaehkäisevään työhön muiden toimijoiden kanssa

Hankkeissa kehitettyjen toimintamallien juurruttaminen ja uusiin kehityshankkeisiin osallistuminen.

 

Tulosalueen henkilöstö

Prosessikuvaus

Prosessikuvauksen mukainen toiminta

Ei resurssitarvetta, toimintatapojen muutos, hankerahoitusten hyödyntäminen

Remontti-hankkeen Turun hankkeet, esim. Puhku

Varhaiskasvatuksessa tunnistetaan tuen tarve ja käynnistetään tarvittavat tukitoimet

Perusopetuslain mukainen YTE-malli käytössä myös varhaiskasvatuspalveluissa ja painopiste siirtyy yleiseen tukeen

 

Esimiesten perehdyttäminen YTE-malliin

 

 

Varhaiserityiskasvatuksesta vastaava

Tehostetun ja erityisen tuen piirissä olevien lasten määrä

 

 

Esimiesten osallistuminen YTE-perehdytystilaisuuksiin

 

Erityisen tuen piirissä olevien lasten määrä vähenee

 

 

Esimiehet pystyvät tukemaan oman yksikkönsä henkilöstöä varhaisen tuen tarpeen havaitsemisessa ja tuen toteuttamisessa

 

Olemassa olevien resurssien kohdentaminen

 

 

 

Päivähoidon tarkastajan työpanos perehdytysten suunnittelussa ja toteuttamisessa

 

Varhaiserityiskasvatuksen osaamisen lisääminen

 

Tulosaluejohtaja

Toteutuneet vakanssi muutokset ja sen myötä toteutettu uudelleen organisointi

Vakanssi muutokset tehty ja toimintamallin muutos kuvattu

 

 

Kasvatuskumppanuus tukee lapsen kasvua

Koulutetaan kasvatuskumppanuuskouluttajia, vuosittain 6 hlö

 

Koulutusvastaava

Sisäiseen koulutukseen osallistuneiden määrä

Noin 15 % henkilökunnasta koulutettu 5 vuoden sisällä

Sijaistarve ryhmiin koulutuksien ajaksi (6 pv/ hlö)

 

Tasa-arvon ja osallisuuden lisääminen

Kaikille maahanmuuttajataustaisille lapsille laaditaan kieliohjelma ja henkilökunta on koulutettu ohjelman laatimiseen ja sen toetutukseen

Ohjelman toteuttaminen ja henkilöstökoulutus

Jokaiselle ko. kohderyhmään kuluvalle lapselle on laadittu suunnitelma ja jokaisessa lapsiryhmässä jossa on maahanmuuttajataustaisia lapsi on koulutuksen saanut työntekijä

Koulutus- ja sijaisresurssit

TASE-hanke

Lapsiryhmästä havaitaan ”hiljaiset” lapset ja toteutetaan mahdolliset toimenpiteet

Lapsibarometri

Kaikissa ryhmissä tehdään lapsibarometri

Ei lisäresurssin tarvetta

Kasvatuskulttuurin tutkiminen varhaiskasvatuksessa poikien ja tyttöjen näkökulmasta

Erilaiset selvitykset ja kyselyt (tarjotaan opiskelijoiden opinnäytetöiden aiheiksi).

Saadaan selville tukevatko kasvatuskäytännöt poikien ja tyttöjen tasapuolista kasvatuskulttuuria. Saadaan selville, ilmeneekö tyttöjen ja poikien viihtymisessä päivähoidossa eroja ja mahdollistuvatko lasten kiinnostuksen mukaiset erilaiset leikit ja toiminnat päivähoidossa.

Ei lisäresurssin tarvetta.

 

 


 

Toiminnan tehostaminen/resurssien tasapainoinen ohajus

SPS:n strategiset tavoitteet

Palveluorganisaatio ja toiminnan rakenteet tukevat tehokkaasti lasten kasvatusta ja opetusta

 

Tieto- ja viestintäteknologian käytön lisääminen

 

Toiminta ja resurssit ovat tasapainossa

OPTS:n tavoite

Kuvaus keinoista tavoitteen saavuttamiseksi

 

Vastuu- ja yhteistyötahot

Mittari tavoitteen toteutumisen seurataan

Tavoitetaso

Resurssitarve

Tavoitetta tukevat hankkeet

Henkilöstöresurssit ovat tehokkaassa käytössä

Henkilöstöresurssit on kohdennettu perustehtävän palveluntarpeen (kasvatus- ja opetus) mukaisesti. Henkilökunnan liikkuvuus.

 

Tulosaluejohtaja

Effican tiedot kirjattu oikein.

Effican hyödyntäminen resurssiseurannassa.

htv seuranta

100 % täyttöaste

Resurssitarve seuraa perustehtävän mukaisesti palvelutarvetta (jatkuva arviointi)

 

Toimitaan tehokkaasti kumppaneina yksityisten palveluntuottajien kanssa

SPS:n mukaisesti osa päivähoitopalveluista tuotetaan yksityisessä palvelutuotannossa ja palvelu.

 

Palvelujohtaja

Palvelusetelin piirissä olevien lasten lukumäärä

yksityinen tuotanto 24 %

oma tuotanto 76 %

Resurssien kohdentaminen

PSOP -hanke

Kehitetään talouden suunnittelua, toteutusta ja seurantaa

Tuotteet määritellään ja kustannukset kohdennetaan.

 

Tulosaluejohtaja, palvelujohtaja, talouspalvelut

Palvelut on tuotteistettu ja kustannukset ovat selkeästi vertailtavissa

Tuotteistus suoritettu.

Ei resurssitarvetta

Suoriteperusteinen budjetointi

 


 

Kestävä kehitys

SPS:n strategiset tavoitteet

Ilmasto- ja ympäristöohjelman toteuttaminen

 

Vastuullisuuden lisääminen osana perustoimintaa

OPTS:n tavoite

Kuvaus keinoista tavoitteen saavuttamiseksi

 

Vastuu- ja yhteistyötahot

Mittari tavoitteen toteutumisen seurataan

Tavoitetaso

Resurssitarve

Tavoitetta tukevat hankkeet

Kestävän kehityksen toimintakulttuurin luominen

Ekotukihenkilö toimii jokaisessa yksikössä ja tukee/ohjaa henkilöstöä tavoitteen mukaiseen toimintaan

 

Yksikön esimies

Vastuuhenkilöt/yksikkö

 

 

Jokaisessa yksikössä on vastuuhenkilö

 

Perehdyttämiskoulutuksesta tulee kustannuksia

 

Hankinnat toteutetaan kestävästi ja kustannustehokkaasti

Hankinnoissa ja palvelujen ostoissa noudatetaan hankintaohjeistusta ja toimitaan kustannustehokkaasti ta:n puitteissa

 

Hankintoja tekevä henkilöstö

Ta:n toteuma, kestävään hankintaan siirtyminen

Talousarvio toteutuu suunnitellusti, kestävään hankintaan on kiinnitetty huomiota

Olemassa olevat hankintaresurssit

 

 


 

Seuraavaa lomaketta hyödynnetään yksikkötasolla suunniteltaessa ja arvioitaessa toimintaa tämän sopimuksen keskeisten tavoitteiden osalta.

   Allekirjoitukset

 

 

Turussa 1.1.2013

 

Lasten kasvatuksen ja opetuksen   Pääprosessin tulosalueen puolesta

pääprosessin puolesta

 

 

 

Vesa Kulmala   Maija-Liisa Rantanen

Palvelujohtaja   Tulosaluejohtaja

   Varhaiskasvatus

 

 

 

   

 

 

 

 

Timo Jalonen

Toimialajohtaja