Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd1228.01.202112

757-2021 (00 01 01)

Uppdatering av verksamhetstadgan 2021

Sammandrag: -

Efrn § 12

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har på sitt möte 16.6.2020 § 43 godkänt räddningsverkets nya strategi, Strategi 2030. Strategins verksamhetsidé är;

”Räddningsverkets viktigaste uppgift är att rädda människoliv.

Vi vill förbättra säkerheten för invånarna i Egentliga Finland under alla omständigheter på ett professionellt, snabbt och jämlikt sätt. Vi arbetar tillsammans med andra säkerhetsaktörer nära människorna. Vi strävar efter att minska antalet olyckor, vi svarar för områdets räddningsverksamhet, vi deltar i underhåll och utveckling av civil beredskap, vi begränsar olyckornas följder under alla omständigheter, vi drar större nytta av räddningsväsendets beredskap än för tillfället och vi producerar de överenskomna akutvårdstjänsterna tillsammans med hälso- och sjukvården.”

Strategins mål är följande:

· Räddningsverket har hela tiden en analysbaserad helhetsbild av samhällets risker och det rådande läget

· Räddningsverket har beredskap att möta områdets risker med sitt eget agerande

· Räddningsverket är en stark samordnare inom civil beredskap och en pålitlig samarbetspartner

· Tjänsterna har organiserats på ett högklassigt, kostnadseffektivt och jämlikt sätt

· Var och en som är bosatt eller vistas i landskapet är medveten om och bär ansvaret för sin egen, samhällets och omgivningens säkerhet

· Räddningsverket kommunicerar öppet, professionellt och jämlikt

· Räddningsverket utvecklar aktivt sin verksamhet

· Räddningsverkets personal mår bra

Att uppnå strategins mål förutsätter att besluten om servicenivå och årsplanerna som härleds ur dem är i linje med strategins mål. Det är också väsentligt att den regionala räddningsnämnden förbinder sig att förverkliga strategins mål även i framtiden, t.ex. genom de årliga budgeterna. Beslutet om servicenivå fattas per fullmäktigeperiod och är det viktigaste enskilda dokumentet som säkerställer att strategin genomförs. Den regionala räddningsnämnden har på sitt möte 12.11.2020 § 75 godkänt beslutet om servicenivå för 2021-2024. Beslutet om servicenivå tar på ett bra sätt i beaktande de strategienliga mål som ska nås under den kommande fullmäktigeperioden för att vi ska flytta oss mot målen i strategin.

Resurserna i euro för 2021 och planperioden 2021-2024 är i linje med målnivån för det nuvarande beslutet om servicenivå. Nämnden har redan för sin del 10.12.2020 § 98 bekräftat anslagsfördelningen för 2021 utifrån budgeten godkänd av Åbo stadsfullmäktige. Räddningsverkets serviceområden har utifrån strategin och beslutet om servicenivå utarbetat årsplanerna för innevarande år, och dessa har granskats i verkets ledningsgrupp den 11 januari 2021. I praktiken förverkligar den planenliga verksamheten både strategin och beslutet om servicenivå, tjänstelöftet som har getts åt kommunerna och kommuninvånarna.

Att förverkliga de upprättade planerna förutsätter ett tillräckligt stort antal kompetent personal och aktiva kompetenta avtalsbrandkårer (inkl. halvordinarie brandkårer). För att säkerställa de frivilliga brandkårernas högklassiga tjänster även i framtiden kommer man att i enlighet med beslutet om servicenivå genomföra ett utvecklingsprojekt för avtalsbrandkårsverksamheten. I projektet kommer man att på ett omfattande sätt granska de frivilliga brandkårernas verksamhet och resurserna som denna verksamhet förutsätter. Målet är att hitta de kritiska framgångsfaktorer med hjälp av vilka man säkerställer de frivilliga brandkårernas aktiva och högklassiga verksamhet även långt in i framtiden.

Vad gäller räddningsverkets heltidsanställda personal definieras uppgifternas och rollernas grunder i räddningsverkets verksamhetsstadga. Den nuvarande verksamhetsstadgan uppdaterades i samband med den föregående strategiperioden och den har möjliggjort genomförandet av den tidigare strategin. Den nuvarande verksamhetsstadgan godkändes 15.6.2011 § 51 av den regionala räddningsnämnden. Genomförandet av målen i den nya strategin och det nya beslutet om servicenivå som förverkligar denna strategi ska säkerställas med en fungerande organisation och tydliga arbetsbeskrivningar. Verksamhetsstadgan ska nu granskas kritiskt och uppdateras så att den motsvarar målen i den nuvarande strategin 2030. Räddningsdirektör Sainio presenterar den nuvarande verksamhetsstadgan för nämnden, och efter detta beslutar nämnden om processen och tidtabellen gällande uppdateringen av den nuvarande verksamhetsstadgan.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd antecknar översikten av uppdateringen av verksamhetsstadgan för kännedom.

BeslutEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd antecknade översikten av uppdateringen av verksamhetsstadgan för kännedom och beslutade om att grunda en arbetsgrupp som bereder uppdateringen av verksamhetsstadgan. I arbetsgruppen ingår nämndens ordförande, medlemmarna Kaarlo Alanko och Tanja Raisto-Elo, av tjänstemännen räddningsdirektören och räddningscheferna. Förvaltnings- och personalchefen agerar som arbetsgruppens sekreterare. Arbetsgruppen kan vid behov komplettera sin sammansättning vid en senare tidpunkt.